fbpx

Google: Fra montesorri til verdensherredømme

4. september 2018 er det 20 år siden Google formelt ble etablert. 

Selv om det var først 4. september 1998 at selskapet Google ble formelt etablert, hadde Stanford University-studentene Larry Page og Sergey Brin, holdt det «gående» i over to år med sitt forskningsprosjekt. Begge to hadde satt seg som mål å indeksere og sortere hele internett, ved å analysere forholdet mellom nettsider.

Fra BackRub til Google

Det opprinnelige navnet til deres søkemotor – som egentlig ikke var det til å begynne med – var BackRub. Årsaken var at systemet sjekket hvilke nettsider som lenket til en spesifikk nettside (eller artikkel). Desto flere «backlinks» desto viktigere nettside.

Fra Googol til Google

I utgangspunktet skulle tjenesten etter hvert hete googol. En googol er tallet 1 etterfulgt av 100 nuller. Mens noen hevder at Google ble til fordi «noen stavet googol feil», er det andre som vil påstå at Google ble til, fordi domenet googol.com ikke var ledig. (Det er i alle fall ikke ledig i dag).

Montessori-unger

Historien om Larry Page og Sergei Brin er en svært interessant historie om to like, men samtidig ulike menn. En historie om to svært talentfulle ingeniører som med sin bakgrunn fra montesorri, alltid ville løse utfordringer og problemer selv. Som ville løse «ting» på sin egen måte.

 

 

– With over a hundred million users making 250 million searches a day, who knows where Google and the Google-guys will take us next!  (ABC-intervju 10. februar 2010)

 

I september 1998 håndterte Google over 10.000 søk hver dag. «Fast forward» til 2010, da dette intervjuet ble gjort, hadde volumet økt til 250 millioner. «Fast forward» til 2018, varierer estimatene mye – skal vi tro søkeresultatet på Google. Fra 3 til 4 milliarder søk. Hver dag.

Fra montesorri til verdensherredømme

Google er historien om to unge menn som på mange måter ble det første selskapet til å tjene skikkelige penger på internett. Som et rent internett selskap. Google er historien om et selskap som ville gjøre alt på sin egen måte. Være annerledes. Og som i svært stor grad har gjort hele verden annerledes.

Det er umulig i dag og forestille seg hvordan verden hadde vært uten Google. Hvordan medielandskapet hadde sett ut. Eller hvordan annonsemarkedet hadde utviklet seg.

I 1998 indekserte Google 26 million nettsider. I dag er det grunn til å tro at det volumet har økt til over 100 trillioner.

Året før Google gikk på børs – i 2003 – omsatte selskapet for 962 millioner dollar. I 2017 endte omsetningen på omlag 110 milliarder dollar.

På TV 2 Nyhetskanalen for å snakke om 20-års jubileet til Google

 

* Gjengitt med tillatelse fra TV 2 Nyhetskanalen

Oppkjøpsbonanza

Siden etableringen for 20 år siden, har også selskapet endret seg radikalt. Fra selskapets første oppkjøp i 2001, har Google i dag kjøpt hundrevis av selskaper. Bare i 2010 og 2011 kjøpte de opp et selskap i gjennomsnitt per uke.

Mange veldig små oppkjøp. Andre veldig store. Nest Labs, som ble kjøpt opp i 2014, betalte de 3.2 milliarder for. YouTube som ble kjøpt opp i 2006 betalte de 1,65 milliarder dollar for. Og Android – som Google kjøpte opp så tidlig som i 2005, betalte de kun 50 millioner dollar for.

Google kjenner deg bedre enn du kjenner deg selv

Mesteparten av omsetningen til Google kommer fra søk. Fra store og små selskaper verden over, som betaler for at du skal se deres annonser. Nøkkelen til Google sin suksess her var å plassere annonser som publikum opplevde som relevante. Annonser som annonsørene betalte mindre for etter hvert som de ble opplevd mer relevante (flere klikk) og som Google kunne tilby gjennom en «biddingportal» hvor annonsøren gjorde alt selv.

