fbpx

Funksjon-for-funksjon gjennomgang av en fantastisk oppgradering!

Det er bare å glede seg til iOS5!

Funksjon-for-funksjon gjennomgang av en fantastisk oppgradering!

Jeg var heldig å få tak i iOS5 i forrige uke, og har hatt et par dager å leke meg med det. Oppgraderte først iTunes, dernest stod en tøff oppgradering av iPad2 og iPhone4 for tur.

Det her er en beta, så jeg må akseptere at oppgraderingen gikk skeis, for det gikk den i begge tilfeller. Med det meste av mine dataer liggende i skyen fra før av, så er det ikke så farlig, selv om jeg mistet lokale bilder, SMS og det som kanskje var mest irriterende – hele mappe-strukturen på mine apps. Uansett, etter et par timer var iOS5 på plass, og det var på tide å leke seg litt.

Jeg har tatt utgangspunkt i en særdeles god oversiktsmodell fra PCMag.com – som tar for seg 13 nye iOS-funksjoner, og selv om de sammenligner dette mot Android, WP7 og Blackberry, så vil jeg konsentrere meg om å oppsummere mine erfaringer med disse nye funksjonene.

Som navnet også antyder, så er ikke det her er liten oppdatering eller oppgradering av iOS4, men en langt større og omfattende oppussing av hele Apple iOS-opplevelsen. Min forkjærlighet til Apple var sterkt knyttet til det sømløse – samarbeidet, forholdet og opplevelsen av hvordan Apple-enhetene spiller på samme lag, på en måte ingen andre i dag kan tilby. Denne opplevelsen blir nå ytterligere forsterket, og ikke minst gjort enda mer mobil, nå som ikke enhetene må kables opp mot iTunes lenger.

La oss se på funksjon for funksjon:

Unified Notifications – meldingstjenestene

Dette er ingen ny tjeneste i så måte, men layouten er annerledes – og dertil også valgmulighetene. Når telenfonen står i lukket modus vil du få opp (hvis du vil) meldinger knyttet til utvalgte tjenester – som feks epost, Facebook-meldinger, kalender-invitasjoner, SMS, MMS og Twitter-meldinger.

Du kan selvsagt velge hvis og hvordan du vil motta disse meldingene, i oppsettet ditt, som illustrert under:

I praksis får det her en stor betydning for deg, hvis du velger feks bannere – for da vil du i et annet program eller spill ikke bli forstyrret på samme måte som du kanskje ble tidligere ved å bruke den generelle varsleren, ved at du kun får opp en liten banner øverst på skjermen, som også forsvinner etter en liten stund hvis du ikke velger å trykke på den.

Det er rart med – jeg savnet det ikke før jeg fikk det, men dette kommer jeg til å savne stort hvis det skulle forsvinne.

Phone-to-Phone Messaging

Dette er min favoritt så langt, og det av flere årsaker.

For det første kan jeg nå få tekstmeldinger på min iPad, slik at jeg ikke trenger å ha min iPhone liggende i nærheten i tilfelle feks min kone skulle sende meg en SMS. Med en iPad på fanget på kvelden blir det kjedelig å måtte bruke iPhone for å svare på tekstmeldinger, og med denne løsningen på plass kan jeg nå velge om jeg vil svare på iPhone eller iPad.

I tillegg vil dette også nå gi meg muligheten til å sende tekstmeldinger fra min iPhone til ungenes iPod Touch – eller i deres tilfelle siden de kun er 5 år – bildemeldinger :) Har testet det mellom min iPad og iPhone, og det fungerer som en drøm!

I oppsettet er dette veldig enkelt å sette opp, og fra et iPhone ståsted er det ingenting å tenke på etter at oppsettet er på plass. Sender du tekstmeldinger til en Android-bruker, blir det sendt som tekstmeldinger, eller hvis iMessage ikke er tilgjengelig. Ulempen er selvsagt at dette kun fungerer mellom iOS-enheter.

Newspaper/Magazine subscriptions

Det har dukket opp et nytt ikon på min iPad og iPhone som heter Aviskiosk, men enn så lenge er det ikke noe innhold her, så det gjenstår å se hvilken suksess dette blir.

Advanced Reminder System

Huskelapper og lister er jo ikke noe nytt i seg selv, men det unike her er selvsagt at huskelappene blir synkronisert mellom alle enhetene, samt at du nå kan velge å bli påminnet om oppgaven basert på dag, tidspunkt og lokasjon – eller alle tre! Appen er som alltid med Apple enkel å bruke, intuitivt som det skal være, så det er fare for at andre apps må vike vei for denne nye tjenesten.

