fbpx

Facebook går i strupen på Cisco

At Facebook er et teknologiselskap er det ingen tvil om. Nå går selskapet i strupen på Cisco og øvrige infrastruktur-produsenter, med Backpack – en 100G fiber-optisk nettverkssvitsj. Og telekom-produkter er også på vei.

Facebook hevder fortsatt at de er et teknologi- og ikke et medieselskap. Foruten Facebook som et sosialt nettverk, utvikler også Facebook hardware-produkter. Mest kjent er VR-brillene fra Oculus Rift. Mindre kjent er det kanskje at Facebook også utvikler droner og satellitter som skal «gi internett til alle» gjennom Internet.org-initiativet. Men hvor mange (i Norge) er kjent med Facebook sitt Open Compute Prosjekt?

OCP – Open Compute Project – ble etablert i 2011 – som et «open source hardware»-prosjekt hvor ingeniører  fra forskjellige selskaper jobber sammen for å utvikle og designe infrastruktur-produkter som ikke er proprietære. Gjennom OCP har Facebook funnet opp sine egne servere, lagrings-komponenter, datasenter-løsninger og nettverkssvitsjer. Og alt de utvikler, deler de med resten av verden – helt gratis!

Ved utgangen av 2016 har Facebook nå snart 2 milliarder brukere. Med sterk vekst i video, streaming, 360 og Virtual Reality, vil Facebook garantere seg for at de har tilstrekkelig kapasitet og teknologi til å håndtere det økende båndbredde-behovet, og derfor har de valgt å utvikle infrastruktur-produktene selv.

Facebook lanserer Backpack – en 100G fiber-optisk svitsj

Facebooks 100G Backpack fiberoptiske svitsj.

Facebooks 100G Backpack fiberoptiske svitsj.

For kor tid siden avslørte Facebook under en konferanse (TIP Summit) at de vil lansere en ny og super-rask og kraftig nettverkssvitsj som blant annet gå rett i strupen på Cisco. I tillegg avslørte Facebook sine planer om å designe et mobilt trådløst nettverk basert på OCP-prinsippene. Nettverkssvitsjen, som har fått navnet Backpack, er en 100G-basert optisk svitsj, og som skal komme på markedet i løpet av 2017.

Backpack vil ta over for Facebook sin forrige svitsj, 6-Pack, som håndterte 40G, og som ikke var basert på fiber, men på kobber. Kapasiteten vil med andre ord økes med 150%, kobberet vil erstattes av fiber (lysets hastighet), som vil nesten 3-doble hastigheten.

Les også: Facebook’s Backpack: Threat to Cisco, Juniper? (Investopedia)

Hardware-produsent Accton har fått oppdraget med å masse-produsere Backpack-svitsjen, mens programvaren som svitsjen går på, vil være open source-basert. En tidligere Facebook OCP-ingeniør har uttalt at målet er å få prisen per gigabyte ned til 1 USD. Og selv om det er et stykke igjen før man er nede på et slikt pris-punkt, er det verdt å merke seg at Facebook er aktivt med på å drive prisene ned – samtidig som open source-tilnærmingen gjør det billigere å implementere, men ikke minst operere slike nettverk.

Les også: Introducing Backpack: Our second-generation modular open switch (Facebook)

For å redusere kostnadene har Facebook gått for en modulerbar tilnærming. I praksis betyr det at du kan fritt bytte ut deler, bruke forskjellige komponenter, nettverkskort og programvare. Motsatt av hva som er tilfellet for de største nettverksprodusentene som Cisco, Juniper og Huawei – hvor alt er integrert, men også proprietært.

Markedet for Backpack er stort. Analyseselskapet Synergy Research anslår markedet for disse svitsjene til 41 milliarder USD. Gjør Facebook alvor at å produsere telekom-utstyr, basert på OCP, går de derimot i strupen på et marked anslått til å være verdt over 500 milliarder USD.

Les også: Cisco sier opp 5500 ansatte (Computerworld Norge)

I begge tilfeller er dette store og ikke minst viktige markeder for Cisco.

Vil Facebook klare å disrupte denne industrien, på samme måte som de disruptet mediebransjen?

Fotnote: Er det ikke «pussig» at når Facebook lanserer en ny emoji, så skriver samtlige medier om det. Men når Facebook lanserer et nytt nettverksprodukt, som kan disrupte et multi-milliard-marked, er det INGEN som skriver noe som helst?