Statens institutt for forbruksforskning har publisert en ny rapport for forbrukstrender i 2014. Jeg har sett nærmere på reklame- og annonsetrendene i rapporten.
Statens institutt for forbruksforskning samler årlig inn store mengde data om ulike sider ved forbruket og forbrukernes situasjon i markedet. Målsettingen er å fremskaffe kunnskap om forbrukerne og hvordan forbrukermarkedene fungerer sett fra forbrukernes side. En stor del av datamaterialet er knyttet til områder der SIFO ønsker å følge utviklingen over tid.
Slik starter SIFOs rapport for 2014 som er på 81 sider, og som omfatter alle sider av våre forbrukstrender. Jeg har sett nærmere på reklame- og annonsetrendene i SIFO sin rapport. Rapporten kan du i helhet laste ned på SIFO sine egne sider.
Forbrukernes forhold til reklame
– Reklame er et av flere virkemidler som markedsførere benytter for å kommunisere, påvirke og gi impulser til kunder i et marked slik at de kjøper et bestemt produkt. Reklamens hoved- hensikt er slik sett å fremme salg – på vegne av de som har noe å selge. Reklame gir derfor ikke nøytral, men partisk informasjon om produkter.
Det er mange meninger om reklame, og mange som gjør sitt beste for å bli «kvitt» reklamen. Jeg har reklame selv på min egen blogg, og har hatt det siden jeg opprettet HansPetter.info for snart 4 og et halvt år siden. Jeg har få annonsører, og ikke minst annonsører som er relevante for hva bloggen min handler om – dermed blir reklamen (forhåpentligvis) ikke oppfattet som irriterende og forstyrrende. I tillegg har jeg investert i annonser gjennom Facebook og Google for både bloggposter, Facebook-siden min og bloggen som sådan – og opplever gode CTR-resultater, både hva gjelder de som reklamerer hos meg, men også for de reklamene jeg selv kjører. I den siste tiden har jeg også intensivert remarketing-reklamen min, slik at reklamen først og fremst blir vist til de som har besøkt bloggen min fra før av. Sistnevnte er det også flere som har begynt med – noe også Dagens Næringsliv skrev om mandag 20. oktober i forhold til hvordan Schibsted bruker data om «deg og meg» for å målrette annonser mot et spesifikt publikum.
Les også: Facebook og Google får mine reklamepenger
Jeg testet ut Facebook sin remarketing-tjeneste for kort tid siden, og resultatet syntes jeg var meget godt – både hva gjaldt målrettet rekkevidde, antall visninger, klikk og også kostnad per klikk:
Tilbake igjen til SIFO-rapporten og en kort oppsummering av de viktigste funnene:
- Den vanligste holdning til reklame er at den irriterer og forstyrrer, men mange synes også den gir viktig informasjon.
- 50 prosent svarer at reklame er irriterende og forstyrrende, men
- 29 prosent svarer at reklame gir viktig informasjon om for eksempel produkter og priser
- 26 prosent svarer at reklame er kjedelige, mens
- 19 prosent synes reklame er morsom og underholdende
- 10 prosent eller færre svarer at de føler de enten blir lurt av, fristet eller overtalt til å kjøpe av reklamen.
- Det er stort sett ingen forskjeller mellom kvinner og menns forhold til reklame, annet enn at det var en høyere andel kvinner enn menn som følte at de ble lurt eller fristet til å kjøpe av reklamen.
- Andelen som syntes reklamen var irriterende var høyest blant de yngste aldersgruppene og er gradvis avtakende med økende alder.
- Andelen som mente at reklamen ga viktig informasjon stiger med økende alder.
- Det er spesielt TV-reklamen som har en voksende misnøyde. Kun 6 prosent oppgir at de liker reklame på TV.
- Det skal dog legges til at 80 prosent av de som ble spurt ikke liker reklame på Internett.
- Relativt få oppgir å ha installert programvare for å stoppe internettreklame (Adblock eller Pop-up stopper): 26 prosent oppgir å ha slik programvare på PC, 10 prosent på nettbrett og 13 pro- sent på mobil.
- Mange opplever også å ha sett skjult reklame på TV, i blader, på nettaviser, på Facebook og på blogger.
- Det er en høyere andel menn enn kvinner som oppgir å ha sett skjult reklame i nettaviser og på Facebook, mens en høyere andel kvinner enn menn oppgir å ha sett sponsede artikler i ukeblader og på blogger.
- Det generelle bildet er at andelen som ikke liker reklame har gått opp fra 2011 til 2014. Denne økningen er størst for TV-reklame.
- Halvparten liker ikke reklame i postkassen. Det samme er tilfellet for reklameinnstikk i aviser.
Når de aller fleste ikke liker reklame og annonser, så blir det enda viktigere å gi lesere innhold som oppleves verdiøkende – og ikke verdiløst, irriterende og forstyrrende. Det er nettopp her innholdsmarkedsføring kommer inn. Formålet til innholdsmarkedsføring er akkurat det motsatte – gi leseren innhold som nettopp oppleves verdiøkende.
Klikk på linken for å lese hele rapporten fra SIFO. Også kan du jo klikke på disse linkene her for å lese mer om hva innholdsmarkedsføring er, og hvorfor innholdsmarkedsføring er så viktig.