fbpx

Hva er Google+ ment å være og for hvem?

Google+ – Meningsløst for de fleste bedrifter!

Hva er Google+ ment å være og for hvem?

Hvis målgruppen din er unge, single og mannelige studenter som nesten aldri er innom, så er Google+ et riktig sosialt nettverk for deg og din bedrift. Hvis ikke, er det ingen grunn til å kaste bort ressurser, penger og tid på det – enn så lenge….

En tom og kjedelig cafe, hvor du ikke treffer på noen

Når jeg skal ut å hygge meg på en cafe har jeg en tendens til å oppsøke utesteder og cafeer hvor jeg vet det er et yrende liv, hvor det serveres god mat og drikke, og hvor jeg med stor sannsynlighet kan treffe andre. Når jeg skal sosialisere meg på Internett oppsøker jeg sosiale nettverk hvor det samme er tilfelle. For bedrifter som skal «lykkes» med sin innsats i sosiale medier blir tankegangen tilsvarende – fokuser innsatsen, tiden og midlene der hvor du kan nå flest, slik at innsatsen lønner seg. Slik at det kan bli mulig å oppnå noe positivt. Få en ROI. Ha en dialog, markedsføre et produkt eller en tjeneste, drive trafikk til eget nettsted, kjøre en konkurranse, bygge og forsterke merkevaren, aktivere kunden eller kundene. Hvor meningsfult er det da å stikke på en kjedelig og tom cafe, som har et grått og trist interiør, kombinert med en manglende meny og «nada» besøkende?

Mange brukere, men ingen bruker det?

I begynnelsen av desember 2011 skrev jeg at Google+ ikke hadde tatt av. Det skapte en stor debatt – mest av alt blant de få som brukte Google+ på den tiden i Norge. I januar fulgte jeg opp artikkelen med en ny Google+ post – hvor jeg lurte på om nettverket var i ferd med å ta av. På den tiden hadde Google+ vokst til å telle over 90 millioner registrerte brukere (hva nå enn det betyr). I dag teller nettverket over 170 millioner brukere – så man skulle kanskje tro at nettverket virkelig er i ferd med å ta av – og det skikkelig. Antallet unike besøkende i verden på dette tidspunktet telte da også over 39 millioner – hvor 20 millioner av disse kom fra USA.

Nå teller Google opp hele 170 millioner registrerte brukere, men i følge Compete så faller antall unike besøkende, mens tiden de som bruker Google+ ser ut til å vokse. Sistnevnte med hele 100% skal vi tro feks Statista fra sin februar-undersøkelse. Fasiten – hvis vi kan kalle det det – da Google selv ikke vil ut med sine konkrete tall, og vi kan jo spekulere selv hvorfor de ikke vil det…. (noen som sa «Sharing is caring»?)

Forklaring på skissen over: Jeg har antatt at veksten i USA og Norge mellom desember 2011 og mars 2012 er lik det den var globalt – altså 85%. Antallet unike besøkende er som forklart basert på Compete.com sine tall, og tiden brukt per måned per unike besøkende er basert på henholdsvis artikler fra comScore og Statista.

I følge Larry Page er Google egentlig to ting: «a new social layer across all Google Web sites, and an actual «social destination» where people go to share stuff.»

Nå er det jo mye som tyder på at han har rett i at det er et nytt sosialt lag som går på kryss og tvers av alt Google foretar seg, og at Google+ på mange måter kan og vil bli en slags inngangsportal til din Google-hverdag. I tillegg har også Google lansert «Search, plus your world» hvor de faktisk straffer (les: manipulerer) søk foretatt av personer og bedrifter som ikke har tatt i bruk Google+. Kanskje det er derfor det er så mange som 170 millioner registrerte brukere – fordi de vil ikke ødelegge sin SEO (kjenner flere som logger seg av sin Google-konto før de søker for å få opp «riktig» søkeresultat, i stedet for det manipulerte Google+-resultatet), mens etter hva jeg kan forstå utifra antallet sekunder vi bruker på Google+ så er det svært få som bruker det som et sosialt nettverk for å dele og samhandle.

(Merk: Det er faktisk flere som bruker MySpace - og bruker det dobbel så lang tid også - som Google+)

(Merk: Det er faktisk flere som bruker MySpace – og bruker det dobbel så lang tid også – som Google+)

Hva Google+ IKKE er!

Fra den norske Google+ hærskaren har jeg fått høre at Google+ IKKE er en konkurrent til Facebook, men et helt nytt og annerledes sosialt nettverk, fritt for personlige og dølle statusoppdateringer som «jeg har stått opp» eller «har vært ute og jobbet 5 km i dag morges, før jeg lagde mat til barna, fulgte de til barnehagen og så dro på jobb!». Så da vet vi det – Google+ skal ikke brukes til private- og personlige formål.

