fbpx

Google+ er viktigere enn Facebook

Google+ er en viktig del av Google, og søk er din viktigste trafikkdriver.

De fleste virksomheter jeg er i kontakt med mangler i de fleste tilfeller enten ressurser, kompetanse eller midler (penger til å hente ressurser eller kompetanse fra eksterne hold) og derfor blir satsningen på sosiale medier overlatt til ildssjeler og dugnadsånd. Det er sjelden en god og langsiktig løsning og kan i mange tilfeller føre til omvendt effekt i forhold til hvorfor man etablerte en Facebook-side til å begynne med.

Mange av de som etablerte en Facebook-side har gjort tilsvarende for LinkedIn og flere har også begynt å leke seg litt med tanken om å nå ut til sitt publikum via Twitter. Derimot er det ingen (nesten) bedrifter som har tatt i bruk Google+, mens de kanskje lurer på om de skal ta i bruk Instagram, YouTube eller Pinterest.

Det skorter ikke på viljen med andre ord, men de mangler i de aller fleste tilfeller en konkret plan og målsetting for hva det er de skal oppnå. Derfor er det også mange som ender opp med å bruke de sosiale nettverkene som en telefonkatalog og megafon.

Hva med å gå et par steg tilbake?

I dag brukes de sosiale nettverkene i stor grad via mobile enheter. Det man publiserer av linker inn mot egne hjemmesider bør med andre ord være mobiltilpasset. I følge Google Norge og Jan Grønbech er det kun 5 prosent av norske nettsider som er det. For virksomheter som ønsker å bruke sosiale nettverk blant annet for å øke trafikken inn mot egne nettsider bør man heller satse på å få på plass en skikkelig nettside tilpasset for alle plattformer og skjermstørrelser først.

Dernest, og kanskje det aller viktigste, bør de samme virksomhetene være klar over at vi googler oss i stor grad frem til den informasjonen vi er på jakt etter.

Google er den største trafikkdriveren

Joda, vi spør ofte om råd og tips i sosiale medier, men vi begynner ofte først med oss selv og med å søke etter det vi er på jakt etter.

Norske forbrukere er Europas beste nettshoppere. 63 prosent sier at de orienterer seg på nett før de bestemmer seg om de skal handlet på nett eller gå i butikken. Det er en mismatch i forhold til hvordan norske bedrifter har tilrettelagt for å selge sine varer og tjenester på nett.

Utsagnet kommer fra regiondirektør i Sparebank1 Nord-Norge Trude Glad i en artikkel på NRK.no. Dette står i stil med andre (internasjonale) undersøkelser som viser til at vi som forbrukere søker før vi handler i 90 prosent av tilfellene, mens i B2B-sammenheng er det snakk om 70 prosent som gjør det samme.

Det er med andre ord avgjørende å ha en hjemmeside som er optimalisert for å bli funnet når noen søker etter deg, varene, tjenestene eller produktene dine. Og siden vi googler i nesten 1 av 2 tilfeller via vår mobiltelefon blir det igjen ekstremt viktig å ha en nettside som kan leses på mobil når kundene finner frem til nettopp din nettside.

Jeg vil derfor påstå at for virksomheter som er opptatt av å drive trafikk til eget nettsted så vil det være viktigere å ha mobiltilpasset nettsiden og søkemotoroptimalisert innholdet FØR man setter i gang med en Facebook-side, eller andre sosiale nettverk for den sakens skyld. I den sammenheng blir Google+ viktigere enn Facebook, fordi Google+ forbedrer søkeresultatene mot egen nettside.

Google+ er ikke bare en Facebook-konkurrent

Det er mange som først og fremst ser på Google+ som en konkurrent til Facebook og ikke noe mer, men Google har valgt å integrere Google+ kraftig inn som en del av sin søkemotor. Det å ha en Google+-side vil derfor kunne «forbedre» søkeresultatet i din favør. Jo flere som har gitt ditt innhold en G+ (samme som en Facebook-like) desto bedre indeksert vil det innholdet bli, og høyere opp i søkeresultatet vil innholdet ditt dukke opp.

Med smarttelefoner har også lokale søk blitt mye viktigere og også her spiller Google+ en viktig rolle. Metronet har skrevet en glimrende artikkel som tar for seg Google+ Local. Med Google Authorship som knyttes til din Google+ profil eller -bedriftsside vil søkeresultat bli visuelt forsterket, noe som vil markant differensiere dine artikler fremfor de andre søkeresultatene. Et eksempel på en slik visuell forsterkning er at ditt eget profilbilde – være seg din bedriftslogo eller personlige Google+-profil vil vises sammen med søkeresultatet:

google-authorship

Hvilket søkeresultat ser du best her? Muligens minst to grunner til at du ser søkeresultatet i midten best:

….og nå skriver jeg at Google+ er viktigere enn Facebook. Google+ er på ingen måter viktigere enn Facebook hvis du har gjort hjemmeleksen din først, men de fleste har som nevnt ikke gjort det. Nettsidene er ikke mobiltilpasset ei heller søkemotoroptimalisert.

Integrer og optimaliser

nett-mobil-google-del-community

Begynner du i riktig retning blir også resultatet mye bedre.

I dag hopper de fleste rett over fra egen hjemmeside som ikke er mobiltilpasset eller søkemotoroptimalisert. De færreste har ikke en gang gjort det mulig for besøkende å like det de leser, dele det i sine sosiale nettverk eller like virksomhetens Facebook-side, Twitter-profil, LinkedIn, eller hvilket nettverk virksomheten har etablert. Samtidig er de derimot å finne på Facebook, Twitter og de andre populære sosiale nettverkene. De lever sine egne liv i stedet for at nettsidene og de sosiale nettverkene er integrert og optimalisert for å gi maksimal effekt oppimot hvilke mål virksomhetene har satt seg for sin digitale tilstedeværelse.

Tar du ett steg om gangen blir det derfor viktigere å starte med Google+ enn Facebook….

photo credit: Fey Ilyas via photopin cc