fbpx

Her burde det vært flere «gamlinger»!

Årets Social Summer samlet for det meste de unge og «hippe», mens «gamlingene» som mest av alt burde vært her – glimret med sitt fravær.

Er du bare «litt» opptatt av kommunikasjon eller markedsføring, bare «litt» opptatt av sosiale- og digitale medier eller bare «litt» opptatt av dagens digitale hverdag, så er sannsynligheten stor for at du har hørt om både Fanbooster, Thomas Moen og Thomas Skavhellen. Om du ikke har hørt om Social Summer burde du gjøre det – spesielt hvis du er «litt» opp i åra og lurer på hva det er som egentlig skjer om dagen – innenfor de samme områdene som akkurat nevnt.

Thomas Moen og Thomas Skavhellen belønner Astrid og Glenn Valen-Utvik for sin raushet og engasjement.

Thomas Moen og Thomas Skavhellen belønner Astrid og Glenn Valen-Utvik for sin raushet og engasjement.

Torsdag 14. august arrangerte Thomas og Thomas Social Summer igjen – sammen med Fanbooster, hos Fanbooster og for fjerde året på rad.

Uten å virke negativ i forhold til de tidligere gangene social summer har blitt arrangert, må jeg si at årets arrangement var så langt det beste – enn så lenge. Det beste av flere grunner, men ikke minst fordi årets foredragsholdere holdt et meget godt nivå. Ikke alle takler denne foredragsformen like godt, hvilket er helt forståelig – det er ikke mange (av oss) som fikser det å holde et 20 minutters foredrag uten noen form for hjelpemidler. Her er det ingen Powerpoint-presentasjon å støtte seg til, og når man i tillegg legger til det å stå midt i en sirkel – både med sol og regn – så krever det mye av foredragsholderen. Årets foredragsholdere skal ha all honør for innsatsen.

Stor avstand mellom hva vi vil ha og hva vi får

Til tross for at ikke alle var like gode, hadde alle (synes jeg) veldig mange gode poeng under årets Social Summer. Nå skal ikke jeg oppsummere alle foredragene her, men skulle jeg oppsummert alle foredragene under ett, så må det være at det er i dag stor avstand mellom hva «publikum» vil ha, og hva de får levert.

Årsaken for denne avstanden virker også til å være den samme – uansett bransje – leverandørene vet for lite om sitt eget publikum, og forsøker i står grad enten å levere det de tror publikummet vil ha, eller kopiere det andre har gjort for å se om det fungerer.

Sterke foredragsholdere og viktige temaer

Ingeborg Volan leverte et fabelaktig foredrag om en panikkartet norsk mediebransje.

Ingeborg Volan leverte et fabelaktig foredrag om en panikkartet norsk mediebransje.

Thimon de Jong presenterte dette på en helt fabelaktig måte under sitt foredrag. Det er enorme avstander mellom kunde og leverandør. En avstand som i løpet av de siste årene har vokst, i stor grad fordi mange selskaper (og deres ledere) ikke har tatt endringene innover seg, ikke har akseptert endringene og som heller ikke har tilpasset seg til den nye hverdagen. Ingeborg Volan i NRK tror jeg traff spikeren på hodet når hun oppsummerte mediebransjens utfordringer, som hun påpekte har gått igjennom to endrings-faser og som nå befinner seg i den tredje;

Panikkartet #mediekrise

Den første fasen var ignorering, den andre overbærenhet, men den fasen mediebransjen befinner seg i nå kalte hun for panikk-fasen. Og som i alle andre tilfeller når man befinner seg i en panikkartet tilstand, så er det enklere å stake ut kortsiktige strategier, fremfor de lange – og bærekraftige. Resultatet blir ofte preget av rasjonaliseringstiltak, kostnadsreduksjoner, nedbemanning og en generell «famling i mørket» i søken etter «lyset i tunellen».

Jeg storkoste meg under årets Social Summer.

Jeg storkoste meg under årets Social Summer.

Under Social Summer glimret derimot de som befinner seg i «mørket» med sitt fravær. Av de 100+ deltagerne som var til stede, var det flest unge mennesker å se. Det var en og annen «gamling» å se, men de burde vært i flertall. Det er på slike arrangementer «gamlingene» kan lære hva gjelder, hva som er og hva som kommer. De unge som var til stede representerer både nå- og fremtid, og «gamlingene» burde vært til stede for å forstå, lære og bli inspirert. Om du skulle lure på hvem jeg sikter til når jeg skriver «gamlinger» så er det lederne i de samme selskapene som i dag sliter med å forstå, sliter med å akseptere, sliter med å tilpasse og dermed sliter med å komme seg ut av panikkfasen.

Kom dere ut av ledermøtene deres, for det er ikke der endringene befinner seg. Makten og kontrollen har flyttet på seg, den er det kundene, publikummet og mottageren som sitter på i dag. De som skriver, deler, liker og kommenterer. De som blant annet deltar på konferanser som Social Summer. Der burde det også være flere «gamlinger» til stede. Det er mye enklere å «finne lyset i tunellen» om man kjenner mer til hva som gjelder, og Thomas og Thomas traff virkelig «spikeren på hodet» under årets Social Summer med dyktige foredragsholdere som belyste, inspirerte og provoserte.

Gleder meg allerede til neste Social-arrangement, og til deg som er en «gamling» burde du være tidlig ute for å sikre deg en plass til Social Winter som forhåpentligvis blir arrangert en gang i desember 2014 eller januar 2015. I mellomtiden får du smøre deg med opptakene av foredragene fra årets Social Summer som jeg mistenker Thomas og Thomas vil legge ut fortløpende på Social Summer sin egen Facebook-side.