fbpx

Under IDGs konferanse om mobile trender glimret sosiale medier med sitt fravær.

Er ikke sosiale medier en mobil trend?

Under IDGs konferanse om mobile trender glimret sosiale medier med sitt fravær.

Med nesten 3 millioner nordmenn registrert og aktiv på ett eller flere sosiale nettverk, med en av verdens høyeste smarttelefon-penetrasjon og en rask økning i tiden brukt på Internett og i sosiale medier via mobile enheter er det underlig at den norske IKT- og mobilbransjen ikke snakket om eller brukte sosiale medier mere selv under IDGs / PC World Norge sin konferanse om nettopp mobile trender på Oslo Kongressenter 13. juni i år. Er ikke sosiale medier en mobil trend – i Norge? Globalt skal bruk av sosiale medier på mobil øke med mer enn 800% frem til 2016, og personlig tror jeg veksten vil være enda sterkere i Norge grunnet vår gode 3G-dekning, andelen av nordmenn som allerede bruker sosiale medier aktivt og en helt rå smarttelefon-penetrasjon på snart 70% (i følge TNS Gallup).

Ingen tvil om at det er stor interesse for mobile trender

IDG/PCWorld holdt i juni for andre året på rad sin heldagskonferanse i Oslo om mobile trender, sammen med en rekke toneangivende partnere og foredragsholdere. I 2011 var jeg selv tilstede og var førstemann til å dekke konferansen her på HansPetter.info. I år var jeg påmeldt, men måtte dessverre melde avbud. Derfor ble jeg både skuffet og overrasket når jeg begynte å søke litt rundt i diverse sosiale nettverk og oppdaget hvor lite som hadde blitt delt fra arrangementet i sosiale medier – og dernest hvor lite sosiale medier i seg selv var på agendaen. Etter en liten studie blant aktørene som var tilstede oppdaget jeg også hvor lite sosiale medier hadde blitt brukt til å markedsføre konferansen før, underveis og etterpå. Er virkelig ikke sosiale medier en mobil trend i Norge, eller er det bare slik at mobil bransjen har glemt de sosiale nettverkene?

Ingen store endringer fra 2011

Som i fjor har IDG produsert en app i anledningen av konferansen, men i år hadde IDG i tillegg også tatt i bruk mer Internett-teknologi og ikke bare lagt ut presentasjonene fra de fleste foredragsholderne, men også lagt ut foredragene i sin helhet på YouTube. Under sommerferien min på Kreta fikk jeg plutselig lyst til å se på noen av foredragene og oppdaget til min store forbauselse at det var enorm stor forskjell på hvor mange ganger de forskjellige foredragene hadde blitt avspilt på YouTube. Hvorfor?

Sammenheng mellom antall avspillinger og aktiv holdning til sosiale medier?

[table id=2 /]

 

Ta en ny kikk på tabellen over – totalt har de YouTube-videoene som har blitt lagt ut vist rett i overkant av 700 ganger (13. juli 2012), men Evens foredrag alene står for 76% av disse visningene. Han er også den som har klart flest følgere på Twitter, og av samtlige foredragsholdere var han (etter hva jeg kan se) den eneste som brukte Twitter til å fortelle og dele med sine følgere at han skulle forelese og delta på #MobileTrender. Jeg skal ikke spekulere i eventuelle sammenhenger i dette tilfellet, men det fikk meg til å ønske å sjekke ut nærmere hvordan sosiale medier ble brukt av både arrangør, sponsorer og utstillere.

Sosiale medier er vel en mobil trend?

Nå var som sagt ikke jeg tilstede under MobileTrender 2012, men under samme arrangementet i 2011 var det kun en aktør som nevnte sosiale medier i sammenheng med mobile trender, og det var Microsoft under sin lansering av Windows Phone. Ellers var det helt stille fra både utstillere og foredragsholdere. På Twitter var det også forholdsvis stille – av de nesten 700 tilstede var/er det altså veldig få som bruker sosiale medier – og i dette tilfellet – Twitter som en kanal for å delta, dele og kommunisere. I 2011 var det kun 2% som tvitret underveis i konferansen, i 2012 så det nesten ut til å være enda færre. Via Twitter-verktøyet friendfeed fant jeg kontakter som tvitret under konferansen med bruk av #mobiletrender-hashtagen:

Gaute delte i tillegg til veldig mye på Twitter under selve konferansen en glimrende oppsummering via Mobizmag hvor han er en fast bidragsyter.

Facebook – Twitter – LinkedIn og Google+

Nå er det ikke min intensjon å henge ut noen av selskapene som deltok på konferansen, derfor vil jeg heller ikke lage en oversikt over hvordan de forskjellige selskapene har brukt (eller ikke brukt) sosiale medier selv som en del av sin markedsmiks. Kanskje mest av alt fordi svært få har gjort noe som helst – til min store overraskelse. Ikke før, underveis eller etterpå har noen av de fire største sosiale nettverkene blitt brukt til å maksimere ROI gjennom å dele, fortelle, markedsføre, profilere, engasjere, kommentere, kommunisere eller informere (for å nevne noen).

Det er som om den norske mobilbransjen rett og slett har glemt en av de aller største trendene på mobil – sosiale medier? Ja, mobil i seg selv er en trend, skyen er en mobil trend, BYOD er en  viktig mobil trend som først og fremst er drevet frem av at menneskene har blitt raskere til å ta i bruk ny innovasjon enn selskapene selv, og sikkerhet er også en mobil trend. Det er også sosiale medier. Derfor er det overraskende at den norske mobilbransjen i så liten grad snakker om sosiale medier som en trend, ei heller bruker sosiale medier som et virkemiddel til å nå ut til sine målgrupper?

Status Quo

Siden de fleste som deltok på mobile trender arrangementet muligens plasserer seg selv i B2B-kategorien hva gjelder deres forretningsmodell (med unntak av feks Telenor, HTC og et par andre aktører) så derfor måtte jeg også sjekke ut hvordan det stod til med LinkedIn – og med tanke på den veksten vi har sett i forhold til personer og bedrifters økende bruk av Google+ så tok jeg også med disse to nettverkene i min «undersøkelse»:
  • 58% av de nevnte bedriftene har egen bedriftsside på LinkedIn, men ingen av disse markedsførte sin deltagelse på arrangementet. Arrangøren selv hadde laget et eget event av mobile trender i 2011, men dette var ikke gjentatt i år. Det kan selvsagt ha en sammenheng med at det var kun 3 av omtrent 700 deltagere i fjor som hadde «meldt seg på» via LinkedIn-eventet.
  • 53% av deltager-bedriftene har opprettet sin egen Google+ side, men igjen var det ingen  av disse som hadde markedsført arrangementet sitt her. Det bør også legges til at flere av aktørene kun hadde globale Google+-sider å vise til, og at antall poster på samtlige Google+-sider var svært få, om noen i det hele tatt.

Under konferansen i fjor fant jeg ett bilde fra konferansen på Instagram som hadde blitt hashtaget med #mobiletrender. I år var det derimot ingen.

Konklusjon?

Jeg synes det er vanskelig å konkludere noe som helst egentlig. Enten vet den norske IKT- og mobilbransjen noe vi andre ikke vet – at sosiale medier ikke er viktig som kanal og plattform for å ha kontakt og dialog med sine målgrupper, eller så glemte bare veldig mange å tenke på sosiale medier i denne omgangen. Facebook var mest brukt, men etter hva jeg kan se var det kun for å fortelle om at man var på konferansen, tilsynelatende var det ingen som brukte noen sosiale nettverk til å markedsføre konferansen i forkant, ei heller å fortelle om konferansen i ettertid – ved feks å vise til foredraget og YouTube-videoen.

Det er også fristende å legge til at det var kun en av de norske aktørene på mobile konferanser som hadde tilpasset sin egen hjemmeside til en mobil nettside, og Samsung Norge sin mobile nettside er til gjengjeld også veldig fin.

Har du lyst til å se gjennom presentasjonene og se på foredragene fra konferansen ligger de fleste av de ute på hjemmesiden deres.

Hva tror du om sosiale medier og mobile trender? Er ikke sosiale medier en del av de mobile trendene her på berget?

Er ikke sosiale medier en trend i den norske mobilbransjen?

Bilde: FreeDigitalPhotos.net