Må «livet være kjipt» for å komme i avisa med en ny låt?

Hvorfor kan ikke en artist slippe en ny låt uten at mediene må skrive om noe som er kipt, vondt eller vanskelig?

Hanne Sørvaag har lagt en vanskelig prosess bak seg, skriver VG 14. mars. I februar skrev jeg om Julie Bergans kraftige oppgjør mot netthets. Innslaget handlet dog ikke så mye om netthets, men om nytt album og en forestående turne.

Om det er artister, forfattere, skuespillere eller andre kjendiser, ser det ut til å være et klassisk «grep» å ty til en kjip historie for å komme på trykk, på nett, på radio eller på TV.

Det kan være at innsalget kommer fra den aktuelle kjendisen selv eller fra managementet. Men det kan også være at det er den ønskelige vinklingen fra journalisten. Det var tilfellet da Sophie Elise Isachsen, bedre kjent som Sophie Elise. Sophie Elise begynte som blogger og har i løpet av de siste årene utmerket seg som samfunnsdebattant, forfatter og nå også sanger med eget TV-program på TV 2 – Sophie Elises Verden.

Vil snakke om låta, må snakke om mobbing og seksuelle overgrep

I episode 7, som ble publisert 1. mars, er Sophie Elise på promoteringstur sammen med den svenske artisten Joakim Lundell som hun har sluppet en låt sammen med. Men i stedet for å snakke om låta, vil journalistene heller snakke om mobbing og seksuell trakassering. Til Sophie Elises store fortvilelse.

Krise, konflikt, krig, kriminalitet. Skal det klikke må det være kjipt

Et veldig populært nyhetskriterie blant journalister er K-en i KVISA.

K-en kan være så mye mer enn krig også. Konflikter «klikker«. Det samme gjør også saken om den inneholder noe kritisk eller noe kriminelt. Det hjelper også selvsagt om intervjuobjektet er en kjendis og om det i tillegg handler for eksempel om kapital. Eller noe som er vondt og kjipt å snakke om.

 

I Sophie Elises tilfelle er det låta hun vil snakke om, noe hun også gir klart uttrykk for. Og i Sophie Elises tilfelle – hvor alt hun sier og skriver blir kritisert «opp og ned i mente» – så er det ikke sikkert hun har lyst til å uttale seg om det hun ikke har nødvendigvis de rette forutsetningene til å mene noe om.

Og det gir hun også klart og tydelig uttrykk for i programmet.

 

Sveriges største youtuber og Norges største blogger er ikke nok

Det er mulig det ikke er sensasjonelt nok at Sophie Elise gir ut en låt med sammen med en svensk artist. At nyheten må «kobles» til noe kjipt – noe som er aktuelt og i tiden som publikum kan identifisere seg med – for at det skal klikke. At det ikke er sensasjonelt nok at Sveriges største youtuber og Norges største blogger gir ut en låt sammen.

På nettsiden til Universal Music står det ikke et eneste ord om mobbing eller seksuell trakassering, men at Joakims musikk har til sammen blitt strømmet over 70 millioner ganger. Sophie Elise ble signert til Universal tidligere i 2017, og slapp låta «All Your Friends» som hun skrev selv. Den gikk til gull også.

I Norges største avis VG, kan vi lese at Sophie Elise og Joakim møter VG for en prat om låtens budskap om mobbing og seksuell trakassering. Eller var det slik at det var VG som først og fremst ønsket å vinkle det inn mot seksuell trakassering?

«Only human» ble sluppet i midten av november 2017, og har blitt avspilt over 2,6 millioner ganger på YouTube.

Er det ikke kjipt, er det ikke interessant

Kanskje Sophie Elise har et poeng? At det ikke holder å snakke om låta. At det ikke blir interessant nok. Skal det klikke, må det være kjipt også.

Det synes jeg er litt kjipt i seg selv.

Bilde og video: Utdrag fra TV 2-serien «Sophie Elises verden» som strømmes på TV 2 Sumo.