IT doesn’t matter

Alle teknologitrendene spinner rundt en overordnet trend, kan du gjette hvilken?

Det skjer mye i teknologibransjen om dagen. Oppkjøp, sammenslåinger, nedbemanninger og mange nye produkter vi bare må ha. Sommeren er historie, og det samme kan vi si om den rødgrønne regjeringen. Nå er mange av oss godt i gang med ”høstjakta” og om kort tid begynner norske postkasser og aviser og fylles med nisser, julebord og julegaver. Som i fjor vil nok det ligge mye teknologi under norske juletrær og skal vi tro trendekspertene vil nok mange av de elektroniske gavene bli brukt til å både leke og jobbe med. BYOD er på ingen måte en trend som ser ut til å stoppe opp, og fremover vil nok ikke bare BYOD handle om smarttelefoner og nettbrett, men om ”lapptopper”, briller, klokker, sky-lagring og -deling, apper og det som er.

Når jeg tenker på teknologi og trender i dag, så handler det i stor grad om trender som enten påvirker:

IT Doesn’t Matter

Vi forventer i dag at ”alt skal bare fungere”. Apple og Steve Jobs skal få mye av æren for det. I mitt tidligere liv i Cisco var hverdagen preget av det helt motsatte – det var utrolig mye som skulle til for at ”alt bare fungerte”. Infrastrukturen for å få nettverket på arbeidsplassen til å fungere som det skulle krevde – og krever i stor grad fortsatt – mye ekspert kompetanse. Ciscos øverste sertifiseringsnivå, CCIE (Cisco Certified Internetworking Expert) koster typisk nesten en halv million kroner – per person. Ikke rart det ikke finnes mange CCIEr i lille Norge.

Tidligere kostet både infrastruktur og ikke minst båndbredde mye penger. En 10-ports Gigabit-svitsj (en burk som kobler inntil 10 datamaskiner eller servere sammen) kostet nesten 100,000 kroner for 15 år siden, mens du får kjøpt ”tilsvarende” svitsj i dag på Claas Ohlson for under 500 kroner.  For å maksimere på infrastrukturinvesteringene av en dyr svitsj eller andre nettverkskomponenter var det kritisk at man visste hvordan man kunne optimalisere det man hadde. Med så dramatiske prisfall er det mange potensielle flaskehalser som kan løses opp med å hive på mer båndbredde.

En direkte konsekvens av at båndbredde har blitt veldig mye billigere og at avanserte nettverksløsninger har falt kraftig i pris har vi også kunnet se i media i det siste i form av for eksempel masseoppsigelser i store selskaper som blant annet Cisco.

I 2003 skrev Nicholas G. Carr en artikkel i Harvard Business Review som het ”IT Doesn’t Matter”. Den skapte harme og furore ”verden over”. IT kunne på ingen måter sammenlignes med strøm ut av en stikkontakt. I dag, ti år senere er det nok mye som kan tyde på at dette har, eller er i ferd med å bli realiteten. IT har for mange blitt en commodity, en vanlig handelsvare, en selvfølge. Og selvfølgeligheter vil vi selvsagt ikke betale altfor mye for!

Sånn sett vil jeg si at en av de største og viktigste trendene – både på jobb og privat – er at informasjonsteknologi vil bli billigere, ikke dyrere. Kombiner det med en annen stor IT-trend – at vi leier og kjøper IT-tjenester i skyen – så vil nok en konsekvens av disse trendene være flere og store nedbemanninger blant toneangivende IT-selskaper.

Det beste er å være forbruker

teknologi-trender-fastcompany-hanspetterNår informasjonsteknologi var en dyr og komplisert affære var det ingen som stilte spørsmål ved hvilken arbeidsstasjon eller mobiltelefon man måtte bruke. Man brukte det man fikk. I dag har pipen fått en ny lyd. I tillegg har også teknologi-innovasjon flyttet seg fra de store selskapene og inn våre hjem og rett i hånda – med smarttelefoner, nettbrett, briller og klokker.

Apple, Microsoft og Google er de tre store økosystem-leverandørene i dag. De skal sloss om å tilby deg ende-til-ende med teknologi og applikasjoner, og det for alle formål:

Det bruker hjemme vil du sannsynligvis også bruke på jobben. I mange tilfeller vil du kreve det. Om det er bærbare datamaskiner, nettbrett, smarttelefoner, personlige sky-tjenester for lagring av dokumenter eller bilder, så vil mye av ”krigen” stå på å vinne DEG som forbruker, fremfor der du jobber. Apple var først ute med en slik strategi, Google fulgte etter, og Microsoft har tatt hintet og vil gjøre det de kan for å ta opp kampen. Det vil først og fremst vi som forbrukere vinne på – gjennom økt innovasjon og reduserte priser.

Det er på mange måter ett ord som kan oppsummere alle teknologitrender, ett ord som står sentralt i all den grad vi er tilkoblet Internett eller et nettverk:

Mobil

Alt handler egentlig om hvor gode løsninger man lager for det mobile mennesket.

Om det er på farten, hjemme, på hotellrommet, på ferie, på flyet, toget, t-banen, bussen eller på kontoret så forventer vi å være mobilt tilkoblet ”nettet”, med tilgang til alt vi trenger, når vi trenger det og uavhengig av hvilke mobile enheter vi benytter oss av.

For alle bransjer, private og offentlige, store og små, butikker og bedrifter, så handler det om det samme – om å gi oss, forbrukere og brukere – en så god mobil opplevelse som mulig. Det vil handle om å gjøre oss mer effektive, produktive, lønnsomme og lojale.

Våre mobile enheter har blitt vårt andre hjerte og vi forventer at hjertet slår uten at vi må betale for mye for det, eller lese kompliserte brukermanualer. De dyre CCIEene fra Cisco bil bli erstattet av Youtube-videoer som ikke stjeler for mye av min oppmerksomhet.

Er ikke jobben, hjemmet eller du forberedt og tilpasset den mobile hverdagen, er det virkelig på tide – for stasjonære og kablede kommer vi ikke til å bli igjen!

photo credit: karen horton via photopin cc