fbpx
falske nyheter

Microsoft har utviklet en AI-bot som kan bli brukt til å spre falske nyheter

Microsoft la ut for en måned siden den kunstig intelligens-boten DeepCom, som er designet for å drive trafikk tilbake til publisister ved å generere kommentarer som skal skape engasjement.

Mens selskaper som Facebook, Google og Twitter forsøker å hindre spredning av falske nyheter, kan det se ut som Microsoft har utviklet en kunstig intelligens-bot som vil kunne bidra til det motsatte.

Kunstig intelligens for å drive trafikk

Microsoft blir sjeldent nevnt når det kommer til spredning av falske nyheter, men nå har teknologigiganten utviklet en kunstig intelligens-bot, designet for å drive trafikk tilbake til publisister ved å generere kommentarer som skal bli fanget opp av søkemotorene, som blant annet Google.

Som kjent vil Google rangere artikler basert på mange faktorer, inkludert engasjement. Ved å manipulere oss til å svare med egne kommentarer, vil saker bli løftet høyere opp i søkeresultater. Årsaken er at Google sine algoritmer teller kommentarer som innhold. Desto flere sidevisninger – som følge av flere kommentarer og som følge av mer innhold, desto høyere plassering i Google sitt søkeresultat. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

DeepCom – åpen kildekode på GitHub

Verktøyet, som går under navnet DeepCom, er en åpen kildekode-algoritme, som hvem som helst kan laste ned fra Github – som Microsoft også eier – og implementere på sin egen side. Falske chatbots er allerede et problem når det kommer til spredning av falske nyheter og annen propaganda. DeepCom vil i så måte kunne bidra til å gjøre problemet enda større. 

Nevrale nettverk

DeepCom tar i bruk to nevrale nettverk for å håndtere overskrifter og innhold. Det ene nettverket blir brukt for å lese artikler, mens det andre blir brukt for å generere tilbakemeldinger og kommentarer. Tjenesten forsøker så å predikere hovedtrekkene i artiklene og hvilke personer som kan være interessert i innholdet. Deretter bruker den informasjonen til å produsere kommentarer, som kan variere i alt fra applaus til ren provokasjon. 

DeepCom ble lagt ut for en drøy måned siden og kan lastes ned av alle som vil via GitHub. For russere som vil spre falske nyheter om Bernie Sanders, ungdommer som vil spre usannheter om Lan Marie Berg eller høyre-ekstreme som vil skape uro knyttet til muslimer og andre innvandrer-grupper. 

Så langt har ikke DeepCom – etter hva jeg kan se – havnet på bordet til verken norske eller utenlandske politikere eller myndigheter. Men det er det vel bare et spørsmål om når vil skje.

Bilde: Rock’n Roll Monkey via Unsplash