System-Wide Twitter Integration

Twitter-integrasjonen er også en ny funksjon som jeg liker veldig godt – det samme gjelder også Facebook, noe som er direkte med på å gi meg Facebook- og Twitter-oppdateringer som en del av den nye notifications-tjenesten. Nå får du anledning til å sende en Twitter-melding fra egentlig hvor som helst i din telefon. Twitter-appen må fortsatt installeres, men etter at du har gjort det, og logget deg på via Instillinger, så er det tut-og-kjør, og det hele ser også utrolig lekkert ut!

Quick Camera Access

Denne nye funksjonen kan kanskje virke litt unødvendig, men ettersom flere og flere av oss bruker mobilen som vårt primære fotoapparat, så er det viktig å kunne komme seg raskt til selve kameraet når blinkskuddet skal taes. Når telefonen er i lukket modus, vil kamer-ikonet dukke opp ved at du dobbel-klikker på home-knappen, og derifra er det bare å knipse i vei. Når du er ferdig med å ta dine bilder, avslutter du appen, og du havner tilbake til lukket modus.

Dette er ikke en funksjon jeg ikke visste at jeg ville ha, for dette har jeg savnet alle de gangene jeg ikke har rukket å få opp kameraet tidsnok til å ta de bildene jeg ville ta.

Det er også verdt å nevne at du nå kan knipse bilder ved å bruke volumknappen din – en funksjon som Apple lenge har stengt andre foto-apps til å kunne gjøre.

Photo Editing Tools

Ja, nå har du fått noen muligheter til å redigere bildene dine rett fra album-appen din, og det er bra – for de enkle operasjonene.

Jeg kommer uansett ikke til å fjerne PaintShop Express eller andre gode bilde-redigerings-app av den grunn, til det er det rett og slett for begrenset, men det er uansett bedre enn ingenting.

Tabbed Browsing

La meg først si at det er rart at dette ikke har kommet tidligere, og at feks ikke Google forlengst har inkludert det her på Android-plattformen, spesielt siden «it makes sence» og alle andre nå har det…spørs om det ikke er like rundt hjørnet. Uansett, dette er en god tilleggsfunksjon – og kun for iPad:

Reader View

Jeg er en stor fan av Instapaper, og bruker det utrolig mye på kryss og tvers av min iPhone, iPad og Mac. Med Leseliste nå inkludert på iPhone og iPad så nærmer Apple seg Instapaper, men enn så lenge har jeg ikke funnet ut hvordan jeg inkluderer min Safari-browser på Mac, samt at Instapaper også har inkludert delingsfunksjoner mot email, Twitter, etc – så enn så lenge forblir Instapaper min favoritt. Derimot vil den rene «leser» funksjonen i browseren, spesielt på iPhone gjøre det mye enklere utifra en ren leseopplevelse å lese artikler direkte på din iPhone – med større font og fri fra all reklame og andre forstyrrende elementer.

Rich-Text emails & PC-Free Setup, Updates

Ikke merket noe endringer hva gjelder mail som sådan, annet enn at jeg nå har muligheten til å både markere leste mailer som ulest, samt å kunne flagge de for oppfølging. Den største og beste endringen her er selvsagt at vi nå fremover – ETTER oppgraderingen til iOS5 nå skal slutte å måtte kable oss opp til vår PC for å oppgradere telefonen!

Wi-Fi Sync

Det her ELSKER jeg – alt synkroniserer over Wi-Fi nå. Tar jeg et bilde på min iPhone havner det raskt på min iPad, og motsatt. Disse nye funksjonene, kombinert med automatisk nedlastning av musikk, apps og bøker, iCloud-tjenester som tar backup av alt jeg ønsker, og det gratis for inntil 5 GB, er bare helt nydelig.

I tillegg – også helt fantastisk – er at min iPhone og iPad nå automatisk synkroniseres med min iTunes på Mac. Har det vært vanskelig før å vurdere andre enn Apple for meg, så har det nesten blitt umulig nå… så fremt de små buggene i beta’n forsvinner når den offisielt lanseres og gir meg tilbake batterikapasitet man kan leve med.

Konklusjon

Mange endringer og store forbedringer, men det er helt klart at iOS5 fortsatt er en beta-release.

Flere apps vil ikke starte, eller oppføre seg skikkelig. Batterikapasiteten er sterkt redusert, og telefonen blir av og til også veldig varm!

..også kan det være irriterende å hele tiden få opp «Velg Wi-Fi» selv om dialogboksen ikke viser ett eneste Wi-Fi nettverk å velge»

Noen av tjenestene er heller ikke 100 prosent ferdig, men alt i alt lover dette virkelig godt!

Bilde: FreeDigitalPhotos.net