OnePlus Watch 3

Kan OnePlus Watch 3 utfordre de etablerte smartklokkene?

OnePlus sin tredje smartklokke markerer muligens et vendepunkt. Etter et par forsøk som ifølge diverse tester ikke fullt ut innfridde, er min opplevelse av OnePlus Watch 3 at dette er en ganske så gjennomarbeidet smartklokke med fokus på helse og god batteritid.

Lang batteritid og rask lading 

OnePlus Watch 3s kanskje største trumfkort er batteriet (og prisen). Med en oppgitt levetid på opptil 5 dager i vanlig smartklokkemodus skiller den seg ut i en bransje hvor de fleste smartklokker må lades daglig eller annenhver dag. Den unike arkitekturen med Snapdragon W5+ og en ekstra strømsparende prosessor,  sørger for å fordele oppgavene smart mellom Wear OS og en lettvekts-RTOS, slik at batteriet suger minimum av strøm uten at ytelsen lider nevneverdig. Resultatet er at selv med alltid-på skjerm, kontinuerlige målinger og daglig trening, klarer klokken rundt tre til fire dagers bruk før du må lade den. I tillegg må det legges til at OnePlus Watch 3 lades lynraskt. Så lite som 10 minutters lading gir en hel dags bruk, mens det tar ca én time å lade den helt opp. 

OnePlus Watch 3

Klokken benytter seg av OnePlus sin egen magnetiske laderskive og ikke Qi-standarden. Det betyr at du ikke kan legge den på en hvilken som helst trådløs ladeplate eller oppå en telefon for omvendt lading – du må bruke den medfølgende laderen. Dette er et lite skår i gleden for de som hadde håpet på universell trådløs lading. Vær obs på at optimal ladehastighet krever en kraftig USB-C-adapter – kobler du laderen til en svak kilde, vil den lade tregere eller ikke i det hele tatt. 

Skjerm, konstruksjon og komfort – robust premiumfølelse

OnePlus Watch 3 fremstår umiddelbart som en premium smartklokke. Urkassen er av rustfritt stål, og rundt skjermen har den en ramme av titanlegering for ekstra beskyttelse. Fronten er dekket av safirglass, noe som er mer vanlig på langt dyrere smartklokker. Skjermen er en stor 1,5-tommers AMOLED, som både er skarp og svært lyssterk (opptil hele 2200 nits). OnePlus Watch 3 støtter “always on”-skjerm, og vil vise deg en forenklet urskive når du senker håndleddet. Løfter du hånden, våkner den ordentlige urskiven lynraskt til live.

OnePlus Watch 3

Sammenligning av OnePlus Watch 3 og Apple Watch Ultra 2

Med en diameter på ca. 46–47 mm og tykkelse på drøyt 11,7 mm er det ingen tvil om at OnePlus Watch 3 er en stor klokke. Den veier 81 gram, men designet gjør at den føles lettere. Faktisk virker den mindre dominerende på armen enn flere andre smartklokker i samme størrelse. Kvalitetsfølelsen ellers er det vanskelig å sette fingeren på. Klokken har to fysiske knapper – hvorav den øverste nå fungerer som en roterende krone med trinnvis rulling. Det er nesten litt Apple-aktig preg over hvor elegant den fungerer. OnePlus Watch 3 har IP68-klassifisering, så den skal fint tåle å bli brukt til både svømming og i dusjen. 

OnePlus Watch 3

Designmessig følger OnePlus en klassisk, rund klokke-estetikk. Den prøver ikke å være en Apple Watch-kopi med firkantet skjerm, men står på egne ben rent visuelt. De to tilgjengelige fargevariantene er Obsidian Black (sort kasse i blank titan/stål og sort fluor-gummirem) og Emerald (sølvfarget titanramme med grønn rem). Begge er relativt diskré og stilrene. Reimen som følger med, er i myk fluorgummi som oppleves behagelig mot huden selv under svette treningsøkter. Og skulle du ønske å bytte stil eller materiale på remmen, har OnePlus heldigvis gjort det enkelt: Watch 3 bruker standard 22 mm remfester, noe som betyr at du kan sette på praktisk talt hvilken som helst klokkerem i riktig bredde – enten det er en lærrem, metall-lenkearmbånd eller en sporty silikonrem fra tredjepart. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Trenings- og helsefunksjoner

