Hashtagen #minregjering ble (som forventet) kuppet av «opposisjonen«, men hvor mange har faktisk lest hva regjeringen har fått til?
Det skal mye til for at en «skrytekampanje» slik den Høyre kjørte i september 2014 med #gladfor, eller den regjeringen «lanserte» nylig med #minregjering skal lykkes. Og med lykkes tenker jeg først og fremst på positiv omtale og debatt – og da primært på Twitter hvor hashtagen først og fremst blir brukt. Kampanjen ble raskt «kuppet» av motstandere og kritikere av den sittende regjeringen på Twitter, men hvor mange av de som er kritiske på Twitter har faktisk lest hva regjeringen har fått til?

Topp10 innflytelsesrike på Twitter.
Ser vi på hvor #minregjerning har blitt delt, er det Facebook som dominerer med over 2,600 delinger, mens den samme siden kun har blitt delt 22 ganger på Twitter og ingen ganger på LinkedIn eller Google+ skal vi tro oversikten fra HowManyShares.
Samtidig har nesten 1,000 personer engasjert seg i #minregjering på Twitter i form av omtrent 2,000 tweets som har oppnådd en total eksponering på over 3 millioner.
Erna Solberg oppfordrer alle til å komme med innspill på hennes egen Facebook-side.
Dette har #minregjering fått til
Regjeringens oversikt over hva de har gjennomført eller planlegger å gjennomføre er svært omfattende. Altfor omfattende til at «du og jeg» tar oss tid til å lese det. Her burde regjeringen gjort en større innsats på å fortelle historiene gjennom video, lyd og bilder og ikke gjennom en «evighetslang» rekke av punkter. Når dokumentet i tillegg inneholder et omfattende antall «skriveleifer» fremstår det hele som ganske så uoverkommelig for det fleste. #minregjering sier de satser på #innovasjon og teknologi, og da kunne de godt vært litt innovative og brukt teknologien til å formidle sine «bragder» på en mer inkluderende og engasjerende måte.
Under har jeg ramset opp noen av de mange endringene som #minregjering har gjennomført i løpet av de knappe to årene de har regjert:
- Regjeringen styrker Norges grønne konkurransekraft gjennom en historisk satsing på miljøteknologi og fornybar energi, grønnere skatter og avgifter og et kjempeløft for jernbanen.
- Regjeringen har vedtatt å bygge to kraftkabler til Europa, og vil nå ambisiøse klimamål i samspill med EU.
- Regjeringen har nedsatt et eget ekspert-utvalg som skal komme med forslag til en overordnet strategi for grønn konkurransekraft.
- Regjeringen har forbedret kreftbehandlingen gjennom å innføre «pakkeforløp» for kreftpasientene.
- Regjeringen har styrket innsatsen for rusavhengige og personer med psykiske lidelser.
- Regjeringen har sørget for at staten tar større ansvar for utbygging av eldreomsorgen og har på-begynt et kvalitets- og kompetanseløft i helse- og omsorgstjenesten.
- Regjeringen har lansert en strategi med en rekke konkrete tiltak mot barnefattigdom, styrket innsatsen mot rus og økt bosettingen av flyktninger for å bedre integreringen.
- Regjeringen har bevilget rekordbeløp til samferdsel, besluttet å opprette et nytt veiselskap for å få fart på veibygging og lansert en jernbanereform for å gjøre tog til et mer attraktivt valg.
- Regjeringen har mer enn doblet satsingen på videreutdanning for lærere. De gjennomfører et yrkesfagløft, og styrker kvaliteten i høyere utdanning og forskning.
[Tweet «#minregjering har mer enn doblet satsingen på #videreutdanning for lærere.»]
- Regjeringen har fått bredt flertall for nærpolitireformen, styrket politi og domstoler og intensiverer innsatsen mot organisert kriminalitet.
- Sammen med LO og NHO har regjeringen også lansert en strategi mot arbeidslivskriminalitet.
