fbpx
Mark Zuckerberg

«Hjemme» hos Mark

En søndag formiddag, i midten av april, var jeg hjemme hos Mark. Vi er på fornavn med en av verdens rikeste og mektigste. #SånnHarDetBlitt. Det kan vi takke sosiale medier for. Det kan vi takke Facebook for. Det kan vi takke Mark for.

 

SponsetReise; Facebook inviterte meg til Menlo Park og Facebook Campus, og dekket mine reiseutgifter. De satt derimot ingen krav til hva jeg skulle skrive eller snakke om, og har ikke bedt/betalt meg for å skrive om min opplevelse av Facebook Campus.

 

Jeg var selvsagt ikke hjemme hos Mark, men på kontoret hans. Jeg var faktisk ikke inne på kontoret hans (engang), men stod rett utenfor og kikket inn. Det fikk jeg lov til. Bare kikke. Ikke komme inn. Og ikke ta bilder.

Jeg så for meg Mark sitte der inne. I «glassburet» sitt. Med utsikt til «koderne» sine. Og Sheryl Sandberg, sittende i «glassburet» sitt rett ved siden av.

Mark Zuckerberg

 

Mark Zuckerberg

* Hele Building 20, hvor Mark Zuckerberg deler kontorplass med over 2.000 andre «kodere», laget som modell, som selvsagt er plassert inne i den samme bygningen.

 

Mark Zuckberg

* Inne på Facebook Campus fikk jeg lov til å ta bilde av det gamle kontoret til Mark Zuckerberg. På samtlige møterom, var det utstyrt avanserte videokonferansesystemer fra min gamle arbeidsgiver, Cisco.

En drøm som gikk i oppfyllelse for en nerd

Facebook inviterte meg hjem til Mark. Til Menlo Park, rett utenfor San Francisco og en liten Uber-tur fra Palo Alto. Palo Alto er en historie for seg selv, med Stanford University, men ikke minst fødestedet til Silicon Valley – med garasjen hvor Hewlett-Packard ble grunnlagt.

Mark Zuckerberg

* I Palo Alto, ikke langt unna Stanford University, ble Hewlett-Packard grunnlagt på slutten av 30-tallet. I den garasjen her. Det ble starten på Silicon Valley.

Mark Zuckerberg

Ikke langt unna fant jeg også en annen garasje. Hvor Apple i sin tid ble grunnlagt.

Det er nok ikke mange som frivillig flyr 8.000 hver vei utelukkende for å besøke et kontorbygg og to garasjer – og som synes det er blant det kuleste han har vært med på. Jeg fløy ned en lørdag morgen og dro hjem igjen mandagen etter, med en følelse av at flere drømmer hadde gått i oppfyllelse.

For en teknologi-nerd som meg selv – som ikke hadde vært i San Francisco siden jeg forlot Cisco og IT-bransjen i 2011, føltes det ut som om jeg hadde kommet «hjem». Hjem til Mark.

Facebook Campus 

I 2010 flyttet Facebook inn i de gamle lokalene til Sun Microsystems. Et stort område bestående av en rekke separate bygninger «knyttet» sammen som en liten by, bestående av restauranter, uteplasser, broer, trær, veier …. og veldig mange Facebook-ansatte.

Mark Zuckerberg

 

Mark Zuckerberg

Facebook skiltet synes fra hovedveien. Da Facebook overtok lokalene og skiltet kom på plass – var det ikke et nytt skilt som erstattet det gamle fra Sun Microsystems. Det var det samme skiltet – bare snudd. Mark ville at baksiden skulle minne alle i Facebook om hva som kan skje hvis man slutter å fornye seg. Hvis man slutter å endre seg.

Mark Zuckerberg

* Facebook-skiltet tilhørte den tidligere teknologi-giganten Sun Microsystems som ble etablert i 1982 og kjøpt opp av Oracle i 2010.