OnePlus har for alvor satset på helse med Watch 3, og den kommer spekket med sensorer og funksjoner som nærmer seg det Apple og Samsung tilbyr. I tillegg til de vanlige aktivitetstracking-funksjonene (skritt, kalorier, distanse osv.) har klokken over 100 treningsmoduser du kan logge. Her finnes alt fra løping, sykling og styrketrening til mer spesielle aktiviteter som badminton, dart og til og med hundelufting. 

Under en løpetur kan du blant annet få rikelig med informasjon om tempo, puls, VO₂ max, kadens, høydeprofil og mer, mens en økt på treningssenteret kan gi deg oversikt over puls-soner, kaloriforbruk og treningsbelastning. 

OnePlus Watch 3

Pulssensoren i Watch 3 fortjener også skryt. Den nye 8-kanals optiske pulssensoren imponerer med svært høy presisjon. OnePlus har tydelig gjort noe riktig med algoritmene og plasseringen av sensoren. Du kan velge mellom tre pulsmålingsmoduser: Smart-modus (der klokken måler kontinuerlig under aktivitet og sjeldnere i hvile), Sanntid (konstant måling hvert sekund hele døgnet) eller helt av. 

OnePlus Watch 3

OnePlus Watch 3 har også en 16-kanals oksygenmetningssensor for å måle oksygeninnholdet i blodet. Denne kan settes til å måle kontinuerlig gjennom dagen og natten. Klokken vil dessuten gi varsler hvis oksygenmetningen faller under et visst nivå, eller om pulsen din blir unormalt høy eller lav i hvile. OnePlus tar nå del i denne forebyggende helsetrenden, på linje med Apple Watch som lenge har hatt lignende varsler.

Nytt av året er at OnePlus Watch 3 har fått EKG-måler (elektrokardiogram) innebygd. Ved å legge en finger på en av knappene kan klokken ta en 30-sekunders EKG og oppdage tegn til atrieflimmer eller andre hjerterytmeforstyrrelser. Målingene vises grafisk i OHealth-appen med mulighet for å dele data med legen din ved behov. 

En annen nyhet er at klokken også er utstyrt med en hudtemperatur-sensor. OnePlus Watch 3 måler håndleddets temperatur gjennom natten for å se etter avvik. Etter at du har sovet med klokken i fem netter, etableres en personlig normaltemperatur; deretter vil klokken registrere om du plutselig får høyere eller lavere hudtemperatur enn normalt. Det har jeg ikke testet ut selv, da jeg nekter å sove med en klokke. Til det har jeg Oura-ringen blant annet. 

OnePlus Watch 3

OnePlus Watch 3 har også introdusert en ny funksjon de kaller 60 sekunders helsesjekk. Dette er en modus der klokken på ett minutt samler inn en hel haug målinger for å gi deg en rask statusrapport på din helse. I løpet av disse 60 sekundene måler den syv ulike parametere: hjertefrekvens, EKG (hjerterytme), oksygenmetning, stressnivå (mentalt velvære), hudtemperatur, søvnkvalitet (basert på forrige natt) og vaskulær alder. Sistnevnte analyserer pulsbølgen din for å estimere det som heter arteriell stivhet, som gir en indikasjon på blodårenes elastisitet 

Dette kan fungere som en indikator på hjerte-og karhelse. Resultatet sammenlignes med forventede verdier for din alder, og klokken forteller om du har mykere arterier enn gjennomsnittet, normal stivhet, eller stivere (høyere risiko) enn normalt. Her snakker vi i praksis om teknologi som for bare noen få år siden krevde spesialutstyr hos legen. OnePlus skal ha ros for å kunne gi oss brukere et hint om begynnende hjerte- og karsykdom tidsnok til at vi kan gjøre noe med det. 

