fbpx
Faktisk.no

Faktisk ingen falske nyheter?

Faktisk.no skulle «redde» samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge, men har så langt kun bevist at det ikke er et stort problem med falske nyheter i Norge.

Falske nyheter ble for alvor et begrep i perioden rundt det amerikanske presidentvalget, og flere norske redaktører tok til ordet for at falske nyheter var et stort problem som kunne utfordre demokratiet. I mars 2017 ble faktasjekk-tjenesten Faktisk.no lansert. Faktisk.no er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.

Tjenesten er finansiert i et (historisk) samarbeid mellom VG, Dagbladet, NRK og TV 2. I tillegg har stiftelsen Tinius, Dagbladets stiftelse og Fritt Ord bidratt økonomisk til etableringen av Faktisk.no. På Faktisk.no sine egne nettsider omtaler de sitt eget prosjekt slik;

– Vi ønsker å bidra til en åpen, inkluderende og faktabasert offentlig samtale. Ved å gjennomgå grunnlaget til aktuelle påstander som påvirker vår oppfatning av virkeligheten, jobber vi for et faktabasert ordskifte og en konstruktiv samfunnsdebatt.

Falske nyheter avblåst?

Falske nyheter er ikke noe nytt, men som et fenomen har det aldri vært (kanskje) så stort og problematisk som under det amerikanske presidentvalget i 2016, hvor de falske nyhetene knyttet spesielt til presidentkandidat Hilary Clinton ble mer delt enn de faktiske nyhetene. Her hjemme har også falske nyheter blitt spredt, kanskje mest av alt anført av (satiriske og humoristiske) nettsider. Flere russiske og kinesiske selskaper har spesialisert seg på produksjon, distribusjon og markedsføring av falske nyheter, men enn så lenge har vi ikke sett tegn til at slike tjenester har blitt bestilt i Norge.

Blant norske medier ser det også ut til at falske nyheter er et avtagende problem, til tross for at vi begynner å nærme oss valgkampen.

faktisk.no

* Retrievers oversikt over «falske nyheter» omtalt i norske medier fra januar 2015 til og med 13. juli 2017.

 

Siden Faktisk.no gikk «live» i juli, har kritikken ikke latt vente på seg. Faktisk.no selv melder om «flom av tips», og Medier24 skriver at Faktisk.no-redaktøren skal ansette flere faktasjekkere. Men hva er det Faktisk.no vil faktasjekke? Fakta eller semantikk?

Faktisk.no

Semantikk og flisespikkeri, eller faktiske falske nyheter?

Er slike saker en utfordring og et potensielt problem for «samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge»? Er det dette «nivået» Faktisk.no skal legge seg på, er jeg redd for at tjenesten ikke vil bli oppfattet som seriøs. Og er dette eksempler på at falske nyheter er et problem, vil jeg påstå at falske nyheter ikke er et problem. Og det er jo ikke et problem.

Så langt har Faktisk.no faktasjekket 33 saker (13. juli 2017). Så snart sommerferien er over, og valgkampen for alvor går i gang, håper jeg Faktisk.no får noen skikkelige saker å faktasjekke.