For Google ble all den data vi la igjen «oljen» som alle ville kjøpe. Og den oljen ble senere «smurt» ut i alle andre produkter og tjenester som Google utviklet – og som vi fikk lov til å bruke «helt gratis».

8 produkter med mer enn 1 milliard brukere

Fra 250 millioner brukere som benyttet seg av søkemotoren til Google i 2010, har selskapet (Alphabet) i dag 8 produkter som har mer enn 1 milliard brukere;

Men utover disse 8 «milliard-produktene» er det også veldig mange andre produkter fra Google som svært mange av oss bruker hver eneste dag.

 

Kan du klare deg uten Google (Alphabet)?

Med så mange produkter og tjenester, skal det faktisk mye til for at du skal «klare deg» uten Google. Det være seg direkte eller indirekte. Av de 5 største teknologiselskapene i verden – Facebook, Google, Apple, Microsoft og Amazon – svarer derfor 38% i en undersøkelse The New York Times har på sin nettside, at de vil droppe Google (Alphabet) sist. 56% vil derimot droppe Facebook først.

Det er fascinerende, men samtidig ganske så skummelt. Skummelt at ett selskap har så mange produkter, tjenester og varer vi har blitt avhengige av. Fra en «uskyldig» søkemotor som skulle indeksere internett for 20 år siden, har Google i dag nærmest oppnådd et verdensherredømme, ulikt noe vi noensinne har sett maken til i historien.

Og hele suksessen er basert på data vi har gitt fra oss. Gratis og helt frivillig (og i mange tilfeller også uvitende).

Fra «Don’t be evil» til «Do the right thing»

Samtidig gir Google oss tilbake en utrolig god brukeropplevelse. Ved hjelp av svært gode algoritmer og stadig mer bruk av kunstig intelligens, har Larry og Sergei gang på gang utviklet ny teknologi som vi «sluker rått».

Google har tatt oss fra laptop til mobil. Og fra mobil til kunstig intelligens. Fra generelle søk til spesifikke arbeidsverktøy. Fra det vi ser i form av tekst, bilde og video, til det vi hører. Fra dataprogrammer til fysiske enheter.

Og nå snart også til å tilby oss biler. Biler som er selvkjørende.

Er det mulig for ett selskap å alltid gjøre det eneste riktige? Til å ikke være ondskapsfulle? Det er ikke alle som er like «glade» for at Google nå er villige til å gi slipp på tidligere prinsipper, ved å akseptere sensur for å få innpass i det  kinesiske markedet. Det er ikke alle myndigheter som er like «glade» for den dominerende posisjonen selskapet har fått i flere markeder. Og det er i alle fall ikke alle medier som er like «glade» i dag – som de var for en del år siden – at Google lager en så god søkemotor som de gjør, med tilhørende gode annonseprodukter.

Google historien fortalt

Lyst til å høre mer om Google sine første 20 år? Da kan jeg anbefale deg å sette av halv-annen time til denne episoden her, fra The Internet History Podcast. Du kan også lese hele saken på nettsiden til den samme podkasten. Artikkelen er skrevet i 2017, men er like relevant (og god i dag) som den var for ett år siden.

 

 

Jeg vil også anbefale deg å ta en kikk på denne 24-minutter lange dokumentaren fra CK Media, som ble publisert tidligere i år på YouTube.

 

 

Kan vi stole på Google?

Sergei Brin, Larry Page og daværende toppsjef i Google, Eric Schmidt, prydet Time Magasines forside i februar, 2006, med spørsmålet «Can we trust Google with our secrets?».  Det er 12 år siden i dag. Er spørsmålet mer eller mindre relevant nå?

 

Google

* Flickr

 

Stoler du på Google?

 

Bilde: Skjermdump fra «Larry Page & Sergei Brin – Billionaire Documentary» på YouTube