fbpx

Instagram 10 år

6. oktober 2010 ble Instagram tilgjengelig for iPhone-brukere på App Store. På 10 år har appen gått fra å være en enkel bildedelingstjeneste til å bli et omfattende økosystem. På godt og vondt for over 1 milliard brukere.

Tirsdag morgen, 6. oktober var jeg gjest i studio for å snakke litt om Instagram som fylte 10 år, sammen med Martin Holmen fra NRK mp3. Martin hadde for anledningen valgt å logge av Instagram, og derfor ble det litt mindre «feiring» og litt mer diskusjon om medaljens bakside.

Det er definitivt viktig at baksiden også blir diskutert, samtidig har jeg lyst til å markere 10 års-dagen ved å se litt på hvordan tjenesten har vokst og utviklet seg i løpet av de 10 årene som har gått. 

Fra en enkel bildetjeneste til et verdensomfattende økosystem

Ved lanseringen av Instagram var det ikke så mye du og jeg kunne gjøre, foruten å legge ut et firkantet bilde. Oppløsningen var på beskjedne 640 pixler og vi hadde 12 forskjellige filtre å velge mellom. I tillegg var feeden, som kanskje mange husker, kronologisk basert. 

Året etter dukket #hashtagen opp, sammen med flere filtre og «Utforsk»-knappen. Men for alle med en Android-telefon, måtte de smøre seg med tålmodighet til påsken 2012. Og ikke før Android-gjengen hadde lagt sin elsk på Instagram, dukket Facebook opp og kjøpte Instagram for 1 milliard dollar. Det var «insane» på det tidspunktet. 10 millioner brukere. Ingen omsetning. I ettertid har det vel vist seg å være et av de bedre oppkjøpene vi har sett i teknologibransjen i løpet av de siste 10 årene. 

Video, ikke bare bilder

I 2013 kunne vi begynne å dele videoer også. Maks 15 sekunder til å begynne med, men i 2016 ble grensen økt til 60 sekunder. Og med IGTV som dukket opp i 2018, fikk vi muligheten til å dele inntil 10 minutter lange videoer. Eller 60 minutter, hvis du var en veldig populær instagrammer. 

Samme året kom muligheten til å tagge andre i bilder og året etter var det Hyperlapse-mani på Instagram. I 2014 begynte så smått også annonsørene å dukke opp. 

 

Instagram

* Klikk på bildet for større utgave

Artikkelen fortsetter etter annonsen

 

Snapchat-kopi-manien

I 2015 begynte Instagram for alvor å kopiere Snapchat. Flere ganger uten suksess, men Instagram Stories ble en superhit og det på rekordtid. Samme året fikk vi også anledning til å laste opp bilder i 1080p. Det var en nødvendighet som presset seg frem, i takt med at smarttelefonene våre ble stadig større. (Apples første store telefon dukket dog ikke opp før i 2016, med iPhone 7 Plus). 

Instagram hadde vokst jevnt og trutt frem mot Stories-lanseringen. Da begynte derimot plattformen å vokse enda raskere. Og ved utgangen av 2015 hadde Instagram vokst til omtrent 450 millioner brukere. Under fire år senere «bikket» appen milliarden. 

Ingen liker (store) endringer

2016 ble et Instagram-år preget av noe glede, men mest bråk og misnøye. På den positive siden ble business-profiler lansert. Endelig kunne annonsører få mer innsikt og nye viktige business-funksjoner. Funksjoner og tjenester som etter hvert også ble tettere og tettere integrert i Facebooks Business Manager. Via Stories kom også muligheten til å kringkaste Live – noe veldig mange gjorde ofte til å begynne med, men som ikke så mange gjør nå i dag. Det er i alle fall min erfaring.

Det som derimot skapte mye kontrovers, bråk og misnøye var overgangen fra den kronologiske til den algoritme-baserte feeden. Det er kanskje mange som husker alle Instagram-postene hvor man ble oppfordret til å skru på varsling (notifications) slik at du garantert fikk med deg nye poster fra de man fulgte. Og som om ikke det var nok, måtte vi også lære oss å like den nye Instagram-logoen.

På mange måter var 2016 et stort endrings-år for Instagram. Men, til tross for mye misnøye, bråk og trusler om å forlate Instagram, vokste plattformen videre i rekordfart og ved utgangen av 2016 passerte antall brukere 600 millioner. 

Trump og russerne

2016 var også på mange måter startskuddet for et mer problematisk forhold til sosiale medier, Instagram inkludert. Brexit, Donald Trump, russisk påvirkning, falske nyheter, propaganda og hatprat var ikke noe Instagram kom utenom. Rapporter om hvor skadelig Instagram var på psyken og selvbilde til yngre bruker dukket opp i et stadig økende tempo.

