fbpx

Er alt lov på Facebook nå, Fanbooster?

Facebook har endret reglene for kampanjer og konkurranser – nå trenger man ikke lenger enn app, men det betyr ikke at alt er lov!

Tirsdag 27 august kunne vi lese at Facebook hadde endret reglene for hvordan virksomheter og bedrifter kan kjøre kampanjer og konkurranser. Mens man tidligere måtte kjøre konkurranser via en egen app, kan man fortsatt gjøre det, men det er ikke lenger et krav. Derimot er det langt fra alt som er lovlig. De tradisjonelle – og ulovlige «Lik & Del«-konkurransene er fortsatt ikke tillatt – heldigvis. På blogger, Twitter og i diverse Facebook-grupper har de nye reglene blitt flittig diskutert, og selv om det tilsynelantende virker «klokkerent» i forhold til hva som er lov, og ikke – tok jeg like godt kontakt med Geir Sand Nilsen fra Fanbooster for å høre med han om disse endringene.

Nå trenger man ikke lenger en app for å kjøre konkurranse. Kriterier for å delta inkluderer blant annet deltagelse i form av en spørreundersøkelse, at man liker en side eller en post, eller at man kommenterer. Facebook skriver på sin side at dette er godt nytt for mindre selskaper, men er det det – og er det eventuelt like godt nytt for de som bruker Facebook?

Vi tror at flere selskaper vil gjøre flere ting. Mange vil bruke lav-terskel-tjenester som enten er gratis eller rimelige. Det er også naturlig å anta det er hensikten til Facebook – de ønsker at flere merkevarer skal kjøre flere kampanjer.

Det er allerede i dag mange som klager over mengden av SPAM og kampanjer som ikke gjør noe annet enn å tigge etter likes, tror du ikke de nye og enklere reglene vil øke mengden av SPAM og på den måten motivere flere til å slutte å bruke Facebook?

Etter hvert som det har kommet til flere selskaper som driver med salg, kundeservice, markedsføring med mer, vil det bli naturlig nok bli større kamp om oppmerksomheten. Det øker også risikoen for SPAM. Heldigvis har Facebook ekstremt gode algoritmer som sørger for at det beste innholdet blir mest synlig, og med det beste innholdet så tenker jeg på det innholdet Facebook-brukere engasjerer seg i. Vi tror oppriktig på at å hjelpe andre, skille seg ut og opptre redelig fortsatt vil skape best effekt. Som i alle andre sammenhenger vil det alltid være noen som vil spamme, det er ikke til å komme unna, verken på Facebook eller i andre sammenhenger.

Facebook er kanskje gratis å ta i bruk, men er på ingen måter gratis å bruke. I kampen mot «alle de andre» vil det kreve både mer tid, flere ressurser og økte markedsmidler for å oppnå den oppmerksomhet virksomheter og bedrifter søker etter. I samtaler med bedrifter i dag opplever jeg at de fleste fortsatt undervurderer ressursene som trengs for å oppnå ønsket oppmerksomhet, og dernest de ressursene som kreves for å følge opp engasjementet når man først har oppnådd det. Sanntidsmåling, god innsikt og analyseverktøy finnes det mange av, men i følge IDC er det for eksempel kun 24 prosent av bedriftene som har en Facebook-side i dag som overvåker, måler og analyserer. Hva tenker du om det? 

Slik vi ser det er det en økende trend at  flere og flere selskaper ønsker å gjøre mer ut av sin innsats på Facebook. Samtidig øker også behovet for å forstå at det de gjør gir den effekten de søker. Det er derfor stor sannsynlighet for at behovet for verktøy som hjelper merkevaren å treffe riktig og skille seg ut vil øke i tden fremover. Det finnes en rekke verktøy der ute i dag og det vil sannsynligvis komme flere til i tiden som kommer som skal hjelpe med akkurat denne utfordringen.

Med det nye regelverket vil det som sagt ikke være pålagt å bruke egne apper til å kjøre kampanjer og konkurranser. Kommer nå plutselig alle konkurranser til å se like ut, rett på Facebook-veggen og uten en app?
Som alltid, når du vil lykkes må du lage kampanjer som skiller seg ut fra alle andre kampanjer. Skill deg ut og skap en historie som spres har alltid vært og vil alltid våre en vinneroppskrift. Det er en fare for at alle kaster seg over denne nye muligheten fra Facebook og lager lignende kampanjer, men da er det også en overhengende fare for at alle blir oppfattet like.
Hva er deres anbefaling til kunder i dag, teste det ut, eller fortsette som før?
Vår klare oppfattelse av dette er at det bør testes ut. Som alt annet. Brukeradferden på Facebook skiller seg såpass mye ut fra Facebook-side til -side at det er først og fremst egne erfaringer som bør sette føringene for kommende kampanjer. Test ut løsningen, men vær påpasselig på å måle resultetene og vær kritisk til hva som skaper effekt. Dersom du ikke vet hva du skal måle og hvordan du skal gjøre det …tenk igjen. Ikke glem at dette kun er en justering fra Facebook, det er fortsatt det samme spillet om å skape de riktige historiene. Og forresten – vi i Fanbooster har definert «Gjøre ikke noe på Facebook» som vår største konkurrent. Dette vil åpenbart sørge for at flere gjør noe. Det er vi meget fornøyd med :)
Aktuelt: Sjekk ut hvor god Facebook-side du har med gratisverktøyet PageAlyzer fra Fanbooster
Disclaimer: Fanbooster er annonsør på HansPetter.info, men har ikke bestilt eller betalt dette intervjuet!