fbpx

iPad mini – kjærlighet ved første touch!

Tynn, lett, liten og helt perfekt – nesten da!

Hvis man har en iPhone og en iPad, hva er det så man skal med en iPad mini?

Det er det kanskje mange som tenker, og det skal jeg innrømme at jeg også tenkte….helt til jeg fikk holde en i hånda selv. Liten, men ikke for liten. Stor, men ikke så stor at den ligger pent i en hånd….også er den så forbanna lett, tynn og deilig å holde i. Digital kjærlighet igjen…. Jeg har egentligsavnet en mindre iPad lenge, og har vært på nippet til å kjøpe meg en Kindle – for å ha et mindre lesebrett. iPad’en er slitsom å holde i lengre tid, for den krever to hender og veier i tillegg altfor mye til å være et vennlig lesebrett – og da mener jeg vennlig for armene.

Bye, bye, Kindle – iPad mini reddet meg og resten av Apple-økosystemet mitt!

Større skjerm – mindre vekt

Klikk på bildet for større utgave

Klikk på bildet for større utgave

iPad mini konkurrerer i 7″-segmentet, hvilket er litt i grenselandet siden skjermen er på 7,9″. Samtidig er den det letteste og tynneste nettbrettet i denne sjangeren med sine 308 gram i vekt og rett over 7 mm i tykkelse.

Sammenlignet med min iPad 3 er vekten halvvert, samtidig som den er 2 mm tynnere. I tillegg utgjør forskjellen i størrelsen det som skal til for å gjøre den god å holde i med kun en hånd. iPad mini vil på ingen måter erstatte min iPad, selv om den vil erstatte enkelte gjøremål. iPad mini er perfekt som et lesebrett, og på korte turer hvor jeg tidligere tok med meg min iPad for å bli underholdt med et par spill eller en film under en flytur, vil nok iPad mini heller bli med fremover. På en lengre tur lar jeg kanskje min MacBook Pro ligge igjen, også tar jeg med meg både iPad mini og iPad – sammen med mitt Logitech Bluetooth-tastatur. Det hele vil veie under en kilo, og da har jeg «arbeidsstasjonen» min i form av iPad-en, og lesebrettet med iPad mini.

På den andre siden vil nok min iPhone få større konkurranse fra iPad mini enn storebroren. Med iPad mini lett tilgjengelig vil nok den bli foretrukken på senga, på t-banen og i sofakroken på kveldstid fremfor iPhone. Liten nok til å ikke gjøre seg så bemerket, samtidig som den er stor nok til å kunne lese på, skrive på og leke med.

Aviskiosken min kommer nok til å bli raskere fylt opp med iPad mini på plass, så både VG+, T3, MacUser og TNW kommer til å få besøk av mange nye magasiner og aviser i tiden som kommer. Her synes jeg størrelsen til iPad mini er perfekt i størrelse. Med kun 300 gram i vekt kan jeg ha med meg alt av bøker, alt av magasiner og alt av aviser på en gang. Om ikke denne bransjen har følt konkurransen fra digital i nakken allerede er jeg redd for at de vil merke det veldig snart.

Jada, jeg vet den ikke har Retina Display!

Alle som har omtalt iPad mini, og alle som klager over iPad mini fokuserer i utgangspunktet på to ting:

iPad mini har ikke Retina Display – noe som visstnok skal komme i andre generasjonen (som allerede er planlagt skal vi tro ryktene). Skjermkvaliteten er tilsvarende iPad2, men oppleves ikke på samme måte fordi skjermen er mindre. Det er mulig å se forskjell, for all del – noe annet ville være løgn. Samtidig er ikke forskjellen stor nok til å si at produktet ikke holder mål. På ingen måte.

