fbpx
podtoppen transparens

Fra falske følgere til falske lyttere

«Bråket» rundt Podtoppen.no, hvor enkelte podkaster er «utelatt» fordi enkelte podkast-plattformer ikke vil dele serverloggene sine, kan muligens handle om falske lyttere. Og da lønner deg seg ikke å være åpen og transparent.

Podkast engasjerer

Ingenting er bedre enn at det blir bråk når de største mediehusene lanserer en «offisiell toppliste og måling av podkaster», samtidig som flere av de største podkastene er utelatt. Det kan skyldes tekniske problemer, manglende vilje (og interesse) fra podkast-plattformer til å betale for at deres podkaster skal bli inkludert, eller manglende vilje (og interesse) til å dele dataene (serverloggene) som Podtoppen.no er avhengig av for å kunne holde listene oppdaterte og korrekte.

At det blir bråk når listen ikke er komplett, og at en av Norges største podkast (les: Synnøve og Vanessa) ikke er inkludert, forteller kanskje først og fremst at podkast har blitt, eller er i ferd med å bli «mainstream».

Samme tema også omtalt i episode 82 av Hans-Petter & Co

Åpenhet og transparens

Nå har veldig mange skrevet kritiske artikler hvor Podtoppen «filleristes» for å kalle seg Norges offisielle toppliste, uten at den er komplett. Vanessa Rudjord, som er den ene halvparten av «Synnøve og Vanessa» langer ut mot Podtoppen og sammenligner det med å lage en liste over Norges mest solgte biler og ikke ha med Audi.

Til Dagens Næringsliv uttaler Vanessa blant annet dette: 

– Vi er superpositive til all form for transparens, men denne transparensen blir null verdt når listen bevisst ikke inkluderer alle podkaster i markedet.

Her er jeg helt enig med Vanessa. Transparens er viktig. Men stemmer det at Podtoppen har bevisst valgt å ikke inkludere alle podkaster i markedet? Etter hva jeg har forstått (og lest) har initiativtakerne bak Podtoppen informert Vanessa Rudjord allerede i fjor høst at de ikke kan inkluderes på Podtoppen fordi Libsyn ikke vil dele de nødvendige dataene med Podtoppen. Her er det Libsyn (og flere andre) som ikke vil være transparente. Ikke Podtoppen.no.

På Podtoppens egen nettside står det blant annet følgende hva gjelder nødvendige krav for å kunne bli inkludert:

Den avgjørende faktoren for å kunne bli målt er at podkasten teknisk ligger på en publiseringsplattform som kan levere serverlogger til målingen.

Spørsmålet man må stille seg er hvorfor Libsyn – som er plattformen Vanessa og Synnøve har sin podkast hos – ikke vil levere fra seg serverloggen. Hvorfor de ikke ønsker å være åpne og transparente.

Rune Hafskjær fra P4, skriver følgende i en kommentar til meg;

– Et relevant poeng er om plattformene er IAB-sertifisert og følger IAB sine guidelines for podkastmåling, slik Podtoppen gjør. Stadig flere plattformer gjør dette og oppdager at tallene ofte går ned, noen ganger tildels kraftig. Dette skyldes at IAB anbefaler en rekke filtreringer, blacklisting av kjente boter, at podkasten ikke bare har blitt lastet ned, men hørt på i minst 60 sekunder. Alt for å komme så nært reelle mennesker og lyttinger som mulig.

Les også: Den svenske podkasten «Alex og Sigge» fikk sine lyttertall halvert etter ny måling (Resume.se)

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Falske lyttertall?

Det kan være at de ikke vil, rent prinsipielt. Eller at de ikke er interessert i å betale en engangs etableringsavgift, samt en årlig driftskostnad. Men kan den manglende interessen for å være med og for å være åpne og transparente skyldes helt andre årsaker? Kan det tenkes at tallene i liten eller stor grad er preget av å være oppblåste? At tallene kommer fra boter eller er kjøpt og betalt for? Det ville jo ikke vært «sjokkerende» i så måte. Eller?

Og her spekulerer jeg ikke i om Vanessa og Synnøve har «pimpa» opp tallene sine. På ingen måte. Her snakker jeg for det første om egne erfaringer basert på mine fem år som «podder». Av og til har jeg selv opplevd at mine egne lyttertall har «gått i taket», uten at jeg har en forklaring på det. Plutselig har det dukket opp tusenvis av lyttere fra Asia for eksempel.

Jeg har ikke vært på Libsyn sin podkast-plattform, men opplevde dette flere ganger da MediaPuls lå hos SoundCloud, som heller ikke har respondert på Podtoppens henvendelse om å dele sine serverlogger.

Og skulle det være at enkelte plattformer er «kreative» med egne lyttertall, så ville jo ikke det vært første gangen vi har opplevd manipulering av data. Det er vel mange som er kjent med hvordan enkelte aktører opp igjennom årene har vært gode med alt fra;

Så hvorfor ikke falske lyttere?

Et lite google-søk etter «buy podcast listeners» og lignende, gir deg raskt muligheten til å kjøpe alt fra nedlastninger, streams og abonnenter på din podkast.

Konsolideringer og oppkjøp

I dag er podkast-markedet svært fragmentert. Det er arbeidet med Podtoppen.no et godt eksempel på. Det finnes et utrolig stort volum av forskjellige aktører som tilbyr deg å «hoste» din podkast. Spotify og Acast (tilfeldigvis er begge fra Sverige) har i løpet av de siste årene kjøpt opp flere podkast-aktører. Og flere oppkjøp vil garantert komme.

På samme måte som en influencer kan la seg friste til å kjøpe mange falske følgere, fordi annonsører betaler mer for en influencer med mange følgere på Instagram, kan også både podkastere og podkast-plattformer ta «snarveier» til et større publikum. Fordi det kan lønne seg. Så lenge man ikke må «legge alle kortene på bordet».  Så lenge man ikke trenger å være helt åpen og transparent.

Jeg har som sagt absolutt ingen grunn til å tro at verken Vanessa eller Synnøve har tatt «snarveier». Jeg stiller heller spørsmålet hva årsaken er til at enkelte podkast-plattformer velger å ikke dele sine serverlogger.

Flytt til en åpen aktør

Hvis Vanessa virkelig mener at de er «superpositive til all form for transparens» burde de kreve at Libsyn er transparente. Alternativt flytte over fra Libsyn til en plattformleverandør som er det. Det er såre enkelt og et riktig grep. Et grep som i beste fall kan «tvinge» aktører som holder serverloggen lukket og skjult, til å bli åpne og transparente.

Det vil alle være tjent med.