«Sharing is caring» no more

Og utfordringene påvirket også utviklingen. Nye funksjoner fra Instagram handlet i større grad om hvordan kunstig intelligens ble tatt i bruk for å fjerne hatefulle ord og innhold. Brukerne fikk mulighet til å hindre enkelte fra å kunne kommentere og de som skrev stygge ord skulle også bli advart, med påfølgende forslag på hva de heller kunne skrive. Sakte, men sikkert dukket det opp en ny trend, hvor man ikke bare slo av muligheten til å kommentere, men man gikk også fra åpen til lukket – privat – profil. 

Ikke bare var det mange som endret innstillingene sine for å hindre eller redusere hatprat. I årene fra 2016 og frem til i dag, sitter jeg også igjen med et inntrykk av at frekvensen på Instagram-poster til feeden også gikk ned.

I innslaget fra TV 2 Nyhetskanalen, kom vi inn på at jeg poster mindre enn før. At jeg til og med fjerner bilder hvis det ikke “flyr like godt” som jeg hadde håpet på. Jeg har blitt mer kresen på hva det er jeg deler i feeden, men mindre opptatt av kvalitet – hvis du kan kalle det det på Stories. Ikke har jeg det samme behovet for å dele som jeg (åpenbart) hadde før. 

Så langt i oktober har jeg ikke publisert noe i min Instagram-feed. I oktober 2019 la jeg ut 8 bilder. Det er ingenting sammenlignet med de 80 bildene jeg postet i oktober 2013.

Som oversikten fra SproutSocial kan vise, er frekvensen min i fritt fall:

Instagram

 

Fortsatt glad i Instagram

Til tross for at Instagram har en jobb å gjøre for å være et sikkert og trygt sted å være, så har jeg et veldig godt forhold til plattformen. Det er mitt “go to”-sosiale nettverk for blant annet inspirasjon og “research”. Spesielt når jeg skal ut på tur.

På telttur ikke minst, men også når jeg skal på ferie med kona og resten av familien. I tillegg til å google og sjekke ut aktuelle plasser på Google Maps og Google Earth, bruker jeg alltid Instagram og da spesielt aktuelle hashtags (som jeg gjerne følger) for å finne ut om stedet er verdt å besøke. 

Når det kommer til teltturer velger jeg nesten alltid å “campe” på steder hvor Instagram ikke “renner over” av bilder, videoer, karuseller og Stories. Manglende innhold kan være en indikator på en uoppdaget perle, som ikke er ødelagt av Instagram. 

Her er stikkordet også “nesten alltid”. Selvsagt har Instagram også blitt heftig brukt som inspirasjon til hvor jeg bør dra. I så måte tror jeg vi her i Norge har ekstremt mye å takke Instagram for, for at Norge har blitt den destinasjonen det har blitt for utenlandske turister. Vel og merke før det forbanna viruset stengte oss inne og turistene ute. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

 

Usikker fremtid for Instagram?

Fremtiden til Instagram er jeg derimot litt mer usikker på. Mark Zuckerberg og Facebook er under hardt press om dagen. Det trues med å splitte opp giganten, noe Facebook hardnakket hevder er umulig. Fordi de blant annet har jobbet iherdig med å gjøre det veldig vanskelig. 

Om kort tid vil vi blant annet få muligheten til å sende hverandre meldinger på tvers av Facebook, Instagram og WhatsApp. Fordi Facebook har integrert infrastrukturen. Kjempebra for oss, dårlig nytt for konkurrentene til Facebook. Og dermed enda større sannsynlighet for at amerikanske myndigheter vil kjempe for å splitte opp Facebook. Fordi de har fått for stor makt. Og fordi makten gjerne har blitt (mis)brukt til å stikke kjepper i hjulene for konkurrenter. 

«Why innovate when you can imitate»

Instagram har endret seg enormt siden 6. oktober 2010. Til tider har Instagram (les: Facebook) vært veldig gode til å innovere. Men kanskje enda flinkere til å kopiere sine konkurrenter, selv om de ikke alltid lykkes. Historien har derimot vist at det lønner seg å prøve og feile. Og lære av feilene. Nå sist er det Reels som gjelder (for Instagram). Men Reels er ikke i nærheten av TikTok. Enten må Reels bli fryktelig mye bedre, eller så må TikTok forsvinne. Det får tiden vise. 

Det Instagram kanskje har vært best på, og som på mange måter er noe av det problematiske med sosiale medier om dagen, er brukerveksten. Og den har ikke kommet helt av seg selv. Instagrams algortimer har vært gode på å gjøre oss avhengige. Det har gjort Instagram til et enormt sosialt nettverk. Og det har skapt milliarder av dollar i verdi for Facebook.

Algoritmene har også vært god business for annonsører og influencere. Men kanskje ikke i like stor grad har det vært til det bedre for mange av brukerne. Ikke bare har mange blitt avhengige, de har også blitt dårlige.

Men det er vel sjeldent at avhengighet er positivt i seg selv.