fbpx
Trend Micro

Løsepengevirus på mobil vokste med over 400 prosent i 2017. Kina er den største «eksportøren»

Nå som mobilene våre har blitt den primære enheten vi bruker til å koble oss til internett, har også mobilen blitt et yndet objekt for cyberkriminelle. I 2017 blokkerte vi nesten 60 millioner mobiltrusler.

Hackere og cyber-kriminelle har alltid fulgt i fotsporene våre. Fra e-post og store datamaskiner til sosiale medier og smarttelefoner. I takt med hvordan tjenestene på internett har utviklet seg, har også antallet trusler økt. Både i antall, men også i omfang, kompleksitet, men ikke minst konsekvens. Nå som mobilene våre har blitt den primære enheten vi bruker til å koble oss til internett, har også mobilen blitt et yndet objekt for cyberkriminelle. I 2017 blokkerte vi nesten 60 millioner mobiltrusler.

 

Fra eksperimentering til modning

Var 2016 et år hvor hackere eksperimenterte med mobiltrusler, var 2017 det året disse truslene modnet. Fra enkle angrep som stenger mobilskjermen, har mobiltruslene utviklet seg til å omhandle omfattende tyveri av personinformasjon, kryptering av filer, bilder og dokumenter, samt falske utgaver av digitalvalutaer. Resultatet er i økende grad løsepengevirus. I løpet av 2017 fanget vi opp og analyserte nærmere 470.000 unike mobile løspepengevirus-utgaver. Og det tilsvarer en vekst på hele 415% sammenlignet med året før.

løsepengevirus

Kina er utvilsomt den største «eksportøren» av disse nye løsepengevirusene. Og SLocker (Simple Locker) er den mest gjennomgripende utgaven som stod for nesten 90% av alle løsepengevirusene på mobil i 2017.

løsepengevirus

SLocker-utgaven som etterlignet det beryktede WannaCry-viruset som rammet rundt 120 land våren 2017, ble utviklet ved hjelp av et Android-utviklingsmiljø hvor cyberkriminelle kunne lage egne filkrypterende applikasjoner automatisk.

Vi oppdaget også varianter av SLocker-viruset som brukte talegjenkjenning i stedet for koder som måtte tastes inn for å låse opp smarttelefonen. I disse tilfellene ble de som ble utsatt, tvunget til å skanne inn QR-koder for å se løsepengekravet. Andre klarte å misbruke Android sin tilgjengelighetsfunksjon slik at de utsatte smarttelefonene begynte å abonnere på dyre SMS- og telefon-tjenester opprettet av hackerne selv.

Skadelig programvare rettet mot mobilbetaling

Betaling via mobilen har i løpet av de siste årene blitt en viktig del av smarttelefonens bruk. I 2020 antar man at det vil være over 2 milliarder mennesker som vil bruke smarttelefoner til å gjennomføre betalingstransaksjoner. Her kan vi også forvente oss at de cyberkriminelle vil involvere seg. Bare i 2017 oppdaget vi nærmere 110.000 unike eksempler på skadelig programvare rettet mot betalingstjenester. En økning på nesten 100% fra året før.

Fjoråret definerte på mange måter starten for hvordan trusselbildet vil utvikle seg på smarttelefonene i årene som kommer. Skadelig programvare, bank-trojanere og løsepengevirus vil snart bli en like reell utfordring på smarttelefoner som på tradisjonelle datamaskiner. På samme måte som Microsoft Windows har vært et yndet mål for cyberkriminelle å bryte seg inn i, har også Apple og Google hatt sitt såre strev med å tette igjen sårbarheter i sine mobile operativsystemer. 

Kunstig intelligens vil være det viktigste for smarttelefoner de neste årene

Fjorårets mobile trusler er på mange måter en refleksjon av det fremvoksende markedet som mobilteknologien har lagt til rette for og de sikkerhetsrisikoene som følger med den.

Analyseselskapet Gartner har for eksempel spådd at kunstig intelligens være det viktigste salgsargumentet for smarttelefoner de neste to årene. Parallelt vil adferdsbiometri bli benyttet for å forbedre sikkerheten og berike brukeropplevelsen. Teknologier som identifiserer deg basert på hvordan du skriver, hvordan du ser ut og hvordan du bruker smarttelefonen din. Målsetningen er å ligge minst et steg foran de cyberkriminelle, for sikkerhetstruslene vil fortsette å vokse i årene fremover, på alt av enheter som kobles til internett. Inkludert den enheten vi bruker mer enn noen annen, vår kjære smarttelefon.

Hele Trend Micro-rapporten – 2017 Mobile Threat Landscape – kan du lese her.