«Do you Kahoot»

Den norske quiz-tjenesten Kahoot kobler undervisning og underholdning sammen. Kahoot er gamification på sitt beste, og slik blir du en «kahooter».

Har du spilt Trivial Pursuit i løpet av juleferien, eller kanskje et annet quiz-spill – sammen med familien?

Julen 2014 ble tilbrakt i Tromsø, hos min kones familie, og etter at pinnekjøttet var fortært, pakkene åpnet og ungene hadde kommet seg stuptrøtte i seng, foreslo Jonas – den eldste av «ungdommene» i huset – at vi skulle spille et skikkelig «kult quiz-spill».

I stedet for å trekke frem Trivial Pursuit som kanskje de fleste av oss hadde forventet, ble vi heller forvist til TV-stuen, hvor Jonas hadde koblet opp sin laptop til TV-en, hvor quiz-spillet Kahoot lyste opp foran oss.

– Ta frem mobilen deres og tast inn den koden her. Jeg har laget 70 spørsmål til dere, måtte den beste vinne!

70 spørsmål tar tid. 7 personer i TV-stuen som konkurrerte om å bli best. Det holdt ikke å kun svare riktig, du måtte også svare riktig så fort som mulig. Jonas var quiz-masteren og talk-show-verten, mens resten av familien satt som tente lys rundt 60-tommern. Kun de fem beste dukket opp på high-score, tabellen, mens mobilen viste hver og en av oss hvordan vi lå ann, hvor mange poeng vi fikk på det siste spørsmålet, og hvor langt frem det var til personen foran oss på listen. Når vi la oss gledet vi oss allerede der og da til neste quiz-runde, og den var det jeg som fikk i oppgave å lage. Vi hadde blitt hektet på den norske quiz-suksessen Kahoot!

Dette er Kahoot

Første gangen jeg kom over Kahoot var i august 2014, under eHandelsdagen hvor jeg var konferansier, og hvor Karl Filip Lund var foredragsholder. Mot slutten av hans foredrag fikk alle i salen beskjed om å ta frem mobilen, gå inn på Kahoot.it, taste inn spillkoden og konkurrere om «heder og ære». Gamification blir det gjerne kalt. Undervisning som tar i bruk spill-elementer for å gjøre læring gøy og underholdende.

DN-Kahoot-desember-2014

Klikk på bildet for å gå til saken i DN.

Dagens Næringsliv skrev en lengre sak om Kahoot i desember 2014. 900,000 nye Kahootere hver måned får den norske quiz-tjenesten, og bak Kahoot står en rekke kjente investorer og eiere, som blant annet Eilert Hanoa, gründeren av Mamut, som for en tid siden ble kjøpt opp av Visma.

Kahoot ble utviklet på NTNU i Trondheim, og quiz-spillet er tatt i bruk i over 120 land og har over 12 millioner brukere, hvorav 80 prosent holder til i USA.

Kahoot er veldig enkelt å bruke, og veldig enkelt å ta i bruk. GetKahoot er veien å gå for å lage en quiz, og Kahoot.it blir brukt av alle som skal delta. Deltagere kan bruke hvilke som helst enhet, så lenge man har en webbrowser, og det eneste man trenger å gjøre er å taste inn «game pin»-en så er man i gang.

Kahoot-It

«Great learning starts by asking great questions»

Kahoot engasjerer og gjør læring gøy. Så enkelt kan det gjøres, og det er nok også derfor Kahoot for øyeblikket vokser med nesten 1 million nye brukere hver uke. Vi brukte det i familiesammenheng, de fleste bruker det i undervisningsform, men dette kan brukes egentlig hvor som helst og til hva som helst. Er du kursholder kan du avslutte kurset ditt med en liten quiz, er du foredragsholder kan du bruke Kahoot til å runde det hele av med en liten poll. Det tar kun sekunder å komme i gang, tjenesten krever som sagt kun tilgang til webbrowser, og for å delta trenger man KUN «game pin»-en. Det er ikke et krav om å være på det samme trådløse nettverket heller.

Lag dine egne quiz, eller «lån» av andre

Du kan som nevnt lage dine egne quiz, eller polls – hvis du heller ønsker det. I tillegg kan du også låne det andre har laget, og som de har gjort offentlig tilgjengelig. Slik som min egen «Familie Quiz 2014». I skrivende stund finnes det nesten 1 million tilgjengelige quiz-er du kan velge mellom.

Kahoot-Familie-Quiz-2014-hpnhansen

Og det beste av alt: Kahoot er gratis!