Slik kjører du lovlige Facebook-konkurranser

4. mars 2011 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Nye regler gjør det enda enklere å være innenfor lovverket til Facebook & Norge

NB: Oppdatert etter nye Facebook-regler fra 11. mai 2011. Les også siste oppdatering i intervjuet med Fanbooster, for fra 28. august 2013 ble det lov å kjøre konkurranser rett på veggen, basert på kommentarer, likes, med mer. 

Det er mange som har kjørt ulovlige Facebook-konkurranser, og de fleste har (heldigvis) kommet unna med det. I verste fall blir Facebook-siden din stengt og slettet, men enn så lenge har de fleste fått en vennlig melding om å avslutte konkurransen og lære seg hvordan reglene til Facebook fungerer når det kommer til hvordan man kjører konkurranser.

Amerikansk advokat-tekst er ikke alltid enkelt å forstå

Sjekk ut Facebook sin egen side som omfatter deres Promotion Guidelines!

I korte trekk kan dere forholde dere til følgende VELDIG enkle regel:

Det er IKKE lov til å kjøre NOEN form for konkurranse eller premiering direkte på Facebook-veggen. Derimot har de nye endringene ført til at du nå HAR lov til å fortelle dine medlemmer HVA som har blitt vunnet – direkte på veggen. Navnet på vinneren kan nevnes på veggen, men vinneren må ikke kontaktes for å informeres om at vedkommende har vunnet via Facebook meldinger, chat, etc, men på egen blogg, hjemmeside, mail, tredjeparts applikasjon eller på andre måter..

ALLE former for konkurranser MÅ kjøres via tredjepart-apps som er integrert på Facebook siden. Alternativt kan du MARKEDSFØRE en konkurranse direkte på veggen og kjøre den via egen blogg eller hjemmeside, og som sagt IKKE DIREKTE PÅ FACEBOOK VEGGEN DIN!

Strengt & Enkelt

Thats it – så enkelt er det! Ingen form for konkurranse, premiering, kåring eller noe som helst som kan minne om en konkurranse er lov å kjøre direkte på veggen! Hos Facebook så blir en promotion definert som en «Sweepstake«, «Contest» eller en «Competition» – og Facebook oppsummerer disse definisjonene slik på sin egen side:

 • A “sweepstakes” is a promotion that includes a prize and a winner selected on the basis of chance.
 • A “contest” or “competition” is a promotion that includes a prize and a winner determined on the basis of skill (i.e., through judging based on specific criteria).

Du kan nå kjøre en sweepstake i Norge hvor en tilfeldig deltager vinner – en sweepstake som feks kun er tilgjengelig for de som «Liker» siden din. Alt som har med konkurranse, sweekstake og andre kampanjer å gjøre MÅ kjøres via en tredjeparts applikasjon.Årsaken er egentlig veldig enkel – Facebook vil ikke havne i en situasjon hvor de står i midten i en krangel!

Enklere regler, enklere å kjøre lovlig!

Tidligere var det heller ikke lov – i Norge – å kjøre såkalte Sweepstakes hvor man trakk en vilkårlig vinner basert utelukkende på medlemsskap, men det er det også endret på nå. Facebook har gjort reglene noe enklere å forholde seg til – INGEN konkurranse direkte på Facebook, men via tredjeparts, annonsering av hva som har blitt vunnet er nå lov å kjøre ut direkte på veggen, og utover det blir du selv holdt ansvarlig for å holde deg innenfor norske regler i forhold til den kampanje eller konkurranse du kjører!

Her er 10 forslag på tredjepart apps for å kjøre en kampanje eller konkurranse på Facebook:

Jeg har tidligere skrevet omAppBistro som er en App Store for Facebook apps – her kan du finne et vell av apps som kan forbedre og utvide din Facebook side slik at den ikke bare skiller seg ut, men gir dine medlemmer det de er ute etter – eksklusive nyheter, tilbud, informasjon, video – en opplevelse de ellers ikke ville fått om de kun besøkte hjemmesiden din! Les også tidligere bloggpost om forskjellene mellom hva som tilbys og hva vi vil ha – apps til Facebook vil kunne tette dette «hullet«.

