fbpx

En enorm økning i cyberangrep under COVID-19

«I et samfunn der behovet for å føle seg informert er ekstremt stort, gir det cyberkriminelle en massiv plattform av intetanende ofre», skriver Francois Mouton, førstelektor i cyber security.

Cyberkriminelle utnytter vår frykt

Koronakrisen får frem det beste hos så mange enkeltmennesker, lokalsamfunn og bedrifter i kampen mot COVID-19. Samtidig utnytter cyberkriminelle menneskers frykt og behov for informasjon til det fulle. Vi har sett det under tidligere kriser, og er nå vitne til det samme. Han har nylig forsket på den enorme økningen av cyberangrep under COVID-19. Hele forskningsartikkelen kan du lese her.

 

– Samfunnet står ovenfor en av de verste pandemiene i dette århundret. I løpet av disse tider er cybersikkerhet enda viktigere, ettersom omstendighetene utnyttes til det fulle av hackerne, sier Francois Mouton, førstelektor i cyber security hos Noroff.

 

Utnytter situasjonen

Cyberkriminelle slår til når folk er følelsesmessig utsatt, slik vi ser er tilfellet akkurat nå. I løpet av en krisetid ønsker folk en form for komfort, og phising-e-postene og ondsinnede nettsteder har en tendens til å gi dette til folk, ved å maskere seg som «trygt og gunstig» materiale.

Det har blant annet blitt avslørt at hackere lanserte et falskt nettsted, med oversikt over spredningen av COVID-19, som var en etterligning etter kartet John Hopkins University publiserte. De kriminelle laget sin egen «falske» versjon, som gav de kriminelle tilgang til brukernes systemer.

Francois spår at angrepene vil fortsette å utvikle seg sammen med utviklingen av pandemien. I forskningsartikkelen antyder han at vi snart vil se omdsinnede nettsider, falske nyheter og phising-forsøk som fokuserer på at «COVID-19 testene dine har ankommet» og «Endelig har ditt gratis COVID-19 testsenter åpnet, klikk her for å bestille».

 

– Cyberangrepene er fremdeles de samme som vi hadde før pandemien. Den eneste forskjellen nå er at mennesker er i en økt emosjonell tilstand, og i sin tur gjør dette dem betydelig mer utsatt for å bli bytte for angrep, legger Francois Mouton til.

 

koronakrise

* Falskt nettsted: En etterligning etter kartet John Hopkins University publiserte. Foto: Skjermdump

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Individet er det svakeste punkt

De siste ukene har de fleste organisasjoner bedt arbeidsstokken deres om å jobbe hjemmefra om mulig. Flere land, som Italia og Spania, har gått i full «lockdown» og tvunget folk til å holde seg innendørs. Dette gjør at folk blir helt avhengige av teknologi for både kommunikasjon, nyheter, underholdning og sosial interaksjon. De ansatte som jobber hjemmefra er ikke lengre bak organisasjonens brannmurer, men bak sin egen hjemme-ruter, med begrenset til ingen sikkerhet.

 

– Trenden med å jobbe hjemmefra har blitt et stort smertepunkt for organisasjonene. Wi-Fi-nettverk hjemme er generelt enkle mål for hackerne, sammenlignet med sikrere internettinfrastrukturer på kontorer, legger han til.

 

Utdanning er kjernen når det kommer til dette problemet. Individet er det svakeste punktet i en hvilken som helst organisasjon. De ansatte må få opplæring i hvordan de kan være cybervåken i sine egne personlige liv. En ansatt som vet hvordan man skal være trygg hjemme, vil alltid anvende de samme prinsippene i organisasjonen.

 

– Det er en massiv tilstrømning av cyberangrep som blir lansert daglig nå. Noe må gjøres, men det kan allerede være for sent. Som mange artikler har nevnt tidligere, er utdanning nøkkelen. Cyber security-årvåkenhet mangler fremdeles massivt i allmennheten, avslutter Francois Mouton.

 

Bilde: Clint Patterson via Unsplash