
«Influensere er grunnen til at mange har jobb»: En forenkling eller en realitet?
Det er kanskje ikke så overraskende (lenger), at godt innhold – redaksjonelt som kommersielt – har en høyere effekt sammenlignet med tradisjonell reklame. Nielsen publiserte i slutten av juli 2016 resultatet fra en undersøkelse hvor forbrukere hadde blitt eksponert for mer enn 100 forskjellige markedsføringsbudskap. Budskapene ble presentert i form av reklamebaserte videoer som dukket opp i forkant av det innholdet brukeren skulle se eller lese, og egenprodusert innhold – også kjent som branded content.
Norske Medialounge beskriver branded content som innhold, ofte med redaksjonelt preg, skrevet av eller sterkt påvirket av avsenderen av budskapet (merkevarepublisisten). Egenprodusert innhold er gjerne en del av innholdsmarkedsføringen, og er en økende trend i merkevarens kamp om engasjement og kontakt med sitt respektive publikum.
Undersøkelsen fra Nielsen kunne avdekke at egenprodusert innhold påvirker mottageren i mer positiv forstand, enn hva tilfellet er for reklame som dukker opp før, underveis og etter det innholdet du ønsket å se – ofte omtalt som pre-rolls, som vi er vandt med å se i forkant av online-videoer hos TV 2 og VG, for å nevne to eksempler.
Foruten forskjellene vi ser fra skissen over, avdekket også Nielsen flere andre viktige faktorer som merkevarer bør ta hensyn til når de skal utarbeide nytt innhold:
For mediehusene (som for eksempel TV 2 og VG som nevnt tidligere) er det en god trøst at undersøkelsen avdekket viktigheten av hvor innholdet ble publisert. Merkevarer som publiserte innholdet deres i samarbeid med en publisist / mediehus opplevde i gjennomsnitt 50% høyere merkevareløft, sammenlignet med merkevarer som publiserte innholdet i egne kanaler. Samarbeidet med publisistene ga merkevarene tilgang til eksisterende kjente personligheter og et lojalt publikum hvor tillit allerede var etablert, heter det fra Nielsen.