- For å ruste landet til å håndtere fremtidige kriser, har regjeringen også styrket gjennomføringen av nødvendige beredskapstiltak.
- Regjeringen fornyer, forenkler og forbedrer offentlig sektor. Tidstyver og unødige reguleringer fjernes, valgfriheten øker og det gis større rom for frivillige og private bidrag til mangfold i offentlig velferd.
[Tweet «#minregjering fjerner tidstyver og unødige reguleringer i #offentligsektor»]
- Regjeringen satser digitalt for å skape en brukervennlig, døgnåpen offentlig sektor, høyere kvalitet i tjenestene, økt verdiskapning og bedre offentlige beslutninger.
- Regjeringen har gitt arbeidstakere mer frihet til å bestemme over egen arbeidstid.
- Regjeringen har derfor vedtatt å styrke stillingsvernet for eldre arbeidstakere ved å heve aldersgrensen i arbeidsmiljøloven fra 70 til 72 år, slik at de som ønsker, kan stå lenger i jobb.
- Regjeringen har lansert en strategi med 22 punkter mot arbeidslivskriminalitet.
- Regjeringen har endret reglene, slik at utbetaling av kontant sosialhjelp til personer uten lovlig opphold er stanset.
- Regjeringen har lagt frem en strategi mot barnefattigdom.
- Regjeringen har styrket integreringstilskuddet til ca. 90% av gjennomsnittlige kostnader i kommunene knyttet til bosetting og integrering av flyktninger.
- Regjeringen har lagt frem en tiltaksplan som skal bidra til å forhindre og forebygge vold og seksuelle overgrep og sørge for at barn og ungdom som utsettes for vold og seksuelle overgrep, sikres tidlig og riktig hjelp, uavhengig av hvor i landet de bor.
- Regjeringen har økt kontantstøtten til 6000,- kroner per måned for å gi foreldre en større frihet i valg av omsorgsform i barnas andre leveår.
- Regjeringen har fremmet forslag om muligheten til å skifte juridisk kjønn, uten å måtte gå igjennom en medisinsk vurdering og behandling.
- Regjeringen har gjennomført en rekke tiltak for å styrke beredskapen i Norge. Dette er et langsiktig arbeid som er blitt høyt prioritert blant annet på grunn av av svakhetene som ble påpekt i 22. juli kommisjonens rapport.
- I 2014 og 2015 er det bevilget penger til 700 nye politibetjentstillinger i tillegg til 100 millioner kroner til å frigjøre flere politiressurser til å politioppgaver.
- Regjeringen har lagt frem for Stortinget tidenes første kapasitetsmelding for kriminalomsorgen.
- Regjeringen har vedtatt og iverksatt bestilling av 16 nye redningshelikoptre som skal innfases fra 2017.
- Regjeringen har senket formueskatten for å gjøre norsk eierskap mer lønnsomt og stimulere til at norske selskaper reinvesterer mer av overskuddet.
- Andelen av statsbudsjettet som brukes på forskning er økt med 2,1 milliarder kroner fra 2014 til 2015, og den samlede bevilgningen til forskning og utvikling i statsbudsjettet 2015 er 30 milliarder kroner.
[Tweet «#minregjering øker andel av statsbudsjettet til #forskning med over 2 mrd kr.»]
- Etablerertilskuddsordningen for gründere er økt med 110 millioner kroner i statsbudsjettet for 2015 til en ramme på 190 millioner kroner.
- Regjeringen har nedsatt en grønn skattekommisjon som skal komme med forslag som stimulerer til mer miljøvennlige valg og legge til rette for omstillingen til et grønt skifte.
- Regjeringen er, sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre, i ferd med å opprette et eget regelråd som skal forhindre at staten innfører regler og krav som pålegger næringslivet unødige byrder.
- Regjeringen har opprettet en produktivitetskommisjon som skal se på vekstevnen i norsk økonomi og kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst, samt fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi.
