fbpx

Facebook Canvas Ads – Reklame alla Instant Articles

Facebook Canvas Ads slår den tradisjonelle bannerannonsen ned i støvlene!

Facebook sine annonser utfordrer allerede de tradisjonelle bannerannonsene ved at de opptrer «nativt» i feeden, men ikke minst ved at de er ofte langt billigere og mye mer målrettede – og dermed mer treffsikre og mindre forstyrrende enn de bannerannonsene en av fire nordmenn installerer annonseblokkerings-programvare for å bli kvitt. Med Facebook Canvas Ads vil presset på mediehusenes egne annonseprogrammer øke ytterligere!

Oppdatert 26. feb 2016: Facebook åpner Canvas Ads for alle. Annonseformatet ble lansert i fjor for et fåtall kunder, men gjøres nå tilgjengelig for alle. Canvas Ads er et fullskjerms annonseformat som «slår den tradisjonelle bannerannonsen ned i støvlene». Du kan lese mer om annonseformatet på canvas.facebook.com.

Facebook endrer Internett

«Internett har endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber på» har Cisco sagt i en årrekke. Selv har jeg begynt å bruke det samme slagordet, men da om Facebook. For Facebook har virkelig endret alt – ikke minst hvordan vi kommuniserer over Internett; mellom mennesker, men også hvordan vi interagerer med merkevarer og således også hvordan vi konsumerer og engasjerer oss i nyheter og det som skjer nært og fjernt i hverdagen.

Les også: Facebook har endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber på

Even-Aas-EngI en Facebook-status til medieguruen Even Aas-Eng, skriver han at Facebook Instant Articles kommer til å forandre Internett. Til å skrive kommentaren har Even Aas-Eng benyttet seg av Facebook Notater, som først dukket opp for Facebook-profiler, men som for kort tid ble tilgjengelig for Facebook-sider også. Facebook Notater er på mange måter «lettvekteren» til den etterlengtede og mye omtalte Facebook Instant Articles som ennå ikke har kommet til Norge, men som er like om hjørnet. Alle tre er på mange måter med på å gjøre Facebook til en seriøs CMS-aktør – altså en aktør som ikke bare skal tilrettelegge for deling av innhold fra andre plattformer, men til en plattform hvor innhold også blir publisert på.

Even Aas-Eng skriver blant annet i sitt Facebook Notat følgende:

– Instant Articles blir garantert tilgjengelig for alle i nær fremtid og de første som vil hive seg på er annonsører som bruker penger på innhold og annonsekroner på Facebook for å få brukerne til å konsumere det innholdet. Hvis du bruker noen millioner i året på Facebook-annonser skal du lete lenge etter gode argumenter for hvorfor innholdet ditt ikke skal publiseres på Instant Articles. Hvorfor? Hastighet! Et annet argument er at Facebook garantert kommer til å forfordele annonsører som bruker publiseringsløsningen, rett og slett fordi det gir brukerne en bedre opplevelse og det som er bra for brukerne er bra for Facebook.

Facebook Canvas Ads er Instant Articles for reklame

Sjefen for Facebook Norge, Rune Paulseth, delte på sin Facebook-profil en annonse fra Burberry. Annonsen hadde Burberry lagt ut i slutten av september i 2015, så den er på ingen måter ny, men formatet er enn så lenge kun forbeholdt noen få – og mer eller mindre totalt ukjent her til lands:

Merk: Du må se annonsen på mobil for at det skal ha noe for seg. Og du må ha slått av annonseblokkering på din mobil for at du skal se Burberry-annonsen over. Du vil derimot ikke se annonsen skikkelig her, den fungerer ikke slik den skal utenfor Facebook. Her er lenken til Burberry-annonsen på Facebook.

Facebook Canvas Ads er like lekkert og raskt å forholde seg til som Facebook Instant Articles. Et lite Google-søk senere har jeg funnet frem til at Facebook har latt enkelte merkevarer som nettopp Burberry, samt Wendy’s, Gatorade, Target, Macy’s, Michael Kors og Carnival Cruise Lines fått lov til å «leke» seg med det nye annonseformatet. Sistnevnte kunne melde at publikum har brukt nærmere tre minutter på å se, lese og oppleve annonsene deres via Facebook Canvas Ads-formatet. Tre minutter. Det må være en drøm for enhver merkevare. Vi har tidligere lest at vi har sett oss blinde på annonser, at klikkraten er nærmest lik null, og at annonseblokkeringsmarkedet vokser i et rasende tempo. Og her kommer Facebook opp med et nytt annonseformat som publikum bruker 3 minutter på!

Snart i Sverige, når kommer den til Norge?

Et søk etter Facebook Canvas Ads på YouTube gir meg følgende video som ble lastet opp 18. januar, og som inneholder teksten «Facebook Canvas Ads – Snart i Sverige». Her kan du også se hvordan Facebook sitt nye (og nydelige) annonseformat vil se ut på din mobil:

Even Aas-Eng skriver videre i sitt Facebook Notat at med Instant Articles har Facebook startet utviklingen mot å bli et fullblods CMS og en distribusjonsplattform for mer enn statusoppdateringer, bilder og korte videosnutter og det kommer til å forandre internett. Det har han helt rett i. Og med Facebook Canvas Ads har Facebook også startet utviklingen mot å bli en fullblods annonseplattform. Har mediehusene sovet dårlig om natten i frykten for hva de har i vente med Facebook Instant Articles like om hjørnet, har de enda større grunn til å ligge våkne om natten for å finne ut hvordan de skal forholde seg til Facebook Canvas Ads i tillegg.

Og jeg vil anta at det ikke bare er mediehusene som vil slite med nattesøvnen – Google har også all grunn til å sove litt dårligere.

Facebook er på alvor i ferd med å bli Internett!

Hva tenker du om Facebook Canvas Ads? Noe du gleder deg til å teste ut?