Ellers har OnePlus Watch 3 det vanlige spekteret av helseovervåkning som du forventer å finne i en moderne smartklokke, inkludert søvnsporing (inkludert snorkeanalyse), stressovervåking og falldeteksjon. 

OnePlus Watch 3

Nøyaktigheten på GPS-sporing er også viktig for en god treningsklokke. OnePlus Watch 3 er utstyrt med dual-frequency GPS, som gir ekstra presisjon under vanskelige forhold (midt i Oslo sentrum eller dypt nede i en dal). Andre tester viser at GPS-nøyaktigheten til OnePlus Watch 3 matcher Apple Watch Ultra og Garmin-klokker.

Siden OnePlus Watch 3 kjører Wear OS, har den selvsagt tilgang til Google Assistant, noe du får tilgang til via et langt trykk på kronen. Da kan du bruke stemmen til å sende meldinger, spørre om vær, starte timer, osv. Det fungerer så lenge klokken er tilkoblet smarttelefonen din med nettilgang (eller via WiFi).

Programvare, økosystem og smartklokkefunksjoner

OnePlus har valgt å gå for Google Wear OS som operativsystem, hvilket betyr at du har tilgang til et hav av apper via Google Play. I bruk oppleves Watch 3 forholdsvis rask og grensesnittet er en god blanding av OnePlus sine egne designvalg og standard Wear OS. Det må for øvrig nevnes at Watch 3 ikke leveres i en LTE/5G-versjon med støtte for eSim. Du er avhengig av en smarttelefon for internett, med mindre du er logget på via et trådløst nettverk. 

OnePlus Watch 3 fungerer i prinsippet med alle Android-telefoner (Android 8.0 eller nyere). Man laster ned to apper: Google sin Wear OS-app for selve tilkoblingen og notifikasjonshåndtering, og OnePlus sin OHealth-app for helse- og treningsdata. Har du derimot en iPhone er det ingen vits å gå for OnePlus Watch 3. 

Hva det gjelder programvareoppdateringer, lover OnePlus to år med større Wear OS-versjonsoppdateringer og tre år med sikkerhetsoppdateringer. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Konklusjon

OnePlus Watch 3 er en smartklokke det er lett å bli glad i. Den kombinerer veldig god batteritid med et omfattende utvalg av helsefunksjoner og et gjennomført premium design

Har du en Android-telefon – som for eksempel en OnePlus 13 – og ønsker en smartklokke som varer veldig lenge mellom hver lading, overvåker din helse med stor nøyaktighet, og samtidig lar deg bruke alle Googles tjenester – da er OnePlus Watch 3 et av de aller beste valgene akkurat nå.

Har du derimot veldig smale håndledd eller foretrekker en liten, diskré klokke, kan OnePlus Watch 3 føles for massiv. Den er heller ikke for deg som absolutt vil ha 5G/LTE på klokka for å løpe helt uten telefon; da må du se mot f.eks. Samsung eller Apple sine 5G-varianter. Og er du dypt begravet i Apple sitt økosystem, er det best å holde seg til Apple Watch (Ultra), selv om det betyr mye kortere batteritid. 

OnePlus Watch 3

Kort oppsummert står OnePlus Watch 3 frem som det beste Android-alternativet for dem som er veldig opptatt av god batteritid. Sammenlignet med Apple Watch Ultra 2, tilbyr den mange like helsefunksjoner til en brøkdel av prisen, dog uten Apples finpolerte økosystem. Sammenligner jeg OnePlus Watch 3 med Samsung Galaxy Watch Ultra, kommer fortsatt OnePlus godt ut av det, i tillegg til at den vinner på batteri og pris. Prisen for Emerald Titanium på Elkjøp er (akkurat nå) 4.190,-.

OnePlus Watch 3 får en solid tommel opp av meg. Her snakker vi om en smartklokke som leverer fra øverste hylle, men til en lavere pris. For de aller fleste som bruker Android og ønsker seg en kombinert helsepartner og smart-assistent på håndleddet, er OnePlus Watch 3 et trygt kjøp – kanskje til og med det beste kjøpet i 2025.