fbpx
Reuters

Facebook vil gjøre det enklere å stole på nyhetene

Facebook har nylig begynt å teste ut muligheten til å gi publikum tilleggsinformasjon til artikler som dukker opp i nyhetsfeeden. Hensikten er å øke tilliten til nyheter som deles.

Det er Facebook selv som skriver 5. oktober at de tester ut det å tilføre mer kontekst til nyhetsartikler som deles i nyhetsfeeden. Den nye funksjonen er utviklet for å gi publikum informasjon som kan bidra til å øke tilliten til nyhetene. Og øker tilliten, øker også sannsynligheten for at vi vil både lese og dele nyhetene som publiseres. Det er bra for publikum, bra for publisisten og selvsagt også bra for Facebook.

Kontekstuell informasjon skal øke tilliten

Ifølge Reuters Institute Digital News Report fra 2017 er det kun 53% av den amerikanske befolkningen som stoler på nyhetene de blir servert. Årsaken til det kan være mange. Men det er vel ikke til å stikke under en stol at Donald Trump, valgkampen hans og russisk involvering  kan være en del av grunnen. Washington Post har for eksempel avdekket at The Donald har kommet med 1.318 falske- eller misvisende påstander i løpet av 263 dager. 40% av amerikanere stoler på The Donald, men heldigvis er tilliten til mediene på vei opp, og presidentens på vei ned.

Den nye tjenesten vil fungere slik at når du blir «servert» en nyhet i din Facebook-feed, så kan du få opp mer informasjon knyttet til den aktuelle nyheten. Alt ved et lite tastetrykk på «i«-knappen til høyre for artikkelen.

nyheter

I tillegg til å få mer informasjon om publisisten, vil du også få opp forslag til andre relevante artikler om samme tema. Tilleggsinformasjonen henter Facebook frem på tvers av Facebook-plattformen, samt andre kilder som Wikipedia, relevante populære artikler.

nyheter

I tillegg henter Facebook frem informasjon om hvor artikkelen blir delt også. Og hvem av dine Facebook-venner som har delt den.

nyheter

Klarer ikke Facebook å finne noe informasjon om den aktuelle nyheten, vil du også bli informert om det. Det siste er kanskje også med på å forsterke mistanken om at nyheten ikke nødvendigvis er ekte. At det kan være snakk om falske nyheter.

Tanken er, som Facebook også er tydelige på, at publikum enklere skal kunne bestemme seg for hvilke saker de vil lese, dele og stole på.

Jeg har vært i kontakt med Facebook i Norden, som bekrefter at dette kun er en test, og at det kun testes ut i USA.