fbpx
Galaxy Tab S8 Ultra

Er Samsung Galaxy Tab S8 Ultra en laptop-killer?

Jeg har testet Samsung sitt største nettbrett, Galaxy Tab S8 Ultra, en liten stund nå. Den enorme skjermen på hele 14,6 tommer, kombinert med Samsung Book Cover Keyboard, gjør at nettbrettet mest av alt minner om en laptop. Men kan den erstatte en laptop?

Kan dagens Android-plattform, kombinert med Samsung sin teknologi, erstatte din laptop?

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Teksten fra videoen

De siste ukene har jeg testet ut Samsung sitt største nettbrett – Galaxy Tab S8 Ultra 5G – som måler hele 14,6 tommer i form av en Super Amoled 120 Hz-skjerm. 

Med to kameraer plassert horisontalt på midten, er det ingen tvil om hvordan dette nettbrettet mest av alt skal holdes. Horisontalt. Liggende. Som en laptop. 

Og med Samsung Book Cover Keyboard, ser Galaxy Tab S8 Ultra 5G mest av alt som en laptop også. Men er det en laptop killer … som mange vil ha det til? 

Det korte svaret er nei. 

Det lange svaret er litt lengre. 

Ved første øyekast ser nettbrettet ut som en laptop. Og egentlig hvilken som helst svart laptop. Designmessig litt anonym egentlig. I det du legger merke til støtten – kickstanden – kan den ligne litt på en Microsoft Surface. Uansett avslører støtten at det ikke er en laptop. 

Og med den støtten gjør den seg ikke så godt på fanget heller. Det ene er at nettbrettet balanserer dårligere på fanget med en kickstand. Det er andre er at for å kompensere for balansen, så vil du gjerne hvilke hendene på hver sin side av styreflaten. Problemet med det er at tastaturet er så tynt og så fleksibelt, at det vil fremprovosere et klikk på styreflaten. Og med det blir styreflaten ubrukelig. 

Det er synd at Galaxy Tab S8 Ultra rent designmessig ikke skiller seg mer ut, selv om baksiden kan gi en indikasjon på hvilket produkt du har. Og da tenker jeg ikke på kameraene, men på plasseringen av S-Pen-en som følger med Samsung sine nettbrett. 

I utgangspunktet et uheldig sted å plassere pennen for at den skal lades opp, men med bak-beskyttelsen som følger med Book Cover Keyboard, så har Samsung lagt opp til en liten lomme som vippes ut for å gi tilgang til S-Pen-en. En bonus er at den baklommen gir nettbrettet en “nice” liten vipp, når du har den liggende på bordet. For eksempel når du skal tegne med den. 

Men er det en laptop-killer? 

Svaret er fortsatt nei, selv om Samsung er på riktig vei. Og det på mange måter.

Utgaven jeg har testet, er utstyrt med 128 GB lagring og 8 GB minne. Snapdragon 8 Gen1-prosessoren gjør det her til et særs raskt nettbrett, men ikke nødvendigvis markedets raskeste. 

De to kameraene foran er på 12 MP, og sitter plassert mye bedre for videomøter og webinarer. Men blir samtidig en utfordring når du bruker nettbrettet til Instagram. 

Batteriet er på 11.200 mAh og lades raskt opp med støtte for inntil 45W effekt. 

Trenger du mer lagringsplass, kan du bruke SD-kort-plassen, men kun til filer, ikke til apper.

Galaxy Tab S8 Ultra veier 726 gram netto, men rett over 2 kg når du har lagt til cover book keyboard. Den gjør den like lett eller tung som en normal laptop. 

Skjermen, som nevnt innledningsvis, er på hele 14,6 tommer og er helt nydelig horisontalt som en laptop, eller til å se på film, tv-serier og spille med. Dog ville jeg valgt å spille med joystick. Den er for stor …. over tid … til å holde i hendene for å spille med. 

Og den blir nesten unaturlig høy å holde vertikalt. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Men er det en laptop-killer? 

Nope. Njet. Nei. 

Og det er ikke Samsung sin skyld. Vil jeg påstå.

Samsung Dex, som er Samsungs forsøk på å gjøre nettbrettet enda litt mer laptop-aktig, gjør noe for brukeropplevelsen, men ikke alt. Og ikke nok. Du får flytende vinduer, som du er vandt med fra både Windows og MacOs, men utfordringen – eller problemet – skal vi kalle en spade for en spade, er Google. 

Google Android er rett og slett ikke godt nok. 

For det første er nesten alle appene laget for smarttelefoner og ikke for nettbrett. Og i alle fall ikke for såpass store nettbrett. 

For det andre er det altfor mange apper – som jeg er avhengig av i det daglige – som ikke er tilgjengelig. Som for eksempel et godt videoredigeringsprogram og en god måte å redigere podkaster. 

Det er tungvint å bruke Samsung Galaxy Tab S8 Ultra som en laptop. Enkelt og greit. 

Da hjelper det fint lite, i alle fall for meg, at Samsung gjør det mulig å kjøre inntil 5 apper om gangen på skjermen. Det hjelper fint lite at skjermen er helt rå og at lyden som kommer ut av det ekstremt tynne nettbrettet er veldig god. Og at batteriet varer utrolig lenge og lades raskt opp. Eller at USB C-porten også kan brukes til å lade opp smarttelefonen din med – fra batteriet til Galaxy Tab S8 Ultra. For meg holder det dessverre ikke, så lenge mange av nøkkelproduktene mine enten ikke finnes via Google Play, eller ikke er laget godt nok for et nettbrett. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Da blir det ingen laptop-killer 

Men når det er sagt, kan Samsung sine nettbrett bli en potensiell Chromebook-killer, for der vil jeg si at brukeropplevelsen er enda verre. I alle fall hvis målet er å tilby en laptop-lignende brukeropplevelse. 

Det er synd at programvaren så til de grader ødelegger for hardwaren.

Det gjør det umulig for Samsung å skape en reell laptop-killer … hvis det har vært målet. Men mer alvorlig kanskje, er at så lenge Google ikke gjør mer alvor av nettbrett-innsatsen, vil heller aldri Samsung lykkes med å skape en reell utfordrer til Apple sine iPad-er.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G er et nydelig produkt, men faller igjennom på at selskapet ikke har full kontroll over hele brukeropplevelsen. 

Dessverre.

Galaxy Tab S8 Ultra 5G med Book Cover Keyboard

For mer informasjon, sjekk ut Samsung sin egen hjemmeside.