fbpx
ssd levetid

Hvor lenge lever din SSD?

Datalagringsprodusenter har brukt mye tid og penger på å overbevise datalagringseksperter, backup-administratorer og IT-sjefer som lenge har diskutert hvor sikker en SSD er for lagring av sensitive data.

En NAND Flash chip SSD er per definisjon et fullstendig annet lagringsmedia enn en tradisjonell harddisk som lagrer data på magnetiske plater. En SSD (Solid State Disk) består av controllere og en rekke lagringschips. En Hybrid eller SSHD, består av kombinert lagringsteknologi; en normal magnetisk basert disk, med chips i tillegg.

Den viktigste fordelen med chipslagring er hastighet. En magnetisk disk har masse elektronikk og mekanikk med en spindelmotor og roterende plater. Det blir som å dra i gang en gammel dieselmotor på en kaldværsdag. En annen fordel er at re-posisjoneringen av lese-/skrivehodene går raskere når data ikke må slippes gjennom elektroniske interface. For det tredje er aksesstid uslålig, noe som gjør dem svært så ettertraktet i front-end tjenester der data raskt skal presenteres.

Innebygget dødstid

Vi erfarer at den gamle gode HDD-en kan leve «evig», eller i et 10 års perspektiv. En SSD har begrensninger da chipene ikke kan skrives til mer enn 3.000-100.000 ganger i løpet av levetiden. Når denne dødstiden inntreffer, glemmes nye data. Produsentene løser denne problemstillingen med «Wear-Leveling-Algorithms” som distribuerer data jevnt over flere chipper for å unngå at noen celler brukes opp fortere enn andre. Du kan selv sjekke status eller tilstanden på din harddisk ved hjelp av S.M.A.R.T. analyseverktøy.

Vanligvis opererer produsenter med uttrykket TBW, «terabyte(s) written». Dette tallet forteller deg hvor mye data som kan skrives til alle cellene i chippene i løpet av diskens levetid. Eksempelvis når en TBW er mellom 60 og 150 for en 250 GB SSD. Hvis du da skriver 190 GB hver dag over et år vil du få en TBW på 70. Eller at du fyller opp SSD-en med to tredjedeler hver dag over et helt år. Neppe særlig sannsynlig i et konsumentmarked i hvert fall.

ssd levetid

Samsung SSD 850 PRO SATA, med en kapasitet på 128 GB, 256 GB, 512 or 1 TB, er bygget for å tåle 150 TBW. Eller 40 GB hver dag over 10 år. Les mer om SSD 850 PRO SATA-disken her.

Men SSD-en lever lengre enn den lover

Det er mye som tyder på at produsentene er svært forsiktige med hva de lover. Det tyske magasinet og publiseringsgiganten Heise har i lang tid testet de mest populære SSD-en i 2016/2017. SSD-ene som gikk gjennom testen var OCZ TR150, Crucial BX 200, Samsung 750 Evo, Samsung 850 Pro, SanDisk Extreme Pro og SanDisk Ultra II.

Testerne benyttet et spesialverktøy som kontinuerlig fylte SSD med data samtidig som prestasjonsdata ble målt. Resultatene overrasket alle da SSD-ene skrev mer data enn lovet av produsentene. Selv billige disker som eksempelvis Crucial BX 200, skrev 2,5 gang mer data enn lovet.

Rekordenskriveren kom fra Samsung SSD 850 PRO disken som presterte 9,1 petabyte; hele 60 ganger mer TBW enn utlovet i produktspesifikasjonene. Den billigere Samsung SSD 750 Evo skrev 1,5 ganger mer. Men pris teller, da testen viser at alle de dyre modellene skrev minst 2,2 petapyte med data.

Er da faren over?

Tyskerne har kanskje bevist at ekspertene kan slutte å engste seg for om de kan bruke SSD-er for å lagre sensitive data. Men faren for et datahavari lurer alltid. Problemet er at du sjelden vet når ting kan skje og hvis ulykken er ute, er det betydelig større utfordringer å rekonstruere SSDS-data.

Når en SSD controller er defekt, mister du tilgang til enheten og selve chippene. Et annet scenario er at selve chippene er defekte. Hvis du opplever slike problemer trenger du hjelp fra profesjonelle eksperter på datarekonstruksjon.

Ibas har spesialverktøy og prosesser som løser mange kompliserte havarier på SSD.

Les mer om det her.

Bilde: Veri Ivanova via Unsplash