fbpx
smarttelefon

Det er ikke smart å forby smarttelefonen i skolen

Mens enkelte forskere er bekymret over barns manglende internett-kunnskap i skolen, mener andre forskere at man bør forby bruken av den enheten de samme barna bruker mest av alt til internett.

Like sikkert som at sommerferien tar slutt og skolen begynner, dukker diskusjonene opp om det skal innføres forbud mot mobilen på skolen. Et forbud mot en teknologi og en «dings» som spiller en stadig større rolle i våre liv og næringsliv.

Det er kun skolen som kan redde den norske skolen

For åtte år siden lurte jeg på om iPaden kunne redde den norske skolen. Da hadde jeg blant annet lest om flere skoler hvor elevene måtte klare seg uten skolebøker. Og av de som fikk skolebøker, var bøkene gått ut på dato. De var i tillegg slitne og manglet perm og hadde løse ark.

Åtte år senere har ikke så mye endret seg. IKT-direktør Torgeir Waterhouse i IKT-Norge skriver på Facebook 20. august at «en klassiker ved skolestart er å se på, le og gråte av bøker. Gamle bøker». Hva er konsekvensen av å lese utdaterte bøker?

I en verden som endres så raskt som nå, vil bøkene i enda større grad gå raskere ut på dato. Da bør løsningen være enkel – ta i bruk elektroniske virkemidler som nettbrett og smarttelefoner. I stedet jobbes det for å gjøre smarttelefoner på skolen forbudt. Det er ikke spesielt smart.

 

Mobilen bør (ikke) ut av skolen

Skolen, som altså har som hovedoppgave å forberede de unge på en voksen verden og et arbeidsliv, ønsker å forby en teknologi som hverdagen i økende grad har gjort seg  avhengig av.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå hadde 91 prosent av Norges befolkning en smarttelefon i 2017. Medietilsynet slo fast at 87 prosent av alle 9 til 11-åringer, og så godt som samtlige 15- og 16-åringer har en smarttelefon. I praksis betyr det at alle har en smarttelefon. En smarttelefon som kan benyttes til så fryktelig mye mer enn å snakke i … En digital «dings» som kan brukes til å gjøre undervisning og læring bedre. Med innhold som er «up2date» og ikke utdatert og med manglende sider.

Men smarttelefonen har ingenting å gjøre på skolen, skal vi tro forsker Yvonne Fritze. I flere norske skoler nå, blant annet på alle ungdomsskoler i Grimstad, har det blitt innført mobilforbud, kan vi lese i VG.

Forbud er sjeldent svaret

For all del. Smarttelefonen har også sine «utfordringer«. Men et forbud er ikke løsningen. Så lenge skolen ikke tilpasser undervisningen slik at mobilen – smarttelefonen eller nettbrettet – blir brukt som en naturlig del av hvordan man lærer, blir ikke mobilen brukt til noe fornuftig mens den er på skolen. I så måte kan man si at den bør forbys. Men i stedet for et forbud, bør man heller se på hvordan teknologien kan gjøre skolehverdagen bedre. Og på den måten forberede de unge på hva som venter dem etter skolegangen.

 

Aftenposten skriver 10. august;

– Mobilens tilgjengelighet utfordrer den tradisjonelle måten å leve livet på. Det må være en løpende samtale hvordan den kan balanseres inn i livet uten at man blir fortapt i en tilstand uten konsentrasjon, sosialisering og tradisjonell læring. Ved å fjerne skolens ansvar for å lære elevene denne balansen, gjør man fremtidens borgere en bjørnetjeneste. Samfunnet vil også kunne miste skolens viktige innspill og løsninger på et mobilproblem som bare kommer til å bli tydeligere for samfunnet i årene som kommer.

 

Unge sliter med å finne frem på nett (!)

NRK på sin side skriver om en annen forsker. Tove Stjern Frønes ved Universitet i Oslo, forteller til NRK at «det er urovekkende mange 15-åringer som har få strategier for å ta seg fram på nett». Roger Botne, som er lærer for klasse 10c på Hop ungdomsskole er ikke videre imponert over elevene sine evner til å navigere på nett.

Tove Stjern Frønes frykter for fremtiden til ungdommene og mener at det å kunne bruke internett på en fornuftig måte er helt avgjørende som voksen. Og at slik manglende kunnskap kan bidra til å skape et digitalt klasseskille.

 

Tove håper skolene vil ta ansvar og lære elevene hvordan de skal ta seg frem på internett.

– Vi er urolige for at store grupper ikke får den nødvendige opplæringen de trenger, og at de vil da kunne få problemer med videre utdanning. Vi skylder barna våre å lære deg dette, sier Tove til NRK.

 

Hvordan skal man lære å bruke noe man samtidig vil forby?

Tenk så mye enklere det hadde vært å lære barn og ungdom å bruke internett på en riktig, fornuftig og gjerne litt kritisk måte, hvis man ikke samtidig jobbet med å forby den enheten barn og unge bruker aller mest til å være på internett med!

Hadde smarttelefonen (eller andre mobile enheter) blitt innført som en aktiv del av undervisningen, hadde den også blitt brukt  til mye mer fornuftige gjøremål også etter skoletid. Det står heller ikke på teknologien å opprette trådløse nettverk på skolen som blokkerer bruk av tjenester og nettsider man ikke ønsker at barna skal bruke i skoletiden.

Mediene kunne også bidratt i så måte, ved at deres respektive nettaviser som krever abonnement, har egne skoletilbud, slik at Aftenposten, Dagens Næringsliv, Klassekampen, lokalaviser, med flere, hadde vært tilgjengelige gratis via skolens eget trådløse nettverk.

 

Belønn kunnskap med mer mobildata

Barn og unge som i dag har smarttelefoner (altså alle) har i tillegg dataangst. Angst for å gå tom for mobildata. Skolene kunne sammen med mediehusene og teleoperatørene utviklet egne barn- og ungdomsabonnement som belønnet dem med mer mobildata. Belønningen kunne basert seg på hvor gode de var til å bruke internett til å skaffe seg ny kunnskap. Basert på hvor gode de var til å bruke viktige kilder. Til å søke. Til å samhandle. Stille spørsmål. Og til være kritiske og kreative.

Vi kan ikke stoppe fremtiden!

Mulighetene er mange. Løsningen bør ikke være å forby den enheten som barn og unge mest av alt bruker i hverdagen til å holde kontakt. Til å kommunisere og ikke minst konsumere innhold med. Løsningen bør ikke være å forby den enheten som på alvor har endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber på.

Det er ikke bare å gå baklengs inn i fremtiden. Det er å tro at man kan stoppe fremtiden.

Dessverre kan det se ut som de fleste ønsker nettopp det – å stoppe fremtiden. Aftenposten skriver 24. august at hele 74 prosent vil forby mobiltelefoner i norske skoler. Det kommer frem i en fersk spørreundersøkelse Sentio Research har utført blant 1000 respondenter over 15 år i august, på oppdrag for Klassekampen.