fbpx
cybertrusler

E-post-angrep økte med over 30 prosent i 2020. Pandemien får mye av skylden

Ny rapport fra Trend Micro avslører en dramatisk økning av cyberangrep via e-post i 2020. De fleste angrep spilte på brukernes frykt for Covid-19.

I Cloud App Security-rapporten for 2020, kommer frem at Trend Micro blokkerte hele 16,7 millioner e-posttrusler av høy risiko. Angrep som hadde klart å bryte seg forbi e-post-leverandørenes filtre. Det høye volumet av e-posttrusler som Trend Micro blokkerte i 2020, tilsvarer en økning på nesten en tredjedel (32 prosent) sammenlignet med 2019.

«Det enkle er ofte det beste»

Selv om de cyberkriminelle har begynt å bruke mer komplekse metoder for å utføre sine angrep mot skytjenester, er det fortsatt de enkleste metodene som er de mest populære og her er det spesielt nettfiske (phishing) og skadelige programmer via e-post som har økt dramatisk i løpet av året som gikk.

cyberangrep

Det er ingen tvil om at konsekvensen av at mange virksomheter måtte sende sine ansatte hjem for å jobbe som følge av pandemien, har ført til en kraftig vekst av cybertrusler og cyberangrep som har vært rettet mot det som ofte oppfattes som det svakeste ledd, nemlig de ansatte. Ansatte som har jobbet hjemme har blitt et lettere bytte for utspekulerte kriminelle som har utnyttet frykten for Covid-19, sier kommunikasjonssjef i Trend Micro Norge, Karianne Myrvold.

Rapporten er basert på statistikk som er hentet ut av Trend Micros Cloud App Security (CAS), som er en API-basert løsning som gir ekstra e-post-beskyttelse for Microsoft Exchange Online, Google sin Gmail-løsning og en rekke andre e-post-tjenester.

Trend Micro sin Cloud App Security-løsning har vært uunnværlig i så måte ved å gi ekstra beskyttelse mot e-posttjenester i skyen, hvor hver og en av de nesten 17 millioner forsøk på angrep som ble blokkert, potensielt kunne ført til svindel, datatyveri eller kapring av datamaskiner, forklarer Myrvold.

 

Direktørsvindel ikke like populært

Rapporten viser at antall forsøk på såkalt direktørsvindel har gått noe ned. Det kan blant annet skyldes at de cyberkriminelle har blitt smartere og har valgt å målrette sine angrep i større grad mot de ansatte som har vært mer utsatt for angrep fra sitt hjemmekontor.

cyberangrep

Andre avsløringer fra rapporten:

For å forsterke sikkerheten for plattformer som Microsoft 365 og Google Workspace kan Trend Micro Cloud App Security bidra med følgende:

Klikk her for å lese hele Trend Micro Cloud App Security Threat Report 2020.

Bilde: Solen Feyissa via Unsplash