fbpx
klasseskille

MediaPuls 263 – Sosialt klasseskille

Data-kappløpet mellom USA og Kina fortsetter med uforminsket styrke. Forskere mener vi er i ferd med å få et sosialt klasseskille mellom de som holder seg oppdatert på hva som skjer i samfunnet og ikke. EU mottar tusenvis på tusenvis av klager som følge av GDPR. 

200 millioner milliarder matematiske kalkulasjoner i sekundet

Vi snakker ofte om data-kappløpet mellom Kina og USA, og det kappløpet har også lenge vært knyttet til hvilket land som har verdens kraftigste datamaskin. Kina har lenge vært i førersetet her, men nå har USA tatt tronen tilbake – og det med god margin. Den kinesiske superdatamaskinen Sunway TaihuLight hadde en ytelse på 93 petaflops. Nå har USA lansert sin nye superdatamaskin; Summit. Den er ikke bare litt raskere og litt råere enn kinesiske Sunway – neida, den er over dobbelt så rask, og kan kalkulere 200 petaflops i sekundet.

Men hva pokker er petaflops og hva har det med MediaPuls å gjøre?

Sosialt klasseskille

Er vi i ferd med å få et sosialt klasseskille mellom de som holder seg oppdatert på hva som skjer i samfunnet og de som ikke gjør det?

Ja, mener flere norske forskere. Ved Universitetet i Bergen sitter professor i medievitenskap, Hallvard Moe. Han peker på at mediehusenes sin utrolige suksess med betalingsmurer også kan ha en samfunnsmessig skyggeside.

Og det er ikke bare betalingsmurene som kan skape forskjeller.  Ved Universitetet i Sørøst-Norge sitter førsteamanuensis i sosiologi, Eiri Elvestad. Hun har akkurat gitt ut en bok om 7 medie-myter.

Også blant de unge er det store forskjeller, og Elvestad advarer mot å tro at ungdom ikke trenger opplæring og kunnskap for å navigere på digitale plattformer.

Digital News Report 2018

I forrige uke kom det ikke mindre enn 11 rapporter som er relevant for det vi snakker om i MediaPuls. Alt fra årsrapporter som viser en eksplosiv vekst i bruk av podkaster som annonsekanal, til rapporter fra forskere som har brukt kunstig intelligens for å finne ut hvem som vinner fotball-VM.

Men det er spesielt én rapport som alltid er interessant sett med norske øyne: Det er Digital News Report fra Reuters Insitute for the Study of Journalism.

 

Sosiale medier siden sist:

 

Abonner og hør på MediaPuls via SoundCloudAcastTuneIn RadioStitcher RadioGoogle Play MusicOvercast eller Apple Podkaster. Eventuelt via RSS-feed!

 

 

Nyttige lenker:

 

Takk for at du lytter til MediaPuls

Har du forslag til temaer og saker vi bør ta opp i MediaPuls, så kan du komme med de via vår åpne sendedisposisjon på bit.ly/MediaInnspill. Eller spill inn en liten lydsnutt via Facebook Messenger.

Du finner Hans-Petter og Marius på HansPetter.info og Helt.Digital. Vi hadde satt veldig stor pris på om du vil abonnere og rate oss på iTunes. Alle episoder legges ut fortløpende med lenker til alt vi har snakket om på Mediapuls.no.

 

Bilde: Michał Parzuchowski via Unsplash