fbpx

Facebook sine algoritmer vurderer reaksjoner som viktigere enn likes

Hvor mye er en Like verdt? Skal vi tro Facebook sine siste algortime-endringer, er en like i alle fall mindre verdt enn de andre reaksjonene du kan legge igjen på en Facebook-post.

Det er et snaut år siden Facebook gikk fra Like-knappen til å introdusere reaksjoner. Nå varsler Facebook at de vil gjøre endringer i sine algoritmer, som vil belønne reaksjoner fremfor (bare) likes.

Jeg er både spent på og positiv til «Reactions» og de økte mulighetene det gir merkevarer og nettaviser til å måle effekten og av det de legger ut, uttalte jeg til Aftenposten i 2016 i forbindelse med at Facebook startet å teste Reactions.

Da var jeg også ganske så sikker i min sak om at Facebook ville utnytte reaksjonene til ny innsikt, og at algoritmene også ville bli brukt til å løfte noe opp, og andre ting ned. Og nå har Facebook annonsert at de vil gjøre endringer i algoritmene sine, og gi reaksjoner større verdi enn den «gamle like’n».

300 milliarder reaksjoner på ett år

Facebook reaksjonene har blitt en stor hit. Siden de forskjellige reaksjonene ble tilgjengelig for et år siden, har vi reagert over 300 milliarder ganger i følge Digital Trends. Love/Fantastisk er den mest brukte reaksjonen, og står for omlag halvparten av alle reaksjoner.

På min egen Facebook-side er det flest Likes å se. Deler jeg underholdende innhold er det mest av alt «ha ha» som blir mest brukt.

* Kilde: Fanpage Karma

Sylvi Listhaug skaper flest reaksjoner

Blant våre mest aktive politiske ledere, er det mest av alt Sylvi Listhaug som engasjerer. I tre av fire tilfeller får Sylvi Listhaug flest reaksjoner. Statsminister Erna Solberg får flest «triste-fjes», mens Sylvi Listhaug mottar flest Likes, hjerter og «sinna-fjes».

* Kilde: Fanpage Karma

Nyhetsfeeden vil preges av reaksjoner

Nå oppdaterer Facebook sine algoritmer, og vil prioritere reaksjoner fremfor likes. Endringen kommer ganske nøyaktig ett år etter lanseringen av reaksjonene.

Facebook hevder at reaksjoner er viktigere enn likes når det kommer til å vurdere hva brukerne ønsker å se i nyhetsfeeden. Et av argumentene for den påstanden er at det tar lenger tid å legge igjen en reaksjon enn å trykke på Like-knappen, hvilket indikerer et større engasjement. Facebook vil derimot ikke vekte de forskjellige reaksjonene. En trist reaksjon vil ikke bety noe mer eller mindre enn en sint eller glad reaksjon.

Og det er kanskje like greit.