fbpx
iPad

Skjermdump fra Apples lansering av den første iPad-en, 27. januar 2010. Kilde: YouTube

iPad-en er 10 år

Januar 2010 ble den første iPaden lansert. 3. april samme året ble de første solgt. Jeg fikk min noen uker senere. Litt forsinket som følge av askeskyen på Island. Resten er historie.

Nok en ny produktkategori fra Apple

27. januar gikk Apples daværende toppsjef, Steve Jobs, opp på scenen og lanserte selskapets aller første nettbrett. iPad. 3. april, for temmelig nøyaktig 10 år siden, ble iPad-en tilgjengelig for oss. Det vil si, den ble sluppet til enkelte land i april, mens vi her i Norge måtte vente til november.

Den første versjonen hadde ikke kamera, veide 680 gram og hadde en oppløsning på maksimalt 1024 x 768. Med 256 MB minne og maksimalt 64 GB lagringskapasitet og 9,7-tommers skjerm, skulle verden endres på nytt. Fra 499 USD og opp til 799 USD.

iPad og askesky

For 10 år siden jobbet jeg hos Cisco. HansPetter.info var fortsatt ikke lansert. På den tiden skrev jeg om den digitale livsstilen på DigStil.blogspot.com, og jeg skrev flittig om iPad og den nye produktkategorien. Her hjemme var det flere norske aktører som begynte å tilby iPad lenge før den ble offisielt lansert. 6. april 2010 skriver jeg bloggposten Bli flådd – kjøp iPad på Ludostore! Idar Vollvik solgte de billigste iPad-ene fra 7.500 kroner, mens enkelte solgte iPad-er på Finn.no fra litt over 5.000 kroner.

12. april fikk jeg derimot en hyggelig – og uventet SMS – fra en bransjekollega, som lurte på om han skulle kjøpe en iPad for meg. 23. april, litt forsinket som følge av askeskyen på Island, fikk jeg min egen iPad. Og 25. april la jeg ut denne videoen her på YouTube:

iPad – en visuell skjønnhet

Legg merke til at jeg har filmet vertikalt. Stående. Portrettmodus. For 10 år siden. Nærmere halvannet år før Snapchat dukket opp, og for alvor endret måten vi normalt tok bilder og filmet på. Horisontalt, altså. Skulle gjerne sett en statistikk på hvor mange YouTube-filmer som på den tiden ble lagt ut vertikalt. Jeg tror ikke det var så mange.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

130 magiske iPad-dager

En av de første bloggpostene, eller artiklene som ble publisert her på HansPetter.info, var en kopi av en de siste artiklene jeg skrev på DigStil. Artikkelen «130 magiske iPad-dager» startet slik;

«Jeg elsket min iPad de første to ukene etter at jeg fikk den, nå er den bare en del av meg!» – Når folk spør meg hva jeg synes om min iPad er dette som regel svaret mitt. Det kan være flyvertinner, folk på loungen, på t-banen, bussen, på kafeen, ja, hvor som helst egentlig.

10 år senere trekker jeg på smilebåndet av disse ordene. Åpenbart veldig stolt av å ha et produkt som ikke så mange andre hadde, men som veldig mange ville ha. I ukene og månedene etter at jeg hadde fått min første iPad, skrev jeg nesten ikke om noe annet.

Det er ikke vanskelig å se at jeg var skikkelig «fan boy». På grensen til det ekstreme. I løpet av april 2010 postet jeg «intet mindre» enn 69 bloggposter på DigStil. Nesten samtlige handlet om Apple og iPad, på en eller annen måte. Mai ble fulgt opp med 63 bloggposter. Også disse handlet i stor grad om iPad-en.

Instapaper – fra online til offline

Muligheten til å kunne lese på iPad-en var et åpenbart viktig salgsargument. For 10 år siden var jeg en ivrig bruker av Instapaper. Ikke bare kunne jeg lese artikler på min iPad, men jeg kunne lese artiklene selv når jeg ikke var tilkoblet internett og det helt uten reklame.

«iPad killer»

Det tok ikke mange dagene før de første «iPad killerne» begynte å dukke opp. Men til tross for utallige forsøk, er det ingen som har klart å ta livet av iPad-en, selv om markedet for iPad er kraftig redusert. Men da av større smarttelefoner og ikke andre selskapers «iPad killers».  Det ble ikke iPad-en som kannibaliserte papiravisene, slik jeg skrev året etter at jeg hadde fått min første iPad. Da hadde 500.000 nordmenn også skaffe seg Apples nye nettbrett. Papiravisene ble i stedet kannibalisert av større smarttelefoner, raskere internett og økende bruk av sosiale medier.

10 år senere

Veldig mye har endret seg i løpet av de siste 10 årene. Også når det gjelder iPad-en. Apples siste og kraftigste iPad – iPad Pro for 2020 – sies å kunne erstatte laptopen, nå som Apple har kommet med full støtte for musepeker og trackpad. Oppløsningen er økt med 167 prosent siden 2010. Standard minne har gått fra 256 MB til 6 GB. En økning på nesten 2.500 prosent. Og skjermstørrelsen er økt med 33 prosent, hvis du kjøper den største utgaven på 12,9-tommer. I tillegg har iPad Pro blitt utstyrt med flere kameraer bak og et kraftfullt selfie-kamera foran.

Det tok Apple kun 28 dager å selge den første millionen av iPad tilbake i 2010. Til sammenligning gikk det 74 dager før Apple hadde solgt én million iPhone i 2007.

I løpet av det første kvartalet i 2012 hadde volumet vokst til nesten 20 millioner enheter. Ti år senere har Apple sluttet å oppgi solgte enheter av sine produkter, men så sent som i fjerde kvartal av 2019, ble det solgt i gjennomsnitt nesten 177.000 iPad-er hver dag, tilsvarende 15,9 millioner. Det kommer frem av statistikken til Statista.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Fortsatt flittig iPad-bruker

10 år senere er jeg fortsatt en flittig bruker av iPad. På mitt kontor/hjemmekontor har jeg montert en iPad ved siden av min monitor. Den blir mest av alt brukt til å se på TV 2 Nyhetskanalen mens jeg jobber, men ikke minst til å kjøre videokonferanse via FaceTime, Skype, Whereby, Zoom, Teams og Facebook Messenger.

Min iPad Pro 11-tommer fra 2018 blir også ofte brukt, som et supplement til min MacBook Pro, og på kjøkkenet har vi satt opp en iPad Mini med sin egen FaceTime-konto, som blir brukt til matoppskrifter og videosamtaler med våre familier i Tromsø og Sandefjord.

Ungene har derimot lagt fra seg sine iPad-er. Nå som de har blitt store og har fått sine egne datamaskiner og smarttelefoner, er ikke iPad-en like aktuell.

iPad

* Mai 2010: Fornøyd Hedvig på 4 år med pappas iPad.

 

Hvordan er det med deg? Har du iPad og bruker du den fortsatt?