Lyden på iPad mini er også veldig god – faktisk bedre enn på iPad, og mye bedre plassert. De to høytalerene er plassert slik at hånda di ikke vil dekke over når du bruker den til å spille med, hvilket jeg tror MANGE vil bruke den til. Den gode lyden og den perfekte størrelsen gjør også at din iPad mini kommer til å bli en foretrukken enhet når du skal FaceTime. Og billedkvaliteten på FaceTime er det heller ingenting å utsette på. Til tross for det manglende Retina Displayet. Bildet fremstår krystallklart og lyden dertil. Og siden Retina er utelatt leverer også iPad mini overtruffen batteritid på nærmere 10 timer. Med Retina Display på iPad mini hadde batterikapasiteten blitt dårligere og enheten tyngre i vekt. Da er det bedre med litt mindre oppløsning….

Det som vil merkes derimot er ytelsen. Den er noe tregere enn feks iPhone 5 og iPad 3 – det skal jeg ikke legge skjul på, men ikke så dårlig at det er merkbart på humøret mitt. Først og fremst har jeg merket ytelsesforskjellen når det kommer til å laste ned apps. Når det er sagt så var det en fornøyelse å starte iPad-en. Batteriet var allerede fulladet når jeg åpnet den. Etter et par valg var jeg raskt i gang med å gjenopprette den basert på min iPad3 sikkerhetskopi, og noen minutter senere var min nye iPad mini en kopi av min eksisterende iPad 3.

Til og med progressjonen min i de fleste spillene var synkronisert. Slå den Android! Nå kan jeg spille på både min iPhone, iPad mini og iPad og starte der jeg slapp uansett hvilken enhet jeg bruker! Med iCloud snakker vi økosystem på steroider, og her er fortsatt Apple i en særklasse uansett om ikke all hardware er «siste versjon».

Årets julegave – til henne og barna

Jeg er ganske sikker på at kona mi kommer til å ønske seg en iPad mini, og for alle barn som kanskje har en iPod touch i dag og som har ønsket seg en iPad, kommer iPad mini til å bli en sikker vinner. Bedre med en større skjerm til å spille på, men også bedre til å surfe med og lese på. Selv om køene for å sikre seg en iPad mini ikke var så store som man kanskje hadde trodd på forhånd er jeg sikker på at mange vil stå på litt ekstra for å sikre seg en iPad – enten til seg selv i julegave, eller til sin bedre halvdel eller barna.

Tomme hyller over alt

Jeg fikk min i går – etter mye om og men. Var først innom Eplehuset på Steen & Strøm. Der var alt revet bort. Dernest sjekket jeg Humac på Ullevål – også tomt. Via Twitter fikk jeg tips om Elkjøp, men heller ikke de hadde en eneste enhet å oppdrive. Til slutt fant jeg 6 enheter på Komplett.no. Etter et par minutters diskusjon med meg selv var tre av de seks revet bort. To minutter senere hadde jeg sikret meg min iPad mini – og 10 minutter etter det var det heller ingen flere å oppdrive.

Dagen etter kunne jeg fornøyd plukke opp min nye gadget hos Jernia på Vindern for den nette sum av 3,350 kroner inkludert frakt – for en svart iPad mini med 32GB lagringskapasitet. 3G-tilkobling tar jeg via min iPhone 4s (som snart skal erstattes av en iPhone 5) så slipper jeg unna med tilleggsvekt og flere SIM-kort å holde styr på.

Konklusjon

Så fremst du ikke er en Apple-hater og du er på jakt etter en design-perle av en håndholdt spillkonsoll, nettbrett, lesebrett og liten mobil arbeidsenhet, så kan jeg på det varmeste anbefale deg iPad mini. Til tross for at det er par småting å merke seg ved iPad mini – Retina og ytelse – så er det her en skikkelig «lekkerbisken» av et nettbrett med sitt nydelige finish og Apple-design, kombinert med iOS-opplevelsen som bare leverer!

Fra du åpner opp esken til du sitter der med iPad mini i hånda di så snakker vi om ekte kjærlighet – kjærlighet fra første touch! Skal du kjøpe deg en, så kjøp heller en ekstra, bare for å være på den sikre siden.

Låner du den ene bort får du den nemlig aldri tilbake igjen!

iPad3 med Logitechs Ultrathin keyboard cover og min nye iPad mini ved siden av.

photo credit: uka0310 via photopin cc