fbpx
omdømme

Facebook sliter med å ansette dyktige medarbeidere

Så langt har ikke Facebook blitt berørt økonomisk av alle personvern-skandalene som har preget nyhetsbildet de siste årene. Dårlig omdømme og elendig tillit har derimot ført til elendig arbeidsmoral og nå sliter giganten med å ansette «de beste».

Opphevet tyngdeloven

Til tross for fallende tillit og elendig omdømme, så har Facebook levert solid vekst og et godt økonomisk resultat i løpet av de siste kvartalene. Antall brukere er det heller ingenting å utsette på. I februar skrev jeg at «Facebook har opphevet tyngdeloven» på grunn av nettopp dette. Nå ser det derimot ut til at den dårlige tilliten og omdømmet er i ferd med å bli en betydelig utfordring for Mark Zuckerberg og hans Facebook; «de beste» vil ikke lenger jobbe for verdens største sosiale nettverk.

Amerikas beste selskap å jobbe for

I slutten av april 2018 var jeg invitert «hjem til Mark» av Facebook. Cambridge Analytica-skandalen var et faktum, medietrykket var stort – i negativ forstand – men så langt var det lite som tydet på at de ansatte bar preg av det. På slutten av 2017 hadde Business Insider skrevet om «7 grunner til at Facebook er det beste selskapet å jobbe for i Amerika» og viser til Glassdoor som rangerte Facebook som nummer 1, basert på alt fra hvor fornøyde medarbeidere er med arbeidsgiveren, hvor fornøyd de er med Mark Zuckerberg og «andre viktige arbeidsplassattributter» som det heter i artikkelen.

I Scott Galloways bok «The Four – The hidden DNA of Amazon, Apple, Google & Facebook» (anbefalt lesing) skriver Galloway at Apple er et av verdens mest innovative selskap, at vi stoler mest på Google og at Facebook er kjent for å være det beste selskapet å jobbe for.

Disclaimer: Facebook betalte for flyreise og opphold til deres hovedkontor, men la ingen føringer for hva jeg skrev.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Den gang da

Et drøyt halvår etter at jeg hadde vært på besøk hos Facebook, hadde moralen blant de ansatte falt til et rekordlavt nivå. Ifølge en rapport som ble publisert i The Wall Street Journal, tilbake til november 2018, viser en intern undersøkelse at kun 52 prosent av de ansatte er optimistiske for fremtiden til Facebook. Det var en nedgang på 32 prosent sammenlignet med året før. Og like mange mente at selskapet hadde gjort «verden bedre», noe som var en en nedgang på nesten 20 prosent fra fjoråret.

Dårlig omdømme, dårlig tillit og dårlig arbeidsmoral er ikke spesielt attraktivt for nye medarbeidere

CNBC (med flere) skriver nå at Facebook har slitt med å ansette talentfulle medarbeidere siden Cambridge Analytica-skandalen.

Under skoleåret 2017 til 2018 opplevde Facebook at 85 prosent av dem som ble tilbudt en jobb, aksepterte tilbudet. Dette gjaldt da studenter fra de beste universiteter i USA. Mot slutten av 2018 hadde prosentandelen som aksepterte et jobbtilbud falt til mellom 35 og 55 prosent. Andelen programvareutviklere som aksepterte et jobbtilbud, har falt fra nesten 90 prosent i 2016 til 50 prosent tidlig nå i 2019.

I januar 2019 skrev Minda Zetlin i Inc.com en artikkel om hvordan tidligere ansatte opplevde selskapet som kultliknende og at uenigheter med medarbeidere og ledelse kunne føre med seg ubehagelige konsekvenser. En talsperson fra Facebook responderte med at «det er latterlig å foreslå at opplevelsene til en håndfull misfornøyde, anonyme medarbeidere, taler for alle».

Det er jobb-rekrutterere hos Facebook som nå varsler at studenter fra skoler som Stanford, Carnegie Mellon og Ivy League-universiteter som i stor grad velger å takke nei til en jobb hos Facebook. Den største nedgangen kom fra Carnegie Mellon-universitetet, hvor aksept-raten for nye ansatte gikk ned til 35 prosent.

Et trussel mot videre innovasjon

For et selskap som økte antall nye ansatte med nesten 40 prosent fra første kvartal 2018 til 2019, er dette alvorlig. En direkte konsekvens av å ikke få tak i de mest talentfulle medarbeiderne er at det kan potensielt gjøre det vanskeligere for Facebook å innovere. I tillegg kan det skade Facebook ytterligere, at de samme talentene begynner å jobbe for Facebooks nærmeste konkurrenter.

Det kan koste Facebook dyrt. Ikke bare i dårlig omdømme, men i kroner og øre.

Bilde: Clem Onojeghuo via Unsplash