fbpx

Det du skriver i offentlig rom, er offentlig

«Everything you say, can and will be used against you»

Sosiale medier er en fantastisk måte å kunne nå ut til mange på – ja til og med til hele verden. Det finnes ikke noe større offentlig rom enn Internett, men det kan virke som om det er lett for mange å glemme at det du ytrer i det offentlige er nettop det – offentlig. En meldig på Twitter natt til søndag kan virke fornuftig der og da, men kanskje ikke like fornuftig når du kommer deg til hektene søndag ettermiddag. Den kommentaren du skrev om et sensitivt tema kan potensielt din fremtidige arbeidsgiver se, selv om du bare har 50 venner på Facebook. Og den kronikken du skrev i Dagens Næringsliv som en privatperson vil også knytte deg til arbeidsgiveren din hvis det skaper reaksjoner eller kontrovers. Alt du skriver i offentlig rom, er offentlig, og kan og vil bli brukt i mot deg.

Wikipedia omtaler offentlig rom slik:

– Et offentlig rom er rent juridisk et fysisk territorium som alle har tilgang til. Et absolutt offentlig rom er et rom som ikke ekskluderer noen, som er åpent for alle som måtte ønske det. Begrepet offentlig rom brukes imidlertid også som metafor, og betyr da gjerne det samme som offentlighet, ordskifte eller debatt. Brukt på denne måten refererer ikke offentlig rom nødvendigvis til en fysisk ramme.

Som «privatperson«, men ikke privat

First House og Kina har nesten blitt synonymt i løpet av de siste ukene. Det hele startet med Morten Wetlands debattinnlegg i Dagens Næringsliv 14. mai. Jeg vil ikke mene noe om saken i seg selv, men registrerte i Stavanger Aftenblad fredag 23. mai at Wetland selv mente at han hadde skrevet innlegget som «privatperson».

First-House-Wetland-privatperson

Sakset fra Stavanger Aftenblad fredag 23. mai

En liten kikk på debattinnlegget på Dagens Næringsliv tyder ikke så mye på at det er privatpersonen Wetland som skriver, men Morten Wetland, partner i First House. Jeg har vanskelig for å tro at Wetland selv tror på egen forklaring om at det var han som privatperson som skrev kronikken og ikke han som partner i First House. Uansett så spiller det ingen rolle, det er hele poenget. Det du gjør og ytrer vil knyttes til din arbeidsplass – uansett hvem du du og hva du jobber med.

Utdrag-First-House-Wetland-DN-debattinnlegg

Om det IKKE hadde stått at han jobbet i First House spiller forsåvidt ikke noen rolle, det gjør det bare enklere å plassere Wetland til arbeidsgiveren hans. Et lite Google-søk på Morten Wetland så vet vi stort sett det som er verdt å vite om Wetland – og enda litt til.

Morten-Wetland-Google

Klikk på bildet for å gå til Google-søket

Morten Wetland er også å finne på Twitter. Her gjør han derimot ikke som så veldig mange andre gjør – han skriver ikke at han tvitrer på privat eller egen regning. Det er kanskje like greit, for det spiller ingen rolle her heller. Wetland vet så altfor godt at det man skriver i offentlig rom er offentlig, og det reflekteres tilbake på han, like mye som tilbake på nåværende eller en fremtidig arbeidsgiver. Kanskje greit å huske på at 6 av 10 journalister bruker Twitter aktivt til å finne nyheter, og om du skulle skrive at du tvitrer privat, eller at du tvitrer etter arbeidstid, så vil det uansett knyttes opp i mot hvor du jobber og hva du jobber med – og brukes i mot deg, hvis det har nyhetsverdi … «Bad news is still big business»

Fire ting arbeidsgivere ser etter

Det er ikke bare journalister som bruker nettet for å oppsøke deg. Uansett hva du heter og hvor du jobber, vil en potensiell arbeidsgiver Google deg før et eventuelt jobbintervju, og uansett om du skriver debattinnlegg som «privatperson» eller tvitrer på «privat» eller «…på egen regning» så vil arbeidsgiver bruke det i mot deg når de skal danne seg et bilde av deg som en mulig medarbeider.

Heather Huhman beskriver fire ting arbeidsgivere ser etter før et jobbintervju på Personal Branding Blog, og utover det at de (1) ønsker å se hvordan du ser ut, (2) hvordan din CV ser ut, samt få en oversikt over (3) ditt eget digitale fotavtrykk, så vil de bruke Google for å danne seg et inntrykk av (4) hvordan du oppfører deg på nett.

 

Gir du inntrykk av å være en hyggelig og inkluderende person i din søknad, bør du helst oppføre deg slik også i sosiale medier, eller i kommentarfeltene til nettaviser, blogger og andre nettbaserte forum. Da holder det ikke å skrive i Twitter-profilen at du tvitrer på egen regning.

Tror du at det du skriver i offentlig rom, ikke er offentlig?

photo credit: Lili Vieira de Carvalho via photopin cc