fbpx

Google ser og følger deg!

Google overvåker og registrerer hvor du er med din smarttelefon. Se selv via Google posisjonslogg.

17. februar var en relativ aktiv dag for mitt vedkommende. Først jobbet jeg litt hjemme. Deretter dro jeg en tur til Telenor på Fornebu, for jeg returnerte tilbake til hjemmekontoret mitt. Halv tolv satt jeg meg på t-banen ned til Nationalteateret og så til Klingenberg kino for å delta på «Digital Performance»-seminaret til iProspect. Halv fire dro jeg hjem igjen, og jobbet frem til omlag halv åtte. Da kjørte jeg en kompis av guttungen hjem, før jeg stakk innom en venn av meg på Bestum for en liten prat. Deretter dro jeg innom Grünerløkka for å plukke med meg litt sushi, før jeg dro hjem. Da hadde klokken blitt nærmere ti på kvelden. Under hele dagen var smarttelefonen min trofaste følgesvenn, naturlig nok.

Det jeg derimot IKKE var klar over, var at Google også visste hvor jeg var – til enhver tid.

Google-map-17-februar-2015

Hele dagen kan spilles av som en liten video, som tar deg med fra punkt til punkt gjennom hele dagen, dagene, uken eller hele måneden for den sakens skyld:

Google-map-siste-30-dager-2015

Jeg husker ikke om jeg slo på denne tjenesten selv, eller om den er på «per default» når du logger deg på en Google-tjeneste via din telefon, som for eksempel kan være gmail, Google Play, Google+, Hangout, YouTube, Google Drive, Google Docs, eller andre Google-tjenester. Du kan enkelt sjekke ut om Google har samlet på dine lokasjoner via Google posisjonslogg her.

På mange måter er jo det her gøy, men med Anundsens overvåkingsplaner friskt i minnet, kan det være på sin plass å vurdere om du ønsker at Google skal kunne spore din posisjon til enhver tid.

Det er et par måter å hindre at Google samler på dine posisjoner. En ting er å slå av «lokasjonstjenester» på din mobil, men i mitt tilfelle var det ikke nok. I tillegg bør du slå av hele posisjoneringstjenesten fra Google. Går du inn på Google posisjonslogg klikker du på «tannhjulet» øverst til høyre, og klikker så på «Logginnstillinger«. Da får du opp skjermbildet under og herifra kan du velge å slå av tjenesten:

Google-posisjonslogg-stopp

Klikker du på «stopp midlertidig» får du opp følgende dialogboks som det kan være verdt å lese igjennom:

Google-posisjonslogg-stopp-midlertidig

Slår du av posisjonstjenesten, og du ønsker å slette alle spor, må du også huske på å slette historikken. Bruk menyen på venstre side av Google posisjonslogg for å slette all historikk.

Hva synes du, kult eller skummelt? Kommer du til å slå av eller på denne tjenesten?