Dernest – etter at det kom frem at Pinterest trakk mer trafikk enn Google+, YouTube og LinkedIn – til sammen – fikk jeg vite at Google+ IKKE er et sosialt nettverk hvis formål er å drive trafikk til nettsteder og blogger. I følge Sharaholic ligger Google+ sin henvisnings-andel på stødige 0,5%, mot Facebook på 6,36%, Pinterest på 1,05% og Twitter på 0,82%. Google+ sin andel på min egen blogg var på 1,62%…med andre ord er min egen blogg et unntak her – og det er jo positivt :)

For bedrifter som blir oppfordret til å «hive» seg på Google+ fordi «toget er i ferd med å gå» så må de altså gjøre det til tross for at det nesten ikke er noen som bruker Google+, og de som bruker det, nesten ikke bruker det uansett. Det hjelper nesten ikke til å drive trafikk mot eget nettsted, og på toppen av det hele så mangler Google+ applikasjoner og tjenester som kan hjelpe bedriftene til å markedsføre seg, kjøre konkurranser, og skape engasjement som de ofte søker etter. Tiltak for å aktivere sine eksisterende og potensielt nye kunder. De samme norske Google+-ekspertene mener da at Google+ heller IKKE er ment å være en annonse-plattform.

Integrasjon mot andre populære og ofte mobile-tjenester – som Instagram med flere – mangler også, og som om ikke det var nok er det i tillegg svært vanskelig å finne produkter som lar bedrifter overvåke, administrere og analysere trafikken og engasjementet. Personlig bruker jeg SproutSocial for å overvåke mitt eget sosiale nettverk – som dekker Facebook, Twitter, LinkedIn og egen blogg via Google Analytics, mens i følge SproutSocial er Google+ ikke tilgjengelig fordi Google ikke har åpnet opp nevneverdig for tredjeparts-bruk av deres API.

Google+ er med andre ord et sosialt nettverk hvor du kan samtale med forskjellige andre personer – som du har sortert i forskjellige kretser…Thats it! …og da er det i tillegg svært begrenset hvor mange du kan samtale med, og hvem du kan samtale med også. I dag er den typiske Google+-brukeren mann – 8 av 10 er menn faktisk, de fleste av de unge også – studenter for det meste, og de er single, skal vi tro undersøkelsen fra Website-Monitoring fra februar 2012. Få brukere, lite bruk og en veldig begrenset målgruppe med andre ord!

Maksimering av fokus og innsats for maksimering av ROI

Diskusjonen omkring ROI knyttet til bedrifters bruk og innsats i sosiale medier er veldig aktiv – og aktuell om dagen. De fleste bedrifter «sliter» med det samme – at tilgangen på ressurser, tid og penger er en mangelvare. Mitt beste råd til bedrifter som både vil sette komme i gang, vokse og «lykkes» er å fokusere – slik at de kan gjøre noe veldig bra. Hvis feks VG (som nylig ble trukket frem negativt fordi de ikke hadde satset ennå på Google+) skulle øke innsatsen sin på Google+, så ville de måttet gjøre en av to:

I begge tilfeller ville det bety en redusert ROI, og med det nettverket VG allerede har på Facebook, måttet de valgt å øke investeringen slik at de ikke ville redusert dialogen og innsatsen på Facebook – det ville ha kostet dem mye. De måttet med stor sannsynlighet også tatt i bruk nye verktøy og tjenester for å overvåke, administrere og analysere innsats mot resultat på Google+, i tillegg til at det ville vært lite de egentlig kunne gjøre på Google+ – utover det å etablere noen kretser og jobbe i de med å skape dialog og debatt.

Google+ bedre enn Twitter til online-debatt, eller?

Det er EN ting jeg liker godt med Google+ – og det er muligheten til å ha en skikkelig debatt og diskusjon. I dag ser Twitter ut til å være det foretrukne nettverket som blir brukt når man er på seminarer og konferanser, hvor det blir flagget med etablerte hashtags – og satt opp Twitter-vegger for å følge diskusjonen. Det blir sjeldent en vettug diskusjon av 140 karakterer. Google+ ville vært et mye bedre verktøy. Kombinert med hangout for rask og enkel video-konferanse, så ser det ut til at det er nettopp i den elektroniske samhandlingen at Google+ har noe meningsfult å by på. Ulempen derimot er at mobil-klienten til Google+ har fortsatt svært begrenset med funksjonalitet for nettopp slike adhoc-baserte diskusjoner, og som vi alle vet bruker vi først og fremst mobilen vår til å samhandle digitalt når vi er på seminarer og konferanser – så da er vi tilbake igjen til Twitter….som i tillegg er i ferd med å bli «mainstream» for den slags – inkludert hvordan vi samhandler og debatterer TV-programmer….

Hvor aktiv er du på Google+?

(svar på 3 spørsmål)

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world’s leading questionnaire tool.

Meningsløst for de fleste bedrifter

Som en «social business» rådgiver har jeg et ansvar å holde meg oppdatert på de forskjellige sosiale nettverkene, tjenester og verktøy. Min viktigste oppgave er i tillegg å komme med gode råd som skal hjelpe bedrifter å bruke sine investeringer på en vettug måte som «makes sense» og som betaler seg. Enn så lenge kan jeg ikke annet enn å rådgi bedrifter å ikke bruke tid og ressurser på Google+. Hvis ikke hadde jeg mistet all troverdighet og integritet…..

Google+ portalen har en fin oversikt over mange norske virksomheter på Google+. Fellesnevneren for de fleste er at sidene er enten nesten helt tomme for innhold fra virksomheten selv, eller tomme for kommentarer fra de single, unge, mannelige studentene – eller begge deler.

Meningsløst i dag, kanskje meningsfult i morgen – jeg kommer uansett til å følge med…..for jeg tror på Google+ i det lange løp, enn så lenge!

Bilde: FreeDigitalPhotos.net