fbpx
Google Plus

Dine Google-søk blir din Google+-status

Ny endring i Googles søkealgoritme! Nå blir dine Google-søk automatisk omgjort til Google+-statusmeldinger.

PS: Denne saken ble publisert 1. april. Altså en aprilspøk :)

Det mangler ikke på endringer hos Google om dagen. Bare i 2014 gjorde Google over 1,000 endringer på sin søkemotor-algoritme. Blant de store endringene var det flere som var knyttet til Google+, blant annet Google Authorship, hvor profilbildet knyttet til et søkeresultat ble fjernet fra Google Authorship, til hele Google Authorship som sådan ble fjernet.

Google-Authorship-hanspetter

Etter at Vic Gundotra – som var ansvarlig for Google+ – forlot Google i 2014, var det også mange som spekulerte i om Google kom til å legge ned hele Google+. Google+ har hatt mange brukere, men få som bruker det, og de store mediehusene har også fjernet delingsknappene til Google+ på sine nettaviser.

Les også: Why Google+ Is Dying (and Nearly Dead) (adweek 27. mars 2015)

For kort tid siden kunngjorde også Google at de vil splitte opp Google+ i separate tjenester. Sundar Pichai uttalte blant annet i februar 2015 til Forbes;

– I think increasingly you’ll see us focus on communications, photos and the Google+ Stream as three important areas, rather than being thought of as one area.

Det skjer altså nye ting med Google og Google+ hele tiden, og det siste (som jeg har registrert) er altså at Google nå har begynt å gjøre dine søk til statusmeldinger. Vi kan spekulere i årsakene, men at antall aktive brukere har vært et «issue» kan ikke stikkes under en stol, og uten innhold og aktivitet er det ingen grunn til å holde liv i et sosialt nettverk.

Dine Google søk er offentlig tilgjengelig

Bare i Norge googles det over 20 millioner ganger daglig, så her er det ikke snakk om manglende aktivitet. Jeg er fortsatt forholdsvis aktiv på Google+, og kom over det her ved en tilfeldighet etter at jeg hadde gjort et søk etter overnattingstilbud på Norefjell. Alt ble selvsagt skjermdumpet:

google-search-norefjell

Kort tid etter googlingen, dukket denne statusen opp som ny statusmelding på min Google+-profil:

google-plus-norefjell
Hvis dette nå blir tilfellet for alle som bruker Google som søkemotor, og alle som har en Google+-profil, vil aktivitetsnivået på Google+ «gå i taket». I tillegg ser det ikke ut som Google har stoppet med dette. Så langt hadde jeg kun gjort et søk, men ikke klikket på noen søkeresultater. Hadde jeg gjort det ville jeg umiddelbart risikert å bli utsatt for remarketing, hvilket ville betydd relevante annonser fra forskjellige aktører som tilbyr overnatting på Norefjell. Derimot ser det ut til at Google nå har begynt å bruke gammel historikk, for å nettopp vise meg relevante annonser basert på mitt søk, min nye Google+-statusmelding, og tidligere besøk som kan være relevant. Kort tid etter dukker derfor denne annonsen her opp på Facebook:
Facebook-Norefjell
Og etter at jeg har surfet litt rundt på andre nettsider, dukker også Norefjell-reklame opp på blant annet Mashable:
Mashable-Norefjell
Og alt det her skjer UTEN at jeg hadde klikket på en eneste link etter at jeg googlet. Sagt på en annen måte har Google via dette grepet ikke bare økt trafikken dramatisk på Google+, men de har også «optet meg inn» til annonsører som da vil vise meg relevante annonser, og det helt uten min samtykke. «Win» for Google, «Win» for annonsørene, men helt ulovlig i forhold til markedsføringsloven i Norge.

«Ingen kommentar»

Jeg tok kontakt med Google Norge for å høre om de kunne bekrefte eller avkrefte disse endringene, men det har ikke lyktes meg å komme i kontakt med noen. Derimot har jeg kommet over Google-side hvor du kan skru av denne automatiske «statusmelding-oppdatering». Akkurat slik Google har gjort det mulig å skru av deling av din lokasjon, noe jeg skrev om i februar i bloggposten «Google ser og følger deg».

Du kan «opte ut»

Klikk deg inn på GooglePlusPublicSearch.com for å skru av Google+-integrasjonen om du ikke ønsker at alle søk skal bli en statusoppdatering på Google+-profilen din.