
Alt du trenger å vite om Metas trussel om å stenge Facebook og Instagram i Europa
Nærmere 1,5 milliarder mennesker bruker Facebook. Til jobb og privat. Flere virksomheter har tatt i bruk lukkede og hemmelige Facebook-grupper som benyttes som selskapets Intranett. Av flere årsaker, men ikke minst fordi Facebook allerede benyttes av «de fleste» allerede. Det er derimot ikke en optimal løsning, og kan være kilde til at intern informasjon kommer på avveie. Derfor lanserte Facebook et separat initiativ for snart ett år tilbake som de kaller Facebook at Work. Facebook sitt Intranett-initiativ vil ta opp konkurransen med andre Intranett-løsninger, som for eksempel Slack , Microsoft Sharepoint og Yammer, for å nevne noen. Men er det trygt? Vil Facebook kunne bruke og ikke minst misbruke brukernes informasjon og data i kommersielle sammenhenger?
Nylig kunne vi lese at DNB har inngått en avtale med Facebook om å ta i bruk Facebook at Work, og at så mange som 60,000 andre virksomheter står i kø for å gjøre det samme. I Scotland har Royal Bank of Scotland gjort som DNB, og tilbyr Facebook at Work til samtlige av sine 100,000 ansatte.
Facebook at Work vil fungere helt adskilt fra personlige Facebook-profiler, noe som betyr at informasjonen som deles mellom ansatte kun er tilgjengelig for andre kolleger i banken. Informasjon delt på intranettet vil være trygg, sikker og konfidensiell, skriver RBS på sine egne hjemmesider, og legger til:
– RBS har testet Facebook at Work og vi fant raskt ut at personalet var i stand til å jobbe mer effektivt sammen, svare på spørsmål fra kunder raskere, oppdatere andre kolleger på sitt arbeid på en mye mer engasjerende måte og har blitt kilden til et langt bredere spekter av ideer for pågående prosjekter. Med tanke på hvor mange av våre ansatte som allerede bruker Facebook i hverdagen, ble Facebook at Work raskt plukket opp av de som var med på piloten, og det hele krevde minimalt med opplæring.
Ifølge RBS, har 90% av de ansatte som har testet Facebook at Work forblitt aktive brukere, noe som har imponert RBS-ledelsen, siden Facebook at Work ikke er påkrevet å bruke. Videre fremover vil RBS «rulle ut» Facebook at Work ved å motivere ansatte til å ta det i bruk, fremfor å kreve det.
Brukere som registrerer seg for Facebook at Work vil ikke oppleve overlapping mellom deres personlige og profesjonelle konto, og det vil ikke være noe innhold som vil bli delt i mellom Facebook og Facebook at Work. Det er heller ikke et krav at ansatte har en Facebook-konto fra før av heller, ansatte kan registrere seg via selskapets epost-adresse.
Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB skriver følgende til meg via en samtale på Facebook:
– Vi opplever sikkerheten som god. Facebook at Work er et helt lukket univers hvor DNB eier alle data i løsningen. Når en ansatt slutter blir vedkommendes data værende igjen hos oss (men innlegg blir grå), og det flyter ingen data mellom @work og vanlig Facebook. Sikkerheten er like god som på vanlig Facebook, men vi har likevel valgt å legge @work bak vår egen «Single Sign On»-løsning. Det vil si at jeg bare kan logge meg på fra autoriserte DNB-enheter, som mobil, nettbrett eller PC. Dette gjør kommunikasjonen via @Work like sikker som mail eller annen elektronisk kommunikasjon.
– Vi er i full operativ fase. Over 3,000 ansatte har tatt @Work i bruk nå, og resten av våre ansatte vil være pålogget i januar. 60 prosent bruker appen på mobil, noe som sterkt bidrar til at de kan være en del av DNB-samtalene selv om de er på reise. Vi opplever et helt annet nivå hva gjelder engasjement sammenlignet med hva vi hadde på vårt tradisjonelle Intranett.
Jeg har også forhørt meg litt med Facebook sin Norges-sjef, Rune Paulseth, som understreker at sikkerheten står i høysetet og at Facebook er fullstendig avhengig av brukernes tillit. Skal Facebook at Work bli en suksess, må de kunne garantere for sikkerheten og personvernet. Derfor er også brukerdata på Facebook at Work totalt separert fra Facebook. Det er nok heller ingen tilfeldighet at Facebook har valgt å starte med store banker og virksomheter som DNB og RBS, da dette vil være med på å etablere Facebook at Work som en trygg Intranett-plattform. Er det godt nok for verdens største banker, er det nok også godt nok for de fleste virksomheter.
– Vi sender ikke personopplysninger på mail, og gjør heller ikke det via @work. Sikkerhetsbristene sitter mellom hodet på folk, og ikke i teknologien mener jeg. Registrering til @Work blir gjort med en @dnb.no-adresse. Mange er på Facebook for aller første gang, og kommer ikke til å være det privat, skriver Thomas Midteide.
Ifølge Rune Paulseth i Facebook, er planen at Facebook at Work vil «rulles ut» til deg og meg i løpet av 2016, og at løsningen vil bli tilgjengelige for små og mellomstore virksomheter i en «freemium«-utgave, hvor virksomheten selv vil håndtere og betjene Facebook at Work.
Stoler du på at Facebook at Work vil være tilstrekkelig trygg og sikker som Intranett for din virksomhet?
[polldaddy poll=9243049]