![politikk](https://hanspetter.info/wp-content/uploads/2021/10/stortinget-800x400.jpeg)
Nasjonal digitaliseringsstrategi mot 2030: Ambisjoner uten realisme
Sjansen er stor for at du har sett den – hashtaggen altså. På Twitter, i stor grad på Instagram og i økende grad på TV. Seminarer, konferanser, events og konkurranser bruker ofte hashtags. Til og med printannonser har begynt å dukke opp dette «tegnet» eller emneknaggen som vi også kaller det på norsk.
Det er derimot mange som ikke bruker hashtags, som synes det er unødvendig, eller som ikke tenker på at det er viktig å bruke. Som kanskje ikke vet hvorfor hashtags er viktig – for merkevaren eller kampanjen. Jeg har sett litt på bruken av hashtags så langt inn i fotball-vm i Brasil og variasjonen er stor på hvilke hashtags som blir brukt, og ikke minst hvor de blir brukt.
Jeg har brukt 5 verktøy for å se litt mer i dybden, de samme verktøyene (og flere) kan være verdt å bruke når du og din bedrift skal ta i bruk hashtags, enten for å bygge merkevare eller få maksimal oppmerksomhet til en kampanje eller en aktivitet.
Men først la oss se litt mer på selve hashtaggen, hva det handler om og hvorfor hashtags er viktig når det kommer til sosiale medier.
En hashtag er en enkel måte å søke på meldinger som handler om det samme. Jeg skriver mye om ledelse, kommunikasjon, teknologi og sosiale medier. Da bruker jeg ofte å inkludere hashtaggene til mine meldinger – og ikke bare på Twitter. I dag kan du bruke den samme strategien for at innholdet ditt skal bli synlig for de som søker etter innhold via hashtaggen på stort sett de fleste av de mest populære sosiale nettverkene:
Skriver jeg om ledelse og legger det ut på de sosiale nettverkene over vil potensielt de som følger meg se innholdet. Potensielt er et nøkkelord her, for vi vet at svært få av våre venner og følgere ser alt vi legger ut. De fleste ser svært lite. Organisk rekkevidde på Facebook har blitt kraftig redusert i det siste, ned mot 2 prosent, enda lavere for mange. På Twitter er den organiske rekkevidden enda lavere.
På samme måte som når vi googler etter et tema vi har lyst til å lese, se eller høre mer om, bruker vi hashtags for å kategorisere innholdet vi deler. Det handler om synlighet. Det er ingen vits å legge ut en artikkel om det ikke er noen som leser den. Desto flinkere vi er til å bruke SEO (søkemotoroptimalisering) til vårt innhold, desto flere er det som vil finne det du har skrevet når de googler. Slik er det også med hashtags. Bruker vi hashtaggene riktig vil flere finne dine Facebook-meldinger, Tweets, Instagram-bilder eller Google+-poster. Og jo flere som finner innholdet via hashtags – og som ender opp med å lese innholdet og kanskje også følge deg som en konsekvens, desto bedre effekt vil det ha på din nettsides SEO. Det er med andre ord snakk om en evig runddans hvor alt henger sammen og trekker i samme retning, hvis det er utført på riktig måte.
Sjansen er stor for at du har fått med deg litt fotball på TV i det siste. VM i Brasil deles mellom NRK og TV2. Sendingene markedsføres kontinuerlig med henholdsvis #NRKVM og #2VM. I tillegg til #ArneBall for dialog med Arne Scheie. På reklameplakatene rundt stadion er hashtaggene å spotte over alt. Alle vil at du skal delta i samtalene rundt kampene – og alle merkevarene vil at du skal samtale rundt «deres» hashtag, fordi det øker deres oppmerksomhet. VG har også introdusert sin hashtag under VM – #VGVM. Den er ikke så mye brukt, mens #NRKVM og #2VM knives om «førsteplassen«. TV2 får utvilsomt best omtale på Twitter for sine sendinger. Mens «folket» elsker @tv2alsaker på TV2, får kommentatorene på #NRKVM mye pepper. De som skryter, elsker, kritiserer eller hater kjenner jeg ikke – jeg følger ikke så mange av de, men jeg blir kjent med deres frustrasjon og engasjement via hashtaggen. Den mest brukte hashtaggen derimot ser ut til å være #VM2014. Det ser vi av bildet under, som er hentet fra Topsy Analytics, et Twitter-verktøy som Apple kjøpte for ikke så lenge siden.
En kikk innom Tweet Archivist for å se hvem som har størst innflytelse på #VM2014 viser at hashtaggen i stor grad blir brukt i Sverige. @SVTSport og @SVTNyheter har henholdsvis 56 og 39 tusen følgere på Twitter. På Instagram har over 10,000 hashtagget sine fotball-bilder med #VM2014, mens #NRKVM og #2VM ligger på rett over 1,000 i begge tilfeller. På Facebook er det det samme – #VM2014 blir mer eller mindre kun brukt av våre svenske naboer, mens #NRKVM og #2VM som hashtags nesten ikke er brukt i det hele tatt.
På Google+ er #NRKVM og #2VM ikke brukt EN ENESTE GANG, mens det finnes mye innhold som er delt via #VM2014.
Noen ganger har jeg brukt hashtags som ingen andre bruker. Noen ganger må jo være den første, slik som ved #2vm og #NRKVM. Når det hektes på en kampanje eller en aktivitet. Andre ganger kan du også bruke en hashtag for å få frem et poeng, slik jeg gjorde med #roamingsjokk. Ingen snakker om roamingsjokk, enda færre – om noen – brukte begrepet i form av en hashtag. Skal du etablere et nytt begrep eller hashtag er det fornuftig å hekte det på andre mer etablerte hashtags, slik at de etablerte hashtaggene kan hjelpe deg med å øke rekkevidden. De bør derimot være relevante.
Via TweetReach kunne jeg måle hvor stor rekkevidde #roamingsjokk hadde oppnådd – gratis for de siste 50 Twitter-meldinger:
Rett opp og rett ned. #roamingsjokk er nok ikke en hashtag som vil få lang levetid, men jeg oppnådde det jeg ønsket med den. Oppmerksomhet til artikkelen – som handler om hvordan du kan surfe i utlandet uten å komme hjem med en dyr mobilregning i postkassa på grunn av roaming-utgiftene som mobiloperatørene tar seg godt betalt for. Om hvordan du kan unngå #roamingsjokk i utlandet med andre ord.
Tilbake til fotball-vm igjen. Går jeg tilbake til TweetReach og ser på #2VM og #NRKVM – for de siste 50 tweets er rekkevidden her også ganske så forskjellig:
Via Tweet Archivist kunne jeg også se hvilke enheter folk brukte (gratis for de siste 100 tweets) når de tvitret enten #2VM eller #NRKVM – satt de med laptoppen i fanget, eller brukte de smarttelefoner og nettbrett:
For Android er det det samme om du ser på NRK eller ikke, mens det kan se ut som NRK-seerne er mer på laptop, mens TV2-seerne i større grad bruker iPhone eller iPad. Sier det noe om publikummet som er engasjert? #2VM er oftere brukt eller #NRKVM. Rekkevidden (for de siste 50 tweets var større for #2VM enn #NRKVM og #2VM-brukerne benytter seg mer av mobile enheter enn de som følger #nrkvm.
Via Twitter-verktøyet CyBranding har jeg analysert hvem som har størst innflytelse for hashtaggen til Tv2 – #2VM:
Det finnes mange verktøy du kan bruke for å analysere deg frem til hvilke hashtags du bør bruke. Verktøy du kan bruke for å overvåke hvor mange du når, når du bør bruke de, og hvem som bidrar til rekkevidden. Her er de fire jeg brukte for å se litt nærmere på den norske praten rundt fotball-VM i Brasil – og da først og fremst på Twitter:
Til slutt har jeg brukt SocialBro for å finne ut når jeg bør sende ut denne bloggposten på Twitter, og selv om jeg burde vente til klokken 21:00 på torsdag, har jeg valgt å publisere og distribuere denne bloggposten i dag – lørdag klokken 14:00 – hvilket er det tidspunktet i løpet av dagen hvor sannsynligheten er størst for at jeg når flest av de som følger meg. For å potensielt øke eksponeringen og rekkevidden vil jeg også legge til #sosialemedier og #kommunikasjon som hashtags.
Disse fem og 12 andre verktøy kan du lære mer om i min bloggpost «verktøy for overvåking og kontroll i sosiale medier» og er viktige for alle som jobber med publisering, distribuering, overvåking, dialog og analysering av egen vareprat i sosiale medier. Community Managere blir disse ansatte omtalt som, og ønsker du å lære mer om hvordan du blir en god Community Manager eller hvordan du kan bli god på å bruke disse verktøyene kan du melde deg på Community Manager-kurset jeg holder sammen med Webgruppen 4. september, eller Verktøy for sosiale medier-kurset som jeg holder 18. september.