fbpx

Hva er galt hos Dagens Næringsliv?

Plagiering, personlige vendettaer og (anonyme) Twitter-profiler som sparker i alle retninger. Hva er galt med kultur og ledelse hos Dagens Næringsliv?

Hva har Butenschøn, Grinde, Holen, Lunde og minst fem andre til felles? De har jobbet, jobber eller angivelig jobber i Dagens Næringsliv. Butenschøn er «historie» etter plagiat-skandalen i 2015. Grinde er den kritiske og sinte kvinnelige journalisten, som jakter på kvinnelige næringslivsledere hun kan «spikre på veggen». Holen er D2-journalisten som driver satire-kontoen @ Aller First House på Twitter, sammen med sin kommunist-kompis i Dagsavisen, og Lunde er den nylig avslørte kvinnelige journalisten i Dagens Næringsliv, som (angivelig) sammen med fem andre «sparket» nedover og oppover blant egne ledere og kollegaer, intervjuobjekter og bransjekollegaer, gjennom den anonyme satire-kontoen @ Fru Hjorth på Twitter.

Jeg har ingen problemer med satire. Tvert i mot. Når satiren virker til sin hensikt, er det på mange måter en svært god måte å kritisere makten på en humoristisk og poengtert måte. Satiren sparker oppover. En forutsetning i så måte – for å vite at satiren faktisk sparker oppover, er at du kjenner til hvem avsenderen er. Sparkes det nedover, blir det ofte sett på som mobbing – alt ettersom hvor lenge «sparkingen» har pågått, og hvorvidt «sparket» settes inn mot enkeltindivider (over tid).

Hør Marius og Hans-Petter diskutere Twitter-skandalen hos Dagens Næringsliv i episode 71 av MediaPuls

«Sikkert gode grunner»

Butenschøn hadde (sikkert) sine grunner til å plagiere. Eva Grinde har (sikkert) sine grunner til å drive sin «heksejakt» på enkelte kvinnelige næringslivsledere, og Holen og Lunde (og de øvrige fem andre) har (sikkert) sine grunner til å «ventilere» sin frustrasjon og vrede på Twitter bak delvis og helt anonyme konti.

Ukultur og dårlig ledelse

Som sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv, burde Amund Djuve spørre seg selv hva det er som er galt med selskapet han leder. Hva det er som motiverer så mange ansatte til «handle» som de gjør. Om et annet selskap utenfor mediebransjen hadde gjort det samme, hadde journalistene i Dagens Næringsliv kastet seg over «saken» for å dekke den så behørlig som overhodet mulig. Da hadde vi blitt presentert for overskrifter som «ukultur» og «dårlig ledelse«. Når «ukulturen» kommer fra egne rekker i egen bransje, er sannsynligheten stor for at det hele blir dysset ned. Det er det (sikkert) gode grunner til.