- Arveavgiften er fjernet, og bilrelaterte avgifter er redusert med cirka 1,7 milliarder kroner.
[Tweet «#minregjering har fjernet #arveavgiften.»]
- Regjeringen har innført en egen avbyråkratisering- og effektiviseringsreform for å kutte byråkrati og hindre sløsing med skattekroner.
- Regjeringen har, basert på enighet med Kristelig Folkeparti og Venstre, foreslått nye prinsipper og en ny retning for bilavgiftene for å stimulere til bruk av ny teknologi, en sikrere bilpark og mer miljøvennlige valg.
- Regjeringen har hevet maksgrensen for Boligsparing for Ungdom (BSU) til 200 000 (fra 150 000 kroner), samt økt den årlige maksgrensen fra 20 000 til 25 000 kroner.
- Regjeringen har økt forsvarsbudsjettet og vil fortsette styrkingen. For 2015 er den reelle økningen om lag 3,3%.
- Regjeringen har gjort en rekke grep for å forbedre omsorgstjenestene i Norge, ikke minst for pasientene med sammensatte, komplekse og langvarige behov.
- Regjeringen har lagt frem en folkehelsemelding som viser en tydelig ny retning i folkehelsepolitikken. Psykiske helse skal bli like viktig som fysisk helse i folkehelsearbeidet.
- Regjeringen har forenklet regelverk og strammet inn tidsfrister for å gjøre det raskere, rimeligere og enklere å bygge.
- Alle statlige etater har fått i oppdrag å fjerne tidstyver ved å iverksette forenklingstiltak. Til sammen 1300 innspill om tidstyver i statlige virksomheter følges opp av regjeringen og departementene.
- Regjeringen har lagt frem en boligsosial strategi for å styrke det boligsosiale arbeidet og styrke samarbeidet mellom de ulike instansene, slik at det blir enklere for innbyggere som trenger hjelp.
- Regjeringen har satt i gang en rekke tiltak for å gjøre staten til en mer attraktiv og moderne arbeidsgiver, som lykkes med å rekruttere, videreutvikle og beholde gode medarbeidere i staten.
- Regjeringen har trappet opp etter- og videreutdanning med 3200 plasser og vil på sikt innføre rett og plikt til etter- og videreutdanning.
- Sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre har regjeringen blitt enig om ambisiøse klimamål for 2030; Norge skal kutte utslippene med minst 40 % frem mot 2030.
- Innovasjon Norges miljøteknologiordning er styrket kraftig med 157 millioner fra 2014 til 2015. Ordningen er nå på totalt 330 millioner.
[Tweet «#minregjering dobler miljøtek.ordning til @innovasjonnorge. Totalt 330 mill.»]
- Regjeringen har gitt konsesjon til byggingen av to undervannskabler til Tyskland og Storbritannia. Dette bidrar til at norsk fornybar energi kan erstatte fossil energi i Europa.
- Regjeringen har nedsatt en grønn skattekommisjon som skal komme med forslag som stimulerer til mer miljøvennlige valg og legge til rette for omstillingen til et grønt skifte.
- Regjeringen har gjort nye oljeblokker tilgjengelig på norsk sokkel for første gang på over 20 år (Barents-havet sørøst). Områdene vil gi vekst, verdiskaping og sysselsetting i mange tiår fremover.
- Bevilgning til vedlikehold og fornying av riksveier er økt med 66% sammenlignet med Stoltenberg-regjeringens budsjettforslag i 2014. Tilsvarende er satsingen på jernbanevedlikehold og fornying økt med 53%.
[Tweet «#minregjering har økt satsning på jernbanen med 53% og riksveier med 66%»]
- Mer enn 25 veiprosjekt er fremskyndet gjennom økte bevilgninger, raskere beslutninger og forenklede planprosesser.
- Regjeringen har, sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre, økt bidrag til humanitær bistand og nødhjelp med over en halv milliard siden 2013.
Ta en kikk selv – det har skjedd langt mer enn hva de fleste av oss er klar over.