fbpx

DAB er dust! Dermed DABsta

Når «all» annen kommunikasjon går over Internett og IP, er det ikke da litt rart – og litt dustete – at radio må sendes på sitt eget DAB-nett?

Beklager, men det får bli en smule tabloid og dustete overskrift, men det får DAB ta skylden for. Stenging av FM-nettet, og utbygging av et nytt digitalt radionett – DAB – har vært debattert og diskutert i en årrekke. IKT-Norge ved Per Morten Hoff er kritiske. Lokalradioene er kritiske. Forbrukerne er kritiske. ESA er kritiske. Alle, med få unntak er kritiske. De som «hyller» DAB er først og fremst de som har investert i DAB. Og investeringene startet lenge før Internett.

Alt via Internett. Alt på mobil

Når jeg mener «DAB er dust», så er det først og fremst fordi DAB ikke er fremtiden. Internett er fremtiden. Mobilen er fremtiden. Og mobiloperatørene bygger ut sine 4G, 4G+ – og snart 5G-nettverk, mye raskere enn det ser ut til at DAB-gjengen bygger ut sitt nettverk. Om kort tid kommer vi til å ha tilsvarende 4G-dekning, som vi har 2G dekning i dag – og da snakker vi om tilnærmet 100% dekning. Og det er det som er poenget mitt, og grunnen til at DAB er dust; Trenger vi virkelig et eget nett til radio, når vi konsumerer mer og mer av vårt daglige innhold over internett, og over mobilen?

Hør på MediaPuls episode 48 med Berit Svendsen fra Telenor: Mobilen er like viktig som den er selvfølgelig

DAB er ikke engang fortid

Jeg skal ikke nevne kodeker og teknologi når det kommer til DAB eller DAB+. Da kan du lese Lyd & Bilde sin dom over DAB-radioen fra 2014; Derfor suger DAB-lyden. Jeg kunne også nevnt at Sverige har lagt DAB død, eller at halvparten av nordmenn risikerer å bli uten lokalradio. Uansett, DAB er ikke fremtiden. Det er ikke engang fortid. Radiolytting i dag utvikler seg flatt. Vi lytter ikke mer til radio i dag, enn vi gjorde i fjor – eller året før. Vi lytter i snitt 89 minutter på radio daglig. Ett minutt mindre enn i 2014, ifølge TNS Gallup sin årsrapport for radiolytting i 2015. NRK stod for omtrent 65 prosent av radiolyttingen. P4 kom på andre plass med 20 prosent. 85 prosent av radiolyttingen kom med andre ord fra de to aktørene som mest av alt «brenner» for DAB.

De unge hører ikke på radio lenger

Grunnen til min «rant» over DAB er enkel; jeg ser på mine barn og de unge i dag. De lytter ikke lenger på tradisjonell radio, og de kommer ALDRI til å gjøre det – selv om vi får dyrekjøpte DAB! Allerede i 2009 slo leder for barnehørespillene i NRK, Guri Skeie, fast at barn ikke hører på radio lenger. Derfor begynte NRK å satse på Internett for å nå barna.

Hva er det de unge bruker i dag for å konsumere innhold? De bruker smarttelefonen sin. Ni av ti ti-åringer har egen smarttelefon, og smarttelefonen er alt. Tenk på hvor mange produkter som dagens smarttelefon har erstattet – og hva dagens barn, unge, ungdom, og en stadig økende andel av befolkningen bruker smarttelefonen til. Er det en ting vi bruker telefonen minst til, så er det å snakke i den. Smarttelefonen er med oss til alle døgnets tider, for å ta bilder med, filme, høre på radio, se på TV eller film, lese nyheter, som GPS i bilen, eller når vi går til fots. Den blir brukt som kalkulator, lommelykt, kompass, spillkonsoll, klokke, fotoalbum, til å eposte, skrive, kommunisere, chatte, dele, like, handle… Ja til og med til å låse opp døren hjemme eller bilen vår. Mobilen har blitt en sentral komponent i livet vårt. Og kommer til å være det i lang tid fremover også. Det kommer aldri DAB til å bli.

Hvor mange barn ønsker seg en DAB-radio til bursdag?

Hvor realistisk er det egentlig at vi kommer til å legge vekk smarttelefonen, og dra frem DAB-radioen fordi det er DAB? Når vi heller kan lytte på radio via smarttelefonen på Internett? Hvem kjøper en bil i dag fordi det er en fet DAB-radio i bilen…når vi vet at alle biler snart kommer til å bli levert med Internett som standard.

De få gangene jeg hører på radio i bilen, og ungene er med – så svitsjer jeg raskt over på Spotify og Bluetooth når ungene spør om jeg kan spille den siste låta på nytt igjen. Ingen vits å forklare de at det ikke er mulig. Og at det ikke er mulig fordi radiosendingen er lineær. Barn og unge er «on demand». De strømmer det de vil konsumere, når de vil, hvor de vil, og på hvilke enheter de selv ønsker. Rekk opp hånda de som kjenner noen barn som ønsker seg en DAB-radio til bursdagen sin, eller til jul! Rekk opp hånda de som kjenner noen barn som ønsker seg en ny smarttelefon!

Ferdig snakka – DAB er dust. Fremtidens radio er ikke på DAB, den er på Internett!

Dermed DABsta!