fbpx
Facebook lytter

Lytter Facebook til samtalene våre? – Episode 70

Er det sant at Facebook hører hva vi sier via mikrofonen på våre smarttelefoner, for å målrette reklame? Facebook stenger 18 millioner falske kontoer hver dag, og YouTube krever nå at alle videoer skal aldersmerkes.

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastPippaTuneIn RadioSpotify og Google Podcasts.

Lytter Facebook til hva vi sier?

Et stadig tilbakevendende samtaletema – både online og offline – er at Facebook bruker mikrofonen på vår smarttelefon for å høre på våre samtaler, og deretter «servere» oss målrettet reklame. Men er det sant selv om mange hevder det? Og blir det sant selv om påstanden gjentas år etter år? Det kan virke påfallende at det du snakket om, plutselig dukket opp som reklame på Facebook kort tid etterpå, men det er ingenting som tyder på at det er noe Facebook faktisk gjør. Heller tvert om!

Facebook har fjernet 5,4 milliarder falske bruker-kontoer så langt i 2019

I 2018 fjernet Facebook 3,3 milliarder falske kontoer. Så langt i 2019 har Facebook fjernet hele 5,4 milliarder, en økning på 60 prosent, og det er fortsatt god tid til å fjerne mange til før året er omme. Gjennomsnittlig fjerner Facebook 18 millioner kontoer hver dag i år, en økning på 100 prosent fra 2018. Det lover ikke godt foran det amerikanske valget som for alvor «sparkes» i gang i 2020.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

YouTube krever at alle videoer aldersmerkes

Skal du laste opp en video på YouTube, er du nå pliktig å merke hvorvidt videoen er laget for barn. Ikke at barn kan «tåle» å se på din video, men om den er laget for barn spesifikt. Her til lands har Medietilsynet fra første januar i år, krevd at alle YouTube-videoer skal aldersmerkes. Medietilsynet skrev i slutten av 2018 at de vil kontrollere videoer og gi råd og veiledning, og om du ikke følger loven kan du bli straffet med advarsel, gebyr og tvangsmulkt.

Øvrige saker:

Aktuelle lenker fra episoden

Episodens sponsorer

 

Bilde: Charisse Kenion via Unsplash