Konklusjon:

Konkurranser MÅ og SKAL kjøres UTENFOR Facebook veggen – dermed basta 🙂

Det finnes derimot et lite smutthull – som alltid – du VIL få lov til å gjøre mer som du vil hvis du er villig til å betale for det…minimum 10,000 dollar krever Facebook for å kjøre en «Lik oss for å vinne en premie» …cash is king!

photo credit: mkhmarketing via photopin cc

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Hei!
  Jeg lurer på om noen vet om det er lov til å linke til en konkurranse på hjemmeside (eller andre steder) fra FB?

  1. Hei Cath,

   Det er helt lovlig – som sagt så handler reglene mer eller mindre kun om at du ikke får lov til å basere en konkurranse på det å LIKE eller DELE som kriterier.

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 2. Er dette lovelig gjennom en tredjeparts app?

  STEG 1:

  LIK siden vår

  STEG 2:
  Del Dette inlegget (link)

  STEG 3:
  Fyll in «kontaktskjemaet»

  1. Hei Ano,

   Ja, det er lov å anbefale folk å både like og dele, men det er IKKE lov å la det være grunnlaget eller kriteriene for å vinne noe 🙂

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 3. Takk for et informativt innlegg Hans-Petter. Spennende å se at flere og flere i Norden viser interesse for, og tar i bruk konkurranser for å promotere deres virksomhet.

  Wishpond, et Kanadisk firma som lager markedsføringsapplikasjoner for Sosiale Medier, blogger og websider, har akkurat lansert en Norsk webside for virksomheter i Norge. Tenkte det kunne være av interesse for flere her. Wishpond tilbyr 2 ukers prøvetid, enkelt oppsett av applikasjoner og god kundeservice.

  Sjekk ut http://www.wishpond.com!

 4. Hei alle sammen!
  Jeg har store vansker for og faktisk forstå alle disse reglene. Så jeg skal snakke rett ut hva jeg har lyst til.

  Jeg har 2 stk premier jeg rett og slett ønsker og gi ut fordi jeg ønsker at folk skal synes at denne siden har mye og by på.

  KAN jeg slippe unna her med noe mer gjennomtent formulering?

  Alternativ 1:

  f.eks på facebook siden min. Kan jeg skrive :

  Vi ønsker og gi bort 2 stk produkter av (eksempel) helt gratis til en av våre følgere på førstkommende fredag (1 uke frem i tid)

  Her mener jeg at jeg ikke har nevnt noe om direkte markedsføring for en konkurranse, men rett og slett delt at vi vil gjøre en kul ting, samt at jeg gir et lite hint om at her kan det være smart og følge oss. Ber ingen om og dele eller like noe som helst.

  jeg ønsker ikke og bruke apps fordi jeg rett og slett for ikke nok info om akkurat det jeg er ute etter på den måten jeg vil, og jeg må bruke private penger.

  alternativ 2: Kan jeg skrive en status med bilde av produktet : «vi gir bort en stk (eksempel) helt gratis! klikk den inn på http://www.eksempel.no» og legg igjen navn og epost nummer i et felt som kommer inn på mail til oss?

  nederst på siden kan det stå I TILLEGG i et eget felt : Husk og lik oss på facebook med vedlagt link.

  Noen som vet?

  1. Hei,

   Beklager sent svar.

   Har du et par premier du ønsker å gi bort – uten at Facebook sine basistjenester er lagt til grunn for hvem det er som vinner, så kan du det. Du kan også gi bort premier til de som Liker siden din, så lenge det (a) ikke er forhåndsannonsert og (b) ikke har blitt en gjengs greie at du gir bort premier hver gang du når feks 500 nye Likere etc..

   I forhold til å bruke apps så vil jeg uansett anbefale det – ta en kikk på https://ifrapp.com feks – norsk utviklet – og veldig enkelt å bruke. I tillegg koster en app kun 15 USD per mnd, så ingenting å bli blakk av, i tillegg til at konkurranser og premier vil fungere mye mer effektivt og se bedre ut.

