fbpx
DAB

Dropp DAB i bilen

Ettermontering av DAB-radio i bil kan koste dyrt. Mye dyrere enn å oppgradere mobilabonnementet slik at du kan streame «ubegrenset«.

DAB er fortsatt dust. – Endeholdeplassen for radio, mener astrofysiker, fremtidsforsker og forfatter Eirik Newth. Overgangskostnadene fra FM-radio til DAB vil koste over 23 milliarder kroner, og store andeler av disse kostnadene er det hytte-, bil og båt-eierne som vil måtte ta. Men heldigvis finnes det gode og langt rimeligere alternativer til å ettermontere DAB i bilen. Mobilen!

Fortsatt 2 millioner biler uten DAB

I januar 2017 var det over 2 millioner biler som ikke hadde DAB i bilen. Et halvt år senere er det fortsatt 2 millioner biler som mangler DAB. Og nå begynner radio-stasjonene å få dårlig tid om de skal få med seg lytterne. 21. juni stenger NRK FM-sendingene i 4 nye fylker.

Du kan selvsagt kjøpe deg en DAB+-adapter som gir deg DAB- over din FM-radio. Slike adaptere får du for en «slikk og ingenting». Men vær obs på at ikke alle DAB-adaptere er like gode. Forsikringsselskapet Tryg advarer mot enda flere løse «gjenstander» i bilen, og fraråder mot å kjøpe DAB-adapter. Adresseavisen skrev tidligere i år at NAF solgte DAB-adaptere som ikke tok inn trafikk-meldinger.

Ny DAB-radio i bil kan fort koste flere tusen kroner

Om du ikke skulle gå for en DAB-adapter som du monterer selv, men få ettermontert en ny DAB-radio som er integrert i bilen, kan det fort koste dyrt. «Fremtidens» radio-teknologi ser ikke ut som en fremtid når den er hektet på en FM-radio. Ettermontering av DAB-radio til en VW Golf koster ifølge NAF nærmere 12,000 kroner.

For 12,000 kroner kan du derimot få mye datatrafikk. Datatrafikk du kan bruke til å strømme radio over mobilnettet.

Les også: Holder Telenor-Bjørn det han lover, kan du droppe DAB-radioen i bilen (Tønsbergs Blad)

Bruk heller mobilen i bilen til å høre på radio

Det er mange gode argumenter for å droppe både DAB-adapter og en integrert DAB-radio i bilen. For det første er ikke DAB-fremtiden. Radio over internett er den unngåelige retningen. Og radio over internett vil først og fremst konsumeres via mobilen. Nyere biler vil også bli levert med internett integrert. Telenor og Telia har i dag svært god mobildekning på norske veier, og dekningen forbedres og bygges ut i stort tempo. 3G i går. 4G i dag, og 5G (inntil 1000 ganger raskere enn 4G) i morgen.

Les også: Strømming via smarttelefonen er den klart billigste løsningen når de riksdekkende kanalene går over til DAB+ (NAF)

I mellomtiden holder det å bruke mobilen til å strømme radio. I så måte må du belage deg på å bruke datatrafikk av ditt mobilabonnement, men for den jevne nordmann er det ikke snakk om mye data på en gjennomsnittsdag.

1 time med radio-strømming vil bruke mellom 60 og 90 MB med data, avhengig av strømmekvaliteten. I løpet av en måned vil du kanskje bruke mellom 1 og 2 GB med data, gitt at du kjører i gjennomsnitt 1 time hver dag med bilen.

Løsningen vil derfor for mange bli å oppgradere mobilabonnementet til en større datapakke. Har du Telia med 3 GB per måned til 299,-, koster det 100 kroner å oppgradere til 6 GB. For 100 kroner ekstra kan du i din VW Golf høre på radio over mobilen i 10 år før du har betalt like mye ekstra i mobilabonnements-kostnader som å oppgradere til en integrert DAB-radio.

 

Sjekk hvilket mobilabonnement som passer best for deg (Mobilabonnement.no)

 

Rollover og roamingfri

Med «data rollover» fra samtlige av de store mobiloperatørene får du også med deg «overskuddsdata» fra en måned til en annen, og med et roaming-fritt Europa kan du i praksis strømme radio på bilferie i Europa uten at det koster deg «skjorta». Lenge før den tid har du fått internett integrert i bilen din, med kostnadsfri bruk av mobildata. Lenge før den tid har Telia og Telenor erstattet 4G- med 5G-teknologi. Og lenge før den tid tør jeg spå at du kan kjøpe deg et mobilabonnement med ubegrenset data.

DAB

Har du en moderne (smart)telefon i dag (Ifølge TNS Kantar har 9 av 10 nordmenn en smarttelefon) kan du snakke til radioen. Med iPhone benytter du deg av Siri. Har du en Android-telefon er det Googles assistent du beordrer om å sette på en radio-stasjon (eller en podkast). Og om kort tid får du integrerte underholdningen i bilen fra både Apple, Google og Amazon. Ingen «fikling» med verken mobil eller DAB-radio. Kun din egen stemme.

Gratis streaming av musikk fra Telia

Telia er allerede i ferd med å gjøre mobildata gratis. I alle fall musikken. Med «Music Freedom»-abonnementet fra Telia kan du strømme ubegrenset med musikk fra Spotify, Tidal og Beat. Personlig har jeg mobilabonnementet mitt hos Telenor, og med 60 GB med data i måneden for 799 kroner, betaler jeg i praksis mindre enn 1 krone og 50 øre i løpet av en måned for å strømme radio over mobilen i 1 time hver dag.

Jeg er i praksis død og begravet før jeg har betalt like mye for å strømme radio og mobilnettet som det koster å ettermontere DAB-radio i bilen min.

Trafikkmeldinger via mobilen

En av ulempene med dagens trafikkmeldinger over DAB-radioen er at den forstyrrer radio-lyttingen uansett om trafikkmeldingen er aktuell eller ikke for deg. Når jeg legger ut på en lengre tur, bruker jeg alltid GPS-tjenesten til min mobil som heter Waze. Appen holder deg orientert om din tur i sanntid. Waze vil foreslå alternative ruter basert på trafikken. Og ulykker opplever jeg å bli rapportert lenge før trafikkmeldingene dukker opp via radioen.

DAB

På vei hjem søndag 18. juni fra en hyttetur i Østfold gikk det over 15 minutter fra Waze sa i fra om at det var en større bilulykke foran som var årsaken til at trafikken stod stille. Selv etter at vi hadde kjørt forbi ulykkesstedet hadde jeg fortsatt ikke fått melding om ulykken via radioen.

DAB

* Min kone filmet bilulykken på E6

myTuner til laptop og mobil – og i bil

Når jeg sitter hjemme og jobber har jeg ofte radioen på. Via min MacBook Air. Skal jeg høre på radio i bilen, bruker jeg myTuner på mobil. Lyden strømmes via internett og til lydanlegget i bilen via Bluetooth. Fra myTuner har jeg tilgang til over 30,000 radiostasjoner og over 1 million podkaster. Fra myTuner kan jeg lage min egen liste over favoritt-podkaster og radiostasjoner. Gratis med reklame. 33 kroner reklamefritt.

Om kort tid får jeg min nye bil – Tesla Model X. Her er internett integrert. Spotify også. Da blir det mindre strømming via mobil, og mer direkte fra bilen. Inkludert. Selv om bilen er utstyrt med DAB+, blir det minimalt DABing på meg. Jeg liker å høre på det jeg vil. Når jeg vil. Uansett hvor jeg er. Lineær radiolytting – selv over et digitalt nett er ikke fremtiden.

Dropp DAB i bilen. Gå for mobilen.

Mangler du DAB i bilen, så gå heller for mobilen. Mobilen kobler du til radioen din via Bluetooth eller en kabel til AUX-porten. Fra mobilen har du tilgang til GPS, trafikkmeldinger, radio og podkast. Musikk og radio slik du vil ha det. Fremtidens radio er ikke over DAB. Det er over internett. På din mobil i dag. Integrert i bilen i morgen. DAB er tross alt dust. DAB er ikke noe mer enn endestasjonen for radio. Verdens dyreste endestasjon som sådan.

Foto: Unsplash / Sean Stratton