fbpx

Ha en god online sommerferie

Offline er ikke det samme som fri, online er ikke det samme jobb. Ikke bruk teknologien til å skille det ene fra det andre, bruk heller hodet.

Ingen logger helt av. Selv ikke når det er ferie. Tvert i mot, selv om avisene gjerne skriver om det ved inngangen til sommerferien hvert eneste år. «Logg av mobilen og logg på livet» var det vel en mobiloperatør som markedsførte sitt eget selskap og tjenester med for et drøyt år siden. I bloggposten «Det er ikke ferie å være offline» fra sommeren 2014 spurte jeg mine lesere om de kom til å være offline under sommerferien. 0,67 prosent svarte at de skulle være helt offline. 99,33 prosent skulle være online for å surfe, spille, dele øyeblikk i sosiale medier, lese nyheter, streame musikk, sjekke epost og jobbe.

Jeg tror ikke bildet har endret seg nevneverdig i 2015. Vi er online «hele tiden», men vi bruker nok mindre tid online under sommeren til å jobbe, og det er bra. I følge YouGov jobber over halvparten av oss litt mens vi er på ferie. Jeg er intet unntak. Laptop, iPad og iPhone er med – i tillegg til en rekke andre dippedutter som skal holde oss «tilkoblet verden rundt oss» mens vi nyter late dager både i og utenfor Norge.

duppeditter-hanspetterOversikten her er ikke komplett heller, for med ei kone som også jobber og to barn på 9 år blir det enda flere dingser som må bli med. For barna er omfanget derimot mindre, det rekker med en iPad – og kona mi har tatt med seg sin MacBook og iPhone.

I år har vi tatt turen til Bali, sammen med to andre familier. Fire uker skal vi være borte. I dag er det utopi å være offline i fire uker. Meningsløst er det også. Det er derimot meningsløst å være online hele tiden på ferie for å jobbe – da er det bedre å være hjemme, slik at resten av familien kan nyte ferien.

Les også: Slipper ikke tak i jobbmobilen (DN.no)

På Bali er klokken skrudd 6 timer fremover. Når jeg våkner av at min iPhone vekker meg (ja, jeg har faktisk på vekkeklokken på sommerferie) halv åtte hver morgen er klokken halv to om natten i Norge. Da står jeg opp for å ta for meg litt jobb. Sjekke epost, lese siste utgave av Dagens Næringsliv på min iPad, og oppdatere meg på hva som har skjedd for min egen del og de kundene jeg jobber med. Det koster meg ikke mye, og irriterer resten av familien minimalt – inkludert meg selv.

I løpet av dagen er det stort sett ferie som står på agendaen, men den er gjerne litt online den også. Vi knipser solnedganger, badestrender, restauranter og opplevelser – som deles «over en lav sko» i sosiale medier etterpå. Det er ikke unormalt, men den nye normalen. De digitale innfødte kjenner ikke til noe annet, mens vi som er digitale innvandrere gjerne minnes om den tiden vi ikke kunne være offline «hvor som helst, når som helst og på hva som helst». Derfor faller vi også ved fristelsen å forsøke å tvinge både oss selv og de rundt oss å være offline – når det er ferie – for slik var det når vi var unge.

I dag er det meningsløst. Offline er ikke det samme som fri, online er ikke det samme jobb. Ikke bruk teknologien til å skille det ene fra det andre, bruk heller hodet.

Ha en riktig god online sommerferie.