   I forhold til det siste du skriver så er svaret ja – du må gjerne linke på Facebook til en konkurranse du kjører på eget nettsted, og folk må gjerne bli «motivert» til å Like Facebook-siden din, så lenge det ikke er Likingen som er utslagsgivende for å vinne premier – da må du inn med Facebook-apps for å holde deg innenfor.

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 5. Det er jo tillatt å kreve at man må like siden for å være med i en aktuell konkurranse, men sies det noe om hvordan dette må foregå?

  Må det skje via en app hvor man må klikke «liker» for å kunne se konkurransen, eller kan man bare kreve av de liker siden, men at det ikke er noe krav til hvordan «likingen» foregår?

 6. Hei!
  Hvilken applikasjon passer best til å lage multiple choice-konkurranser? Som f. eks denne: https://www.facebook.com/vvskupp.no/app_282063451893799

 7. Hei Hans Petter.Om man lager et nyhetsbrev til kundene sine der man skriver nederst (etter alle nyhetene)  «Lik oss på Facebook og vinn billetter til…..» Er dette lovlig?
  Vi har ikke tenkt til å reklame for det på Facebook.

  1. @vkp90 Dessverre – selv om du ikke flagger konkurransen på Facebook, så bruker du fortsatt de samme basistjenestene som grunnlag for å vinne noe i en konkurranse – og det er det som ikke er lov… å bruke Like, Dele, Kommentere som konkurransegrunnlag.
    
   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 8. Hei
   
  Er det lov å lage en konkurranse med premie på nettsiden sin. Også poste den på facebook siden.?
   
  Konkurransen er så enkel som å like siden på facebook. Også når vi når x antall «likes» så trekkes premien til en tilfeldig «fan».

 9. Hei. Har hørt det ikke er lov å oppgi priser på produkter på facebook, kun legge ut bilder og henvise til egen nettside..finner ikke noe om dette ? om det stemmer eller ikke…De fleste butikker med facebookside oppgir priser hele tiden…..?

 10. Hva med konkurranser der man f.eks. legger ut spor i poster eller bilder på FB-veggen, og ber folk sende svar på epost? Er dette lovlig, eller må man ha alt dette i en app også?

 11. Hei

  Så McDonalds Annonse igår. Meld på 6 pesoner så fort så mulig å vinnende laget vinner noe.

  Hvordan lager man en slik annonse/konkurranse.

  Har klødd meg selv i hodeti hele dag, vanskelig å finne info om dette.

  Noen som kan gi meg et hint hvor jeg kan starte?

  Mvh

  Stefan L

 12. Hei!

  Fortsatt litt forvirret.

  Hvordan stiller det seg for feks Adecco som delte ut påskeegg til de to første som dukket opp på kontoret deres i Oslo(kommunisert kun på FB) – og la ut bilde av de to «vinnerene» på FB i etterkant?

  Gjennomfører lignende «aksjon» på egne facebooksider(effect bemanning), men ønsker ikke å få siden stengt!

  Håper på snarlig tilbakemelding – på forhånd takk!

  mvh

  Sverre Andreas Weldingh

 13. Kan man kunngjøre vinnerne på veggen ?

  Tenker kjøre konkurransene via SMS og så kunngjøre de på veggen vår.

  Overhodet ikke noe kåring av vinnere som er lov på Facebook ?

  1. Hei,

   Du har flaks, reglene er endret nå – og jeg skal oppdatere denne artikkelen her – for nå er det faktisk lov til å annonsere vinnere rett på veggen 🙂

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 14. Hei. Du snakker om trdjeparts apps. Kan dette f.eks være en FBML app? Tidligere kodeet jeg en konkurranse i FBML, der brukern måtte ha trykke på «like» for å se innholdet i konkurransen(dette var inne i FBML appen). Jeg fikk medlding om at denne konkurransen var ulovlig og hadde brutt med reglene til facebook. Så vidt jeg vet brukte jeg ikke veggen til å promotere denne konkurransen.
  Så det jeg lurer på: «Er FBML app’s å regne som trdjepart?