Building 20

Utenfor selve «campusen» – over en vei og under en bru unna, dukker det opp et nytt bygg opp. Det er synlig fra hovedveien, men du kommer ikke til å tenke over det der du kjører forbi. Så fremst du ikke er klar over det. Det er for stort. For flatt. For lavt. Og for omringet av trær og busker. Det er først når du blir klar over det, at du får med deg at det vokser trær på taket også. Mer om det litt senere.

Mark Zuckerberg

* Facebooks Building 20 ligger langs hovedveien i Menlo Park. Det er ingenting fra veien som vitner om et gigantisk hovedkontor, der det nærmest «forsvinner» i trær og busker og en anonym utforming.

 

Det er som sagt en søndag formiddag i midten av april, og jeg har blitt invitert inn i Building 20 – hvor Mark har kontoret sitt. Det er datamaskiner, kabler hengende fra taket og whiteboards over alt. Fra taket henger det flagg fra hele verden. Det er høyt under taket, men selv om jeg roper, forsvinner lyden av min egen stemme raskt.

Mark Zuckerberg

* Building 20 er et imponerende bygg. Over alt er det arbeidsstasjoner og white boards. Facebook er forholdsvis strenge når det kommer til å ta bilder her inne. Spesielt hvis datamaskiner står påslått. Det har vært tilfeller hvor journalister har tatt bilde og zoomet inn hva som står på monitorene og ikke minst hva de ansatte har skrevet på de utallige tavlene som står plassert over alt. Derfor har jeg også «skriblet» over alle sammen i tilfelle noen skulle bli «fristet» til å se om det var en ny funksjon eller en ny algoritme å finne.

 

Med unntak av møterom «her og der» og de to kontorene til Mark og Sheryl, så er det åpent landskap som gjelder. For 2.000 mennesker. På ett plan. Det strider mot all fornuft, samtidig som det er fornuftig.

Building 20 imponerende meg enormt. Jeg hadde tidligere vært på Cisco sitt campus ved et par anledninger i mitt «tidligere arbeidsliv» og hadde også latt meg imponere. Men det her var ikke bare et campus. Det var et hjem.

Det var på mange måter hjemmet til Mark. Og jeg var hjemme hos han. Han var bare ikke hjemme selv.

«All inclusive»

Her serveres alle måltider fra hele verden hver dag til de ansatte. Fra frokost til kveldsmat.

Mark Zuckerberg

* Mark passer på at det er mat for alle. Ikke bare nok mat, men mat fra alle verdenshjørner. Fra Amerika, Asia, Afrika og Europa.

 

Mark Zuckerberg

* Tid og lyst på litt is mot slutten av en lang arbeidsdag? Da kan gå innom den butikken her som ligger inne på Facebook Campus. Helt gratis, selvsagt.

 

Her finner du automater som ikke innholdet brus og snacks, men strømadaptere og kabler. Sveip ansatt-kortet ditt innom, og en ny kabel er klar til bruk. Ingen søknader til sjefen. Eller utlegg på eget kredittkort og reiseregning måneden etter. Jobber du for Facebook, eier du litt av Facebook og da misbruker du ikke den tilliten Mark gir deg.

Mark Zuckerberg

* Kaffe, brus og snacks finner du overalt. Uten at det koster noe. Automatene rundt på Facebook Campus er i stedet fylt opp med kabler, strømadaptere og alt annet utstyr man trenger til sin datamaskin.

 

Mark Zuckerberg

* «Have no fear, tech support is here». Problemer med et program eller en datamaskin som ikke fungerer som den skal? Hos Facebook trenger du ikke å sende inn datamaskinen din til reparasjon. Flere steder på Facebook Campus finner du egne «båser» for teknisk support. Og de serverer selvsagt kaffe mens du venter.

 

Mark Zuckerberg

* Snart mamma? Facebook har tenkt på det også. På Facebook Campus finner du dedikerte parkeringsplasser for kvinner som snart skal bli mamma.

 

Alt virker å være så utrolig gjennomtenkt. Og her kommer jeg tilbake til taket av Building 20. Trenger du å ta deg en tur ut. Kanskje gå deg en tur. Eller ta deg en joggetur. «Blow off some steam». Eller ta et kort møte eller matbit. Da er bare å ta seg en tur ut på taket – som er bygd som en enorm utendørs park, det tar 15 minutter å passere rundt. Stier, trær og busker omgir det enorme området, som i tillegg tilbyr sitteplasser i skyggen og selvsagt flere restauranter. Alt inkludert her også selvsagt.

Mark Zuckerberg

* Det er ikke mye som tyder på at dette er et tak. Men på taket til Building 20 kan du ta deg en joggetur. Kanskje «blow off some steam» og bare gå deg en tur … tar ca 15 minutter å spasere rundt hele bygget, eller ta et «walking meeting» med noen kollegaer eller partnere.

Mark Zuckerberg

* Noen som drar kjensel på hvilken gate i San Francisco dette er inspirert av? Spoiler alert: Lombard Street (som jeg har kjørt igjennom for mange år siden)

 

Mark Zuckerberg

* Har du ikke lyst til å gå på taket til Building 20, er det nok av steder å «rusle» inne på selve Campus-området. Mellom de forskjellige byggene, restaurantene, kafeene eller butikkene. Campus-området minner mest av alt om en liten by. Et lite by-sentrum, hvor alt er tilrettelagt for at du skal kunne trives og føle deg hjemme.

 

Mark Zuckerberg

 

Mark Zuckerberg

* Entusiastiske Facebook-ansatte med en forkjærlighet for de gamle arcade-spillene har egenhendig opprettet en «Arcade hall» hvor du kan spille mange av dine gamle favoritter. Og det er selvsagt helt gratis å spille også.

Det beste selskapet å jobbe for

Du kan mene mye om Facebook og Mark. Men det her kunne de. Det å lage et miljø de ansatte kan trives i og bli inspirert av. I Norge er de fleste åpne kontorlandskapene sterile og nakne. Hjemme hos Mark i Building 20, var jeg på mange måter hjemme hos alle 2.000 menneskene som jobbet der. Som på hver sin måte satt preg på det gigantiske bygget med bilder, figurer, ballonger og white boards med tanker, ideer, problemstillinger og algoritmer. Og kanskje den neste store Facebook-applikasjonen eller -nettverk.

Mark Zuckerberg

I Scott Galloways bok «The Four – The hidden DNA of Amazon, Apple, Google & Facebook» (anbefalt lesing) skriver Galloway at Apple er et av verdens mest innovative selskap, at vi stoler mest på Google og at Facebook er kjent for å være det beste selskapet å jobbe for.

Jeg kan ikke si bestemt at Facebook er det beste selskapet å jobbe for. Men jeg har besøkt mange selskaper opp gjennom årene og vært inne på kontoret til mange virksomheter, og har  – helt ærlig – aldri opplevd lignende.

Business Insider skrev i desember 2017 om «7 grunner til at Facebook er det beste selskapet å jobbe for i Amerika» og viser til Glassdoor som rangerte Facebook som nummer 1, basert på alt fra hvor fornøyde medarbeidere er med arbeidsgiveren, hvor fornøyd de er med Mark Zuckerberg og «andre viktige arbeidsplassattributter» som det heter i artikkelen.

Skilt, garasjer og kontorer

Det er fryktelig mye å se og fryktelig mange steder å besøke, hvis du tar deg en tur til San Francisco. Denne gangen dro jeg utelukkende for å se på skilt og garasjer – og for å komme på besøk hjem til Mark. Det ble en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

#UtenNerdenStopperVerden

#Invitert

#SponsetReise

#Imponert

#SiliconValley

 

Bilder: Kun egne bilder og video