fbpx

Google Home kommer med talestyrt reklame

Det måtte komme, og det er på vei. Google har begynt å teste reklame for «Skjønnheten og udyret» på Google Home, men kaller det ikke for reklame.

I 2016 lanserte Google deres personlige assistent i form av høyttaleren Google Home. Google Home er en av mange personlige assistenter, med Amazons Alexa, Microsoft Cortana og Apples Siri som nærmeste konkurrenter.

Jeg kjøpte meg Google Home i 2016, og har plassert den på kjøkkenet hvor den brukes blant annet til å fortelle meg hvordan dagen min ser ut, men ikke minst til å spille musikk, varsle været og spille av diverse nyhets-apper.

Den er på ingen måter perfekt. Må ofte rebootes, og har en tendens til å begynne å snakke til meg, uten at jeg har bedt om det. Tidligere i år registrerte jeg at den hadde begynt å gjøre opptak av samtaler hjemme, uten at vi hadde snakket med den.

Google tjener mest av alt på reklame, og derfor er det kun å forvente at også reklame vil bli en del av brukeropplevelsen på Google Home. Og nå har de første eksemplene på reklame dukket opp – for filmen «Skjønnheten og udyret».

Les også: Google Home og Amazon Alexa vil integreres i alt

«Hvordan er dagen min?»

Jeg har ikke opplevd det selv, men fra amerikanske medier har det dukket opp flere artikler som har omtalt Google Home-reklame. Reklamen dukket opp – uten forvarsel – etter at Google Home-eiere spurte den personlige assistenten hvordan dagen så ut:

Etter at dagens kalender, vær og trafikk er meldt, dukker plutselig reklame for en ny Disney-film opp.

Googles første respons til henvendelsene fra amerikanske medier, var at dette ikke var en reklame, men en melding fra deres samarbeidspartner, Disney, og at de vil invitere deres partnere til å være deres «gjest» som kan få anledning til å dele deres historier – uten at Google tar seg betalt for det.

Kort tid etter ble tilbakemeldingen oppdatert med følgende offisielle uttalelse:

– This wasn’t intended to be an ad. What’s circulating online was a part of our My Day feature, where after providing helpful information about your day, we sometimes call out timely content. We’re continuing to experiment with new ways to surface unique content for users and we could have done better in this case.

Kort tid etter denne uttalelsen – og etter en rekke hissige artikler og tweets – er derimot «reklamen» for Disney-filmen fjernet fra Google Home.

Vil bli en ny reklamekanal for Google

Reklame til Google Home vil garantert bli en del av brukeropplevelsen. Men for at det ikke skal irritere, er det viktig at reklamen ikke oppleves irrelevant og forstyrrende. I tillegg er det avgjørende at det er klart og tydelig at det faktisk er reklame. Det er ikke utenkelig at resultatet av et spørsmål kan inneholde organiske, men også betalte svar. Og som ved all annen reklame er det avgjørende – for ikke si et krav – at vi som mottagere er informert om hva som er hva.

Hvis ikke får Google Forbrukerombudet på «nakken» for brudd på markedsføringsloven, i tillegg til at vi som forbrukere pakker vekk den personlige assistenten.