 15. Hei Hans Petter!

  Mener å ha lest at man ikke kunne gjøre som du sier her: «Alternativt kan du MARKEDSFØRE en konkurranse direkte på veggen og kjøre den via egen blogg eller hjemmeside, og som sagt IKKE DIREKTE PÅ FACEBOOK VEGGEN DIN!»

  Mulig jeg tar feil. Men står dette noen plass?

  Ps: Tursen takk for en super side 😀

  1. Ja, det står helt og klart tydelig at man kan markedsføre en konkurranse – så lenge den IKKE blir kjørt på veggen, feks å kunne skrive:
   – Klikk her for å delta på en konkurranse, eller
   – 20% rabatt på xxx vare – klikk her…

   Tusen takk forøvrig for positiv tilbakemelding / Hans-Petter

 16. Hei! Håper du da kan svare på dette:

  Kan jeg lage en app som består av en hjemmeside med info om konkurransen, samt en av facebook sine kommentarfelter slik at folk kan kommentere.

  Jeg ber da, via denne tredjeparts-appen, folk om å dele siden vår med venner, for å komme tilbake til appen og skrive «delt» i overnevnte kommentarfelt.

  Alt foregår innenfor en tredjeparts applikasjon.

  Er dette lov?

  1. Så lenge alt foregår innenfor 3dje-part appen – samt at man selvsagt er innenfor lovens regler i feks Norge – se kommentar fra Beate Sørum vedr feks Sweepstakes..

   /HP

  2. Nei, det kan du ikke. Siden konkurranselementet her fortsatt består av en av facebooks egne funksjoner (i dette tilfellet «del»), så bryter konkurransen din fortsatt med innholdet i promotion guidelines. Dersom du trekker en av disse som har delt som vinner, så er det også en sweepstakes som heller ikke er lov. Vervekonkurranser er rett og slett ikke lov – uansett hvordan du gjør det:)

   1. Jeg har brukt EasyPromos et par ganger, og i denne tredje-parts appen så kan du krysse av for å ha et krav for å delta at vedkommende «Liker» – så det skal faktisk være lov. Derimot så er jeg enig med deg ift til det her med å dele – her må evnt delingen foregå utenfor Facebook – feks via Twitter eller andre kanaler (blogg, etc)… Nå gjør du meg usikker her 🙂

    1. Ah, ja akkurat den regelen er skikkelig legaleze – lett å bli forvirret av;) Greia er at du kan skjule konkurransen for de som ikke liker siden – og dermed MÅ man like for å kunne delta. Sånn sett er det lov. Men det å like kan ikke _i seg selv_ være konkurransebidraget / deltakelsen, det må være et annet bidrag også.

     1. Nå er jo sweepstakes lov i Norge – så lenge det ikke kreves at man kjøper noe…da kan kravet – gitt at man bruker en 3dje part app – være at man kun Liker for å være med i trekningen.

 17. Godt oppsummert:)

  Viktig å presisere dog; selv om du kjører konkurransen i en tredjepartsapp (eller på egne nettsider som deretter promotoeres på facebook), så må konkurransen fortsatt følge promotion guidelines. Bl.a. står det der at tilfeldig trekning (sweepstakes) ikke lov så lenge konkurransen er åpen for folk bosatt i bl.a. Norge. Du må altså alltid ha et kvalifiserings-element i konkurransen her til lands:)

  Stor fan av alle som sprer disse reglene, irriterer meg grønn over all facebook-spamen:)

  1. Takk for tillegg – siste punktet var jeg ikke klar over selv 🙂

   Skal ikke være enkelt – og da spør jeg deg tilbake – kan kvalifiseringselementet være så enkelt som at man krever feks at man «Liker», evnt kun legger igjen mail adressen, eller må det være i form av at man svarer på noe, eller submitter et bilde eller lignende?

