fbpx
Instagram

Falske kontoer dominerer Instagram

En nederlandsk dokumentarfilm om Instagram, som er publisert på Instagram, hevder å avsløre hvor «råtten» Instagram-økonomien er.

Verdens første vertikale Instagram-dokumentar på Instagram

4. juni mottok jeg en epost fra nederlandske VPRO. Den handlet om en dokumentarfilm som hevder å avsløre den sjokkerende Instagram-økonomien. Filmen heter #followme, og er laget utelukkende i vertikalt format, varer i nesten 50 minutter og er publisert – kanskje litt overraskende – på Instagram, og på YouTube.

 

 

Wild West

VPRO hevder at dette er den første dokumentaren om Instagram som er publisert på Instagram. Den nederlandske dokumentaren er produsert av Nicolaas Veul, som startet arbeidet med dokumentaren tilbake til september 2018, basert på Instagram-kontoen @followme.doc, som han brukte til å kjøpe 10.000 følgere basert på det han selv omtaler som en “Wild Western-style” tilnærming.

Prisvinnende dokumentar

Den nederlandske versjonen ble kringkastet via IGTV og på den nederlandske TV-kanalen NPO3 i november 2018, deretter ble den vist frem på World Human Right Film Festival i Praha, hvor den vant Student Jury Award og INPUT konferansen i Bangkok. Den nye versjonen som ligger ute nå, er tekstet på engelsk, lagt ut i 9:16-format og optimalisert for smarttelefoner. Nå har VPRO utviklet en splitter ny internasjonal versjon i 9:16-forhold, optimalisert for smarttelefoner.

Anouk Kamminga, som er sjefredaktør i VPRO TV, skriver blant annet følgende i pressemeldingen jeg mottok, at;

– Instagram og den uformelle økonomien som går hånd i hånd med den, er et globalt problem. Vi følte at vi måtte gå utover det nederlandske publikummet med dette prosjektet, med en internasjonal og vertikal dokumentarfilm.

Kan man stole på noen på Instagram?

Fra kjendiser som forfalsker sin popularitet, mødre som kjøper falske følgere for barna sine for å få dem til å føle seg mer populær, til nettverk av russiske husmødre som selger kommentarer basert på etterspørsel: hvem lurer hvem i dette Instagram-Instagram. Og kan man stole på noen som helst som er på Instagram under slike forhold?