fbpx
teknologitrender

De viktigste teknologitrender for 2022

På tampen av 2021 ser jeg nærmere på hvordan teknologien vil påvirke oss i 2022 og hvilke teknologiske trender som vil bli de viktigste. 

Inkrementelle endringer og innovasjoner de siste to årene

I 2020 handlet det meste om Zoom, Teams, WebEx og Meet. Og om alt av teknologi som gjorde hjemmekontoret bedre. 

En annen stor trend startet med at Apple begynte å produsere sin egen silikon;  sine egne mikroprosessorer. Qualcomm og Intel skalv nok litt i buksene den gang. Og nå som Google, Oppo, Xiaomi med flere følger etter, skjelver dem nok ikke mindre. 

2020 handlet selvsagt om mye mer. Som så mange år før, handlet det om Facebook som misbrukte våre data, om cyberkriminelle som krevde løsepenger for å gi våre dataer tilbake, og om myndigheter som ville gjøre det vanskeligere å tjene penger på våre dataer. 2020 handlet om kunstig intelligens, 5G, IoT, roboter, automatisering, osv. Og ikke minst handlet 2020 om pandemien. Om smittesporing, smittesporingsapper og frykt for at sensitiv data kunne komme på avveie. 

Universet og metaverset

2021 ble ikke så annerledes. Samtidig veldig annerledes. I 2021 snakket «alle» om teknologi-sjefenes tur ut i universet og Mark Zuckbergs tur inn i metaverset. Facebook endret navn til Meta og nå skal verdens mektigste teknologi-diktator potensielt «føkke» opp verden i 3D (også). 

Nå handler det i stor grad også om web 3.0. Om blokkjeden, kryptovaluta, DAO-er, DeFi-er og ikke minst om NFT-er. Non-Fungible Tokens. Tokens er den nye normalen og selv om det “stinker” dot-com-2.0, vet vi jo alle sammen at dot-com ikke forsvant, selv om boblen sprakk.

FOMO-pyramide

Det vi ser nå er Gartners hype cycle “all over again”. Når selv taxi-sjåfører kjøper krypto, vet du at “enden er nær”. Det vil si, slutten på starten. For krypto er fortsatt fremtiden og NFT-er har fortsatt en rolle å spille i den tredje internett-bølgen. Hypen handler mest av alt om FOMO. Fear of Missing Out. Frykten for å ikke bli søkkrik, på andres frykt for å ikke bli søkkrike.  

teknologitrender

Det er nok av rike folk som ikke vil gå glipp av å bli enda rikere. Samtidig som det er nok av dem som er villig til å tape stort. Pyramidespill i dag. Nye økonomiske modeller i morgen. 

Derfor tror jeg EU vil “gire opp ytterligere” sitt reguleringstempo i 2022. Det kan koste dyrt å komme på etterskudd av ringvirkningene til blant annet blokkjede, kryptovaluta og NFT-er. I dag handler det mye om salg av digitale apekatter i 2021, i morgen vil alt fra virtuelle klær, hus, bygninger og nye byer bli omsatt. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Kina vil «gønne» på

USA kommer til å stå i en slags spagat mellom å følge etter EU gjør vs holde tritt med Kina. USAs økonomiske posisjon er for alvor truet. Og trusselen er i stor grad relatert til teknologiutvikling, teknologisk innovasjon og eksport. 

Og Kina, som i 2022 vil feire «The Year of the Tiger», vil (som det heter i diverse reality serier og i reklamefilmene til Telia) «gønne» på. På tampen av 2022 vil det kinesiske kommunistpartiet holde sin 20. nasjonale partikongress, og da vil Kina og resten av verden få vite om Xi Jinping gjør alvor om å sitte på livsstid.

Jeg tror oddsen for det motsatte er ekstremt høy. Xi Jinping og det kommunistiske regimet har alt å tape, inkludert verdensherredømme, ved å slippe andre til makten nå. Derfor vil vi nok også se lite til Jack Ma også i 2022. Og Xi Jinping vil fortsette å straffeforfølge alle kritiske røster, slik vi nylig så skjedde i Hongkong, hvor den pro-demokratiske avisen Stand News ble stengt og de ansatte arrestert.

Norge vil fortsatt logre med «lakse-halen» og resten av Vesten vil forholde seg forholdsvis rolige til at Kinas innflytelse og makt vokser. Kina har rett og slett blitt et for stort marked å ikke være en del av.

«Money talks», i 2022 også.

Ingen revolusjonerende produktlanseringer i 2022

Rent teknologisk tror jeg ikke vi kommer til å se noen store revolusjonerende produkt-lanseringer i 2022. Verken Apple eller Meta kommer til å lansere Mixed Reality-briller som vil gjøre metaverset til mainstream til neste år. Det er jeg ganske så sikker på. Derimot er det større sannsynlighet for at Apple vil lansere en brettbar mobil, tilsvarende Samsung Galaxy Z Flip 3. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

 

Meta vil temmelig sikkert lansere kronologiske feeds som en opsjon til Instagram. Samtidig tror jeg EU skulle ønsket at det ble den eneste opsjonen. Det ville nok reddet mange unge liv. Men kostet Mark mange milliarder. 

Kryptovaluta vil i økende grad bli mainstream, noe som vil føre til kraftig vekst i svindel og cyberkriminalitet. Diskusjonene om hva krypto fører med seg av godt vs ondt vil også gå sin gang i sosiale medier. 

De samme sosiale mediene vil fortsette å øke splittelsen i samfunnet. Pandemien vil også være med oss i 2022, og bidra til økt polarisering og kansellering. Og pandemien vil selvsagt bidra i økende grad til at hjemmekontoret vil bli en del av den nye normalen. 

Jeg tipper også at den hybride arbeidshverdagen ikke vil bli omtalt som den nye normalen. For den har allerede blitt den nye normalen.

Kort fortalt tror jeg på mye inkrementell innovasjon i 2022. 

Og selv om vi vet at TikTok, Instagram og Facebook – for å nevne noen – gjør folk syke, dårlige, deprimerte, osv – som de (mis)brukerne vi er – så kommer ikke markedsførere bry seg en dritt om det i 2022 heller. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Sinte følelser i 2022

Følelser kommer fortsatt til å trumfe fakta til neste år og økonomisk vekst kommer til å trumfe det å redde kloden vår. Det vil ikke overraske meg om salget av elektriske biler stagnerer, bremser opp eller til og med faller, hvis ikke strømprisene faller. 

Og faller ikke strømprisene (raskt og mye) så vil det også bidra til å skape veldig mange hissige Facebook-poster og -kommentarer i 2022 også. I tillegg til mange andre hissige poster og kommentarer. Teknologien vil ikke gjøre oss mindre sinte i 2022 heller. 

Personlig håper jeg at 2022 blir bedre enn 2021. 

Jeg håper vi blir mindre isolert.

Jeg håper vi kommer oss mer ut.

Jeg håper ikke metaverset blir fremtiden fordi virkeligheten suger.

Jeg håper mest av alt at teknologiutviklingen vil bidra til å endre måten vi lever, leker, lærer og jobber på – i en mer positiv retning. 

En retning hvor vi som mennesker samles og ikke splittes. 

En retning som fører til mer mellommenneskelig varme og mindre kulde.

En retning hvor fakta spiller en større rolle enn følelser. 

En retning som fører til at vi redder kloden, før det ikke er en klode å redde. 

 

Måtte det nye året bli et godt år.

 

Bilde: Brian Wangenheim via Unsplash