fbpx

Facebook, Twitter og Google sammen for å stoppe hatprat

Facebook, Twitter og Google enige om å fjerne hatmeldinger fra sine plattformer i løpet av 24 timer i Tyskland.

Reuters melder 15. desember at Facebook, Twitter og Google har forpliktet seg til å hjelpe tyske myndigheter til å stoppe og fjerne hatprat i løpet av 24 timer. Avtalen som en konsekvens av at Tyskland har tatt i mot et stort antall flyktninger og innvandrere fra krigsherjede land som Syria og Afghanistan, noe som har utløst mye hatprat fra høyreekstreme grupperinger på sosiale medier.

– Når ytringsfriheten blir brukt til å handle om straffbare uttrykk, oppvigleri og oppfordring til å utføre kriminelle handlinger som truer folk, må slikt innholdbli slettet fra nettet, uttalte den tyske justisministeren Heiko Maas. – Og vi er enige om at som regel, bør dette være mulig i løpet av 24 timer.

Den nye avtalen skal gjøre det enklere for brukere og anti-rasisme grupper for å rapportere hatmeldinger til fagmiljøer hos de tre selskapene. Under tysk lov kan offentlige kommentarer som oppfordringer til vold mot bestemte etniske eller religiøse grupper, straffes med inntil tre års fengsel.

Har sluttet å dele saker om flyktninger på Facebook

Hamar Arbeiderblad besluttet for kort tid siden at de ikke lenger vil dele saker som handler om flyktninger på Facebook, fordi de ikke har tilstrekkelig med ressurser til å overvåke, moderere og fjerne alle hatefulle kommentarer.

Jeg spurte Rune Paulseth i Facebook og Jan Grønbech i Google om de hadde noen formeninger om tilsvarende tiltak vil komme fra deres respektive selskap i Norge, uten at de kunne bekrefte eller avkrefte.

Personlig ønsker jeg alle tiltak som kan redusere hatprat velkommen. Jeg er derimot ikke liker sikker på om jeg liker tanken på at redaktørrollen blir «overført» til disse selskapene. Er det slik at målet helliggjør middelet? Hva mener du?

photo credit: lintmachine via photopin cc