fbpx

Ikke mitt problem at jeg blokkerer annonsen din!

Mediehusene spiller på min samvittighet når jeg blokkerer annonsene deres. Gi meg relevante annonser, så skrur jeg av annonseblokkeringen umiddelbart!

En av de virkelige store fordelene med Facebook er at brukeropplevelsen er en direkte konsekvens av mitt eget engasjement. Jeg får se mer fra personer, organisasjoner og virksomheter på bakgrunn av hvordan jeg interagerer med det innholdet jeg blir eksponert for. Og mindre fra Facebook-profiler og -sider jeg ikke engasjerer meg i. Annonser i  høyre-kolonnen på desktop registrerer jeg omtrent ikke, den tid jeg bruker min laptop når jeg er på Facebook. Skal vi tro statistikkene, så handler det om  mellom 20 og 40 prosent av tiden på Facebook – resten av tiden foregår på mobil, og da er høyre-kolonnen fraværende.

Facebook Canvas Ads-stillingsannonse fra LOS&CO i min Facebook-feed. For ordens skyld kan jeg nevne at jeg ikke skjulte eller blokkerte annonsen :)

Facebook Canvas Ads-stillingsannonse fra LOS&CO i min Facebook-feed. For ordens skyld kan jeg nevne at jeg ikke skjulte eller blokkerte annonsen :)

Annonser, i form av native advertising, som «sniker» seg inn i min feed dukker ofte opp fordi jeg tilhører en utvalgt målgruppe og demografi, og liker jeg ikke det jeg ser eller synes jeg annonsene dukker opp alt for ofte, så kan jeg enkelt ta grep for å unngå å se annonsen – eller innhold fra den aktuelle avsenderen. Jeg kan velge å se færre slike innlegg, jeg kan skjule alle annonser og jeg kan selvsagt også velge å avfølge/blokkere den aktuelle Facebook-siden. Facebook-annonser som opplever negative tilbakemeldinger i form av skjuling, blokkering eller avfølging merker det også på annonsens relevanse-score, noe som på sin side resulterer i høyere kostnader for den aktuelle annonsen. Straff for irrelevante og dårlige annonser, og belønning hvis det motsatte er tilfelle.

Les også: Facebook-annonser får relevansepoeng

Det kan jeg ikke på de fleste nettaviser. Her må jeg ta til takke med enten alle annonser, eller blokkere samtlige. Og når nesten samtlige annonser er irrelevante – og dermed forstyrrende, er det enkelt å blokkere alt. Det er ikke mitt problem, men mediehusene.

VG-adblock-HansPetter

Rekordlav klikkrate og relevanse

Mediehusene selv innrømmer at dagens klikkrate er rekordlav. Årsaken er ikke nødvendigvis fordi annonsene er dårlige, men fordi annonsene oppleves irrelevant, og dermed forstyrrende og irriterende. Alain Fassotte fra Dappd var gjest hos Marius Karlsen og jeg i MediaPuls, og viste til undersøkelser som konkluderte med at kun 0,18% av annonsene vi blir eksponert for, oppleves å være relevante. Fra mediehus hører vi at klikkraten om dagen nærmer seg 0%, og med det kan vi (kanskje) konkludere med at relevante annonser klikker vi på, mens irrelevante annonser klikker vi ikke på – og når nesten alle annonser oppleves å være irrelevante, så er det kanskje like greit å skjule de. Det er ikke mitt problem, men mediehusene. Økes relevansen, så minskes også behovet for å skjule annonser. Og her er Facebook i en klasse for seg selv.

Mediehusene bør omfavne Facebook Instant Articles

12. april slippes Instant Articles for alle. Ikke bare mediehusene, men til alle som har en Facebook-side. Norske Dekode har utviklet et WordPress-innstikk, som vil gjøre jobben for 25% av alle nettsider i verden enkel når det kommer til å legge ut bloggposter og artikler til Instant Articles. Foruten de mer kjente fordelene ved Instant Articles; redusert nedlastningstid, og dermed en økt brukeropplevelse, så er den virkelige store at du får med deg et verktøy som kan sikre deg og dine lesere relevante annonser. Det bør mediehusene også ha i bakhodet, for dette kan også være inntektsbringende – slik også mediehus bør se nærmere på hvordan de selv kan kapitalisere på Canvas Ads, på vegne av sine annonsører.

Les også: – Norske mediehus bør bli «reklamebyråer» og lage Facebook-reklame for kundene

Facebook har verktøy og løsninger i dag som sikrer en større sannsynlighet for at annonsen og innholdet oppleves verdiøkende. Det gjør ikke norske mediehus. Annonsene deres forstyrrer mer enn de beriker, og da er blokkering den eneste måten å heve den totale brukeropplevelsen. Det går selvsagt ut over inntektene til mediehusene,  men å legge skylden over på leseren (kunden) er rett og slett frekt. Problemet er ikke leseren. Problemet er at mediehusene fortsatt lager samme produkt for Ola på 8, som for Olga på 80. Problemet er at «one size doesn’t fit all» lenger. Problemet er at mediehusene tenker altfor mye på nye annonseprodukter, i stedet for å tenke på nye (og bedre) brukeropplevelser. I dag er brukeropplevelsen bedre når jeg blokkerer. Det er ikke mitt problem, men mediehusene – og til syvende og sist også annonsørene. Og derfor er det kanskje ikke så rart at flere og flere annonsører plasserer markedsmidlene sine hos Facebook – for der er brukeropplevelsen bedre.

Gi meg bedre, men ikke minst flere relevante annonser, så skal jeg skru av annonseblokkeringen umiddelbart!

Bilde: PicJumbo