   Alt som kan bidra med «send til dine venner» etc… kampanjer – for det er UTROLIG mange som fortsatt driver hardt med disse vervekampanjene…

   1. Nei, man kan ikke bruke facebooks egne funksjoner (like, del, kommenter, last opp, fotoalbum, fan osv) i konkurransen i det hele tatt. Dvs. at hvis du f.eks vil ha en fotokonkurranse, må all opplasting skje i tredjepartsappen, du kan ikke bruke den innebygde fotofunksjonen. Og kvalifisering betyr vel i grunn at vinneren IKKE kan være tilfeldig (ikke tilfeldig blant alle som har [insert handling her] ), men må kåres på bakgrunn av f.eks beste svar, fineste bilde, etc etc. Dette skyldes at den norske markedsføringsloven tidligere ikke tillot tilfeldig trekning. Det er imidlertid endret i loven, men amerikanske facebook ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om å få fortgang i å endre promotion guidelines til fordel for oss nordmenn;)

    Jeg har tatt til å bruke «report page as scam»-knappen for å få bukt med alle disse, forhåpentligvis blir mange nok sider stengt etterhvert til at folk lærer..

    1. Hei Beate,

     Jeg håper ikke du har helt rett her. Jeg tror ikke det er så strengt at man må legge opp til en konkurranse der noen kan prestere «best». Tror det holder at man «presterer» (ved f.eks. å svare korrekt på et spm.), og at man kan trekke en vinner blant de som har «prestert». Spurte «he who must not be named» alias Bombemannen alias Mr. Facebook Norge om en konkret konkurranse som jeg la opp slik, og fikk den godkjent.

     Hva tror du?

     Følg med på Facebooksiden vår de neste par dagene, så får dere et eksempel på en konkurranse (arrangeres på lillevinkelsko.no, markedsføres på FB) som jeg mener overholder alle regler, og inkluderer et slikt obligatorisk «hjernedødt» spørsmål. Deltakelse krever at man liker oss på Facebook, en deilig mulighet som nå ligger inne i FB promo. guidel.

     Mvh Marte

     1. Beate refererer til norske regler ift sweepstakes – ikke Facebook reglene – det er ikke lett å holde tunga rett i munnen 🙂

      I så måte har jeg også kjørt ulovlige kampanjer ved at jeg har brukt Easy Promos, hvor kravet har vært å «like» Facebook-siden, og utover det har man måtte legge igjen email adressen for å bli trukket ut som en vinner…. det er ikke enkelt, og jeg har bedt Sofaprat-gjengen om å ta opp dette som et tema – om gjerne invitere Petter Høie fra Facebook for å redegjøre for disse reglene.

      Pågår akkurat nå vervekampanje på Facebook-veggen til Komplett.no som jeg mener er helt ulovlig, men som Komplett selv mener er i gråsonen – hva mener dere?

     2. Og etter å ha tatt en sjekk med Mr. Facebook så fant jeg ut at det kun er via «broken glass» e.l. på Facebooksiden at man kan kreve at folk liker siden for å delta i en konkurranse. Det kriteriet er derfor droppet. Vi bikker 30 000 tilhengere om noen minutter, så jeg kan godt linke til konkurransen herfra nå. Denne er altså helt lovlig ift. FB promotion guidelines: https://lillevinkelsko.no/facebookfeiring

      Mvh Marte

    2. Jeg tror du referer til gamle regler. Tidligere var det et krav at man måtte kvalifisere ved å komme med et slagord eller et dikt, eller noe annet tjafs. Så vidt meg bekjent har man nå firet på reglene, og man kan trekke tilfeldige vinnere ut fra de som deltar.

     Det er sikkert noen som har link til reglene 🙂

     … og der ser jeg at dette ble diskutert i mars. Jaja 😉

     1. Nå er SweepStakes lov ja – det som fortsatt står ved lag, og der hvor de fleste fortsatt bommer i dag, er at man MÅ kjøre konkurranser via 3dje-parts apps og aldri direkte på veggen – ei heller annonsere vinneren på veggen 🙂

      /Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg