fbpx

Hvor god kontroll har du på dine personopplysninger på Facebook?

Cambridge Analytica hentet data fra en «uskyldig» personlighetstest på Facebook til å skaffe seg personopplysninger til 50 millioner brukere. Hvor mange tjenester har du delt dine og dine venners data med via Facebook? Slik rydder du opp.

Aksjekursen til Facebook får kjørt seg. Omdømmet til Facebook har kanskje fått en enda større smell og tilliten vi har til at Facebook er et trygt og sikkert sted å være, har blitt satt på prøve. Årsaken skyldes på mange måter avsløringen som blant annet The Guardian står bak, om at personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere har kommet på avveie, og har blitt brukt til å påvirke utfallet av Brexit og presidentvalget i USA.

Å fikse Facebook blir en større jobb enn Mark Zuckerberg først antok, skriver jeg i Kampanje 21. mars.

Jobben med å «fikse» Facebook kan vi også bidra med. Blant annet med å fjerne tredjeparts-applikasjoner som kan potensielt misbruke vår og våre venners personopplysninger.

Rydd opp i apper og bli litt mer skeptisk

Torsdag 22. mars, var jeg på besøk hos TV 2 God Morgen Norge for å snakke litt om Facebook, om Cambridge Analytica-skandelen og om alle de potensielle farer som det kan føre med seg om vi fortsetter å være ukritisk til hvilke tjenester vi bruker inne på Facebook-plattformen.

 

* Klippet er delt med tillatelse fra TV 2.

Fjern applikasjoner du ikke bruker eller kjenner igjen

Siden jeg registrerte meg på Facebook tilbake til våren 2007 – snart 11 år siden – har jeg – som så så mange andre – tatt i bruk utallige tjenester som enten har vært tilgjengelig via Facebook direkte, eller tjenester og applikasjoner hvor jeg har brukt min Facebook-konto til å logge meg på. Det mange av oss har vært mindre opptatt av – og kanskje klar over – er hva det er vi har gitt fra oss, når vi har for eksempel deltatt i en «Hvem ligner du mest på av dine Facebook-venner», «Hvem ville du vært i en Star Wars-film», eller «Hvilke byer har du og Facebook-vennene dine besøkt»?

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har forsømt mitt eget ansvar her og rydde opp i hvilke applikasjoner jeg har gitt tilgang – og hva jeg har gitt av tilgang. Tilgang til mine personopplysninger, men også tilgang til mine venners opplysninger. I tilfellet med Cambridge Analytica, så hadde de kjøpt personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere. Det hadde de fått via en applikasjon som under 300.000 Facebook-brukere hadde brukt.

Nesten 300 Facebook-applikasjoner på 11 år

På mine snart 11 år på Facebook har jeg aldri ryddet opp i de applikasjoner og tjenester som har fått tilgang til mine og dine personopplysninger. Etter at jeg gikk inn for å se på hvilke applikasjoner jeg hadde godkjent, ble jeg skremt over omfanget. Heldigvis er det en smal sak å rydde opp. Men at du sletter applikasjoner, betyr ikke det samme som at personopplysningene de har fått av deg – fra potensielt 11 år – blir slettet.

Facebook applikasjoner

For å forsikre deg om at alle personopplysningene – i dette tilfellet «Apply Magic Sauce» har om meg – og mine venner – må jeg altså kontakte dem direkte. Har du – som meg – installert flere 100 slike applikasjoner opp gjennom årene, og ikke slettet dem etter hvert som du sluttet å bruke dem, så har du en stor jobb foran deg, om du skal forsikre deg om at alt om deg blir fjernet.

Og når du ser hva enkelte applikasjoner – som TweetDeck i dette tilfellet – samler inn om deg – med ditt samtykke  – er det grunn til å agere.

Facebook Applikasjoner

 

Slik går du frem for å slette Facebook-applikasjoner og tilganger

Det er heldigvis en «smal» sak å få oversikt over hvilke applikasjoner du har gitt tilgang – og hva du har gitt tilgang til. Gå inn på Facebook.com og klikk dernest på «pilen ned» øverst til høyre, og deretter på «Settings» eller «Innstillinger«.

Facebook applikasjoner

Etter at du har klikket deg inn på «Innstillinger«, klikker du på «Applikasjoner» eller «Apps» alt ettersom hvilket språk du bruker på Facebook.

Facebook applikasjoner

Klikk deretter på «Vis alle» eller «Show All» for å få opp oversikten over samtlige applikasjoner du har gitt tillatelse til å bruke dine (og dine venners) personopplysninger om. I mitt tilfelle, ble enden på visa hele 284 applikasjoner.

Facebook applikasjoner

Ta deg den tiden du trenger til å enten slette applikasjoner eller innskrenke de mulighetene applikasjonene har fått til å innhente personopplysninger. Etter snaue 15 minutter hadde jeg slettet over halvparten av mine applikasjoner.

Bli mer skeptisk. Bli litt mer paranoid

En morsom applikasjon kan være vanskelig å ikke klikke seg inn på. Men tenk litt før du klikker på hva det faktisk er du gjør. Spør deg selv et par ganger ekstra hva konsekvensen kan være. Hvis applikasjonen er gratis, er det du som er produktet. Og personopplysningene du gir fra deg, er betalingen. Det kan være en uskyldig tjeneste der og da, men det du ikke vet er at tjenesten henter inn din epost-adresse, som i etterkant blir brukt til å sende deg en hyggelig mail. I mailen får du kanskje anledning til å laste ned et gratis program. Det du ikke vet er at programmet inneholder skadelig programvare som potensielt kan ende opp med å kryptere din datamaskin eller smarttelefon.

For å få tilgang til dataene dine må du kanskje betale løsepenger. Løsepengevirus vokser i rekordfart og er en svært populær og effektiv måte for cyberkriminelle å tjene penger på. Bare i 2017 økte antall løsepengevirus på smarttelefoner med over 400% ifølge IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro. Mulighetene for misbruk er nærmest uendelige. Og når man kobler godtroende og velstående nordmenn, hvor «alle» er på Facebook og alle har smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner – så vil også cyberkriminelle utnytte disse mulighetene for hva det er verdt.

Vær litt mer kritisk og skeptisk til hva du klikker på. Og hva du installerer. Og begynn nå med å fjerne applikasjoner du ikke har stor tillit til at de ikke vil misbruke dine og dine venners personopplysninger om.

Gjør